כירורגיה לב חזה

סטטינים מורידים את הסיכון להפרעות קצב לאחר ניתוח לב

ממחקר חדש עולה כי טיפול ב-Atorvastatin במינון 40 מ”ג ביום, במשך שבוע לפני ניתוח לב אלקטיבי, וחודש לאחר הניתוח, מקטין משמעותית את הסיכון להתפתחות פרפור פרוזדורים (AF) לאחר הניתוח.

AF הוא סיבוך שכיח לאחר ניתח לב. לדוגמא, שכיחות AF לאחר CABG עומדת על מעל 40% משכיחות הפרעות קצב, ולאחר ניתוח מסתמים, שכיחות AF היא מעל 50%.

במחקר השתתפו 200 נבדקים שלא טופלו מעולם בסטטינים, וחולקו באקראי לטיפול ב- Atorvastatin או פלסבו. כל המשתתפים תוכננו לעבור ניתוח CABG אלקטיבי או החלפת/תיקון מסתם. חולים עם היסטוריה של AF הוצאו מהמחקר.

המדד העיקרי של המחקר היה AF שנמשך יותר מ-5 דקות, המדד המשני היה שכיחות תופעות לוואי קרדיווסקולריות ואירועים צרברליים, לאחר 30 יום . רמות C-Reactive Protein נמדדו בתחילת המחקר וכל 24 שעות לאחר הניתוח, עד לשיחרור.

החוקרים פירסמו כי שכיחות AF עמדה על 35% תחת טיפול ב- Atorvastatin, לעומת 57% בקבוצת פלסבו. Atorvastatin היה קשור בקיצור משך השהות בבית החולים, בהשוואה לפלסבו (6.3 ימים לעומת 6.9 ימים, בהתאמה). ייתכן ונראה שלא מדובר בהבדל משמעותי, אך הוא היה בעל חשיבות סטטיסטית.

רמות C-Reactive Protein לאחר הניתוח היו דומות בשתי הקבוצות ועמדו על כ-120-150 מ”ג לליטר בחולים ללא AF, ללא קשר לקבוצת המחקר, וכ-180 מ”ג לליטר בחולים עם AF. שכיחות מקרי המוות, אוטם לבבי ורה-וסקולריזציה היו דומים בשתי הקבוצות והופיעו ב-2, 3 ו-0 משתתפים, בהתאמה. משתתף אחד שטופל בפלסבו פיתח שבץ, אף אחד ממשתפי Atorvastatin לא פיתח שבץ.

שיעור ההישרדות ללא אירועים עמד על 60% בקבוצת Atorvastatin, לעומת 40% מהמטופלים בקבוצת הפלסבו, כך שחלה ירידה של 60% בסיכון לאירועים במטופלי Atorvastatin. שיעור תופעות הלוואי של התרופות היה נמוך מאוד.

זהו המחקר הראשון שהראה כי תרופה ספציפית ממשפחת סטטינים יכולה להוריד את הסיכון לאירועים לאחר ניתוח. החוקרים משערים כי  האפקט החיובי של Atorvastatin מתווך דרך הפעילות האנטי-אינפלמטורית שלו.

בהתייחסות למחקר נכתב כי מדובר במחקר קטן אך חשוב מאוד, שישפיע במהירות על הטיפול, הרבה יותר ממחקרים רבים אחרים שפורסמו השנה. כמו כן צויין כי הטיפול הסטנדרטי להתפתחות AF לאחר ניתוח הוא טיפול אנטי-אריתמי, שהוא טוקסי מאוד, לעומתסטטינים.

איש אינו יודע מדוע ניתוח לב גורם להפרעות קצב, ייתכן ויש קשר לגירוי הפרוזדור, הגורם לדלקת. מנגנון זה יסביר את האפקט החיובי של סטטינים במקרים אלו. ההשערה היא כי גם תרופות נוספות ממשפחת סטטינים, פרט ל- Atorvastatin, יועילו במקרים אלו, אך זהו המחקר הפרוספקטיבי הראשון.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה