מיאסטניה גראביס: חולשת שרירים מתעתעת \ מאמר אורח מאת ד”ר יאנה מצ’ניק סטין, נוירולוגית מומחית במחלות עצב-שריר, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה

עין

מיאסטניה (חולשת שרירים) גראביס (גדולה) זוהי מחלה המתאפיינת באירועים של חולשת שרירים, כאשר חומרת החולשה בדרך כלל משתנה במהלך היום ולרוב מחמירה בערב או כאשר עייפים ולאחר הפעלה של השרירים. רוב החולים מתחילים עם תסמינים עיניים בלבד ויש מקרים בהם מתפתחים תסמינים קשים יותר של פגיעה בנשימה, פגיעה בדיבור, פגיעה בבליעה ובשרירי הגפיים ואף יכולה להוביל למצב מסכן חיים. בנוסף המחלה יכולה להשפיע גם על ההיבט הנפשי של המתמודדים עימה.

התסמינים שכיחים יותר בנשים בשנות ה-20-40, בגברים לעומת זאת, המחלה באה לידי ביטוי בגילאי 60-70 לרוב, חשוב לציין שהמחלה יכולה להופיע בכל גיל.

מיאסטניה גראביס היא מחלה אוטואימונית, בה הגוף עצמו מייצר חלבונים (נוגדנים) אשר פוגעים בתפקוד התקין של החיבור בין העצב לשריר (סינפסה), ובכך מפריעים להעברה התקינה של מידע מהעצב לשריר וגורמים לחולשת שרירים.

השרירים המעורבים במרבית המקרים הם השרירים אשר אחראים לתנועת גלגלי העיניים והרמה של העפעפיים, דבר הגורם לכפילות ראייה ולצניחת עפעף.

שרירים נוספים אשר יכולים להיות מעורבים הם שרירי הלעיסה והבליעה, השרירים אשר עוזרים לנו לדבר, שרירי הידיים והרגליים הגדולים ושרירי הצוואר.

אצל קרוב ל-85% מהמטופלים הנוגדן פועל נגד קולטנים (רצפטורים), אשר תפקידם לקלוט את הנוירוטרסמיטור אצטילכולין שמופרש מקצות העצבים.

 

איך מאבחנים מיאסטניה גראביס?

האיבחון מתחיל כשיש חשד לתסמינים אופייניים ע”י הערכה קלינית של המטופלים. הרופא ירצה לבדוק אם יש למטופל נוגדנים שפועלים נגד הקולטן לאצטילכולין או שהוא ייתן הפנייה לנוירולוג כיוון שישנם נוגדנים נוספים שאפשר לבדוק כשיש חשד למיאסטניה.

בנוסף לנוגדנים, ישנן בדיקות אלקטרופיזיולוגיות מיוחדות שאפשר לעשות כדי לעזור לאבחן מיאסטניה. בדיקות מקובלות הן EMG של סיב בודד ( Single fiber EMG),  בה בודקים ע”י מחט את ההפעלה של סיבי השריר. ישנה גם בדיקה שנקראתRepetitive nerve stimulation  ובה מבצעים גירוי חשמלי של העצב ותיעוד ההפעלה מהשריר.

בדיקה נוספת שאפשר לעשות במקרים מסויימים היא “מבחן טנזילון”. טנזילון זוהי בעצם תרופה שאמורה לשפר את תסמיני המיאסטניה והיא ניתנת לווריד ופועלת תוך 60 שניות ולטווח קצר. אם חולשת השרירים משתפרת באופן ניכר זה מחזק מאוד את האבחנה.

אפשרות נוספת היא להניח קרחון על השריר החלש ולראות אם יש שיפור, כי תסמיני מיאסטניה גראביס משתפרים בקור.

במידה ויש חשד למחלה זו כדאי לפנות לנוירולוג מומחה למחלות עצב-שריר או לנוירואימונולוג שמטפל במחלות אימוניות של מערכת העצבים.

 

הטיפול במיאסטניה גראביס

בשלב הראשון הנוירולוג המטפל ינסה לתת טיפול לתסמיני המחלה. בנוסף הנוירולוג ירצה לתת טיפול נוסף כדי לדכא את ייצור הנוגדנים על מנת להשיג מינימום תסמינים ולשפר את איכות החיים של המטופל. לרוב מתחילים טיפול בסטרואידים ובנוסף ישנן תרופות נוספות שניתנות במקביל או בהמשך בהתאם לצרכים ולרקע הרפואי של כל מטופל, תוך התייחסות לתסמינים ולתגובה של המטופל.

כאשר מאבחנים מיאסטניה חשוב לעשות הדמייה של בית החזה, ב 10%-15% מהמטופלים נמצא הגדלה בתוך בלוטה בשם בלוטת התימוס. אחת האפשרויות הטיפוליות היא הוצאה של הבלוטה. בחלק מהמקרים הדבר יגרום לנסיגה של המחלה לאחר מספר חודשים עד שנה מהניתוח.

במקרים בהם הגוף נחלש מסיבה כלשהי כגון מחלת חום, התסמינים יכולים להחמיר ואף להגיע לקוצר נשימה עד למצב מסכן חיים.

טיפ חשוב נוסף הוא לדעת שיש תרופות שיכולות להחמיר מיאסטניה וכדאי לוודא שטיפול שמקבלים למחלות אחרות לא מחמיר את חולשת השרירים.

כיום ישנם טיפולים חדשים למיאסטניה גראביס ומחקרים שפורסמו לאחרונה מציגים תגובה קלינית משמעותית של המטופלים כבר בשלב מוקדם של הטיפול וכן נמצאו כנסבלים היטב. תרופות אלה הוגשו השנה לסל התרופות בישראל.

התרופות החדשות מציעות גישות טיפוליות חדשניות וממוקדות שפועלות על המחלה האוטואימונית הזו בשני מנגנונים שונים, ובכך מגדילים את הארסנל הטיפולי הקיים למחלה. Efgartigimod, החוסם את הקולטן FcRn, מעכב את תהליך מחזור הנוגדנים מסוג IgG בדם ועל ידי כך מוביל לירידה ברמות הנוגדנים העצמיים הפתוגניים במחלה(1), ו-eculizumab המעכב את הפעלת מערכת המשלים(2).

לסיכום, מיאסטניה גראביס היא מחלה אוטואימונית, לעיתים מאתגרת לאבחנה וטיפול, שמשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים של המתמודדים עימה. עם זאת, חשוב לדעת שישנן אפשרויות טיפול מגוונת המעניקות פתרון לחולים ובני משפחותיהם.

 

ספרות:

  1. Howard JF Jr, Bril V, Vu T, et al. Safety, efficacy, and tolerability of efgartigimod in patients with generalized myasthenia gravis (ADAPT): a multicentre, randomized, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet Neurology 2021; 20: 526-536.
  2. Howard JF Jr, et al. Safety and efficacy of eculizumab in anti-acetylcholine receptor antibody-positive refractory generalized myasthenia gravis (REGAIN): a phase 3, randomized, double-blind, placebo-controlled, multicentre study. Lancet Nuerology 2017 ; 16 : 976-986.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vorasidenib לטיפול בגליומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) לטיפול במקרים מסוימים של גליומה דיפוזית עם מוטציות IDH (או Isocitrate Dehydrogenase) ומדובר בטיפול הממוקד הראשון שאושר לטיפול בסוג זה של גידולים מוחיים. באופן ספציפי, הטיפול הפומי מכוון כנגד IDH1 ו-IDH2 ומאושר לטיפול לאחר ניתוח במבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אוליגודנדרוגליומה או אסטרוציטומה בדרגה 2 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה