תותבת חלקית נשלפת; המדריך למשתמש/ מאמר אורח מאת ד”ר נאשיד בראנסי

גיל מתקדם בשילוב עם עששת, מחלות חניכיים וסיבות נוספות יכול להוביל לתהליך של אובדן שיניים. במקרים רבים, כאשר ניתן לשמור על חלק מהשיניים, ימליץ רופא השיניים על תותבת חלקית נשלפת. מהם היתרונות בשיטת הטיפול ולמי הוא ניתן במסגרת סל הבריאות?
מאת ד”ר נאשיד בראנסי.

העלייה בתוחלת החיים והגיל המתקדם מביאים איתם אובדן שיניים מסיבות שונות. עששת, חבלות ומחלת חניכיים שגורמת לשיניים לאבד אחיזה ויכולות להביא לאובדן שיניים חלקי ואף מלא. לרפואת השיניים שורת פתרונות לבעיות אלה.

בעידן הנוכחי, אנחנו משתמשים בשתלים דנטליים כדי לשחזר חוסר חלקי או מלא של השיניים ובעזרת טכנולוגיות שונות אנחנו יכולים לספק למטופלים שלנו שחזורים קבועים (גשרים או כתרים) במקום המשנן שאבד. נסביר כי שחזור הוא שם כולל לטיפולים או החלקים המלאכותיים המשמשים להחלפת השן או חלק ממנה שאבדו, לעיתים מדובר ב”סתימות” ולעיתים בשתלים דנטליים שמחליפים את השיניים ומהווים את הבסיס לשיניים תותבות.
בגיל המבוגר ישנם מקרים רבים בהם לא ניתן לשחזר את המשנן באופן קבוע בעזרת שתלים דנטליים. במקרים כאלה נהוג להשתמש בשחזורים נשלפים שיניים תותבות שלמות או חלקיות עם שוליים מאקריל שמפצים על החוסר ברקמות. בהתאם למצב השיניים בפה משתמשים או בתותבת מלאה שמחליפה את כל המשנן, או בתותבת חלקית שמשלימה חלק מהשיניים בפה.

אך מה עושים כאשר בפה נותרות שיניים אחדות? שמצבן אינו מוגדר “אבוד”, וגם אם הן אינן במצב טוב עדיין ניתן להציל אותן? האם נכון “לוותר עליהן” לטובת תותבת מלאה? או לשמור אותן ולהשתמש בתותבת חלקית? מבחינת רופאי השיניים קיימות מספר אפשרויות לשמור על המשנן:
1. לבצע שחזור באמצעות שתלים דנטליים.
2. לבצע תותבת חלקית קבועה (תח”ק) המוכרת גם כ”גשר”. כאן משתמשים בשיניים הנותרות כמאחזות לכתרים קבועים. המטופלים לא יכולים להסיר או לשלוף את התותבת הקבועה. הטיפול הזה משמש למטופלים שהשיניים שלהם במצב טוב ושאין הפחתה בתמיכה הגרמית של השיניים הללו, תנאי נוסף הוא שהשיניים נמצאות בפיזור טוב בקשת המאפשר שיקום שכזה.

אם השיניים הנותרות לא עונות על הקריטריונים האלה פיזור טוב ושיניים בריאות קיימת אפשרות נוספת לשיקום החוסר החלקי של השיניים תותבת חלקית נשלפת (תח”ן), או תותבת חלקית להוצאה (תח”ל).

תח”ל הוא שיקום שהמטופל יכול להסירו לבד וכזה המשלים את השיניים החסרות. הוא נשען על השיניים הנותרות ועל הרקמות הרכות בפה ומשחזר הן את השיניים החסרות והן את הרקמות הקשות והרכות שאבדו.

למה לא לעקור את כל השיניים ולבצע תותבת שלמה?
פעמים רבות שואלים אותי: “אם נותרו לי רק מעט שיניים למה לשמור אותן ולא לעקור את כולן ולבצע כבר על שיקום מלא?” ובכן, יש מספר סיבות להשארת שיניים. תחילה כדי לשמור על התחושה ששיניים טבעיות נותנות לנו. סביב השיניים נמצאים קולטנים שמווסתים את הכוחות שאנחנו מפעילים בלעיסה, אם עוקרים את השיניים האלה התחושה אובדת.

ישנן כמה סיבות נוספות לשמירה על השיניים:
1. לשיניים הקיימות תפקיד חשוב בשמירה על הרכס השארי שנותר בפה.
2. הן מספקות אחיזה, יציבות ותמיכה לתותבת הנשלפת בהשוואה ליציבות הירודה של תותבת שלמה וכך גם נמנעים משקיעה של התותבת לכיוון הרקמות.
3. אם השיניים שנותרו בפה הן שיניים קדמיות, והתותבת החלקית אמורה לשחזר את השיניים האחוריות שאבדו, עדיין ניתן יהיה להסיר את התותבת ולהישאר עם שיניים בפה, דבר המעניק תחושת ביטחון למטופלים.

כמה זמן אורכת התאמת תותבת חלקית?
לכל מטופל/ת מבנה אחר של השיניים ועל רופא השיניים לייצר תותבת ייחודית, לכן נדרשים מספר מפגשי טיפול, כ-5 לפחות. ההליך הטיפולי מורכב מהשלבים הבאים תחילה לוקח רופא השיניים מידה ראשונית בפגישה הראשונה ומכין כף אישית המותאמת לפה המטופל. בפגישה השנייה לאחר הכנת משענות בשיניים הנותרות רופא השיניים לוקח את המידה הסופית להכנת התותבת ומשם שולחים למעבדה להכנת מודל.

במעבדה מכינים את המודל הסופי ועליו מכינים את שלד המתכת (שהוא למעשה גוף התותבת). במרפאה בודקים את ההתאמה של שלד המתכת ומבצעים רישום יחס בין-לסתי (איך הלסתות ייפגשו ביחד) ואז מגיע שלב הבחירה שבו מחליטים מה יהיה הצבע והגודל והצורה של השיניים המלאכותיות. בסיום שולח רופא השיניים את העבודה למעבדה.
בשלב זה מעמידים את השיניים בשעווה, וכשהן מוכנות בודקים את התאמתן בפה המטופל ואם הכל בסדר מבצעים את יצירת התותבת במעבדה וכשהון מוכנות מוסר אותן רופא השיניים למטופל.

מי זכאי לקבל תותבת חלקית נשלפת?
במסגרת הרפורמה המעניקה טיפולי שיניים למבוגרים, לבני 80 ומעלה יש אפשרות לקבל תותבת חלקית על כל שלבי התהליך, אחת לארבע שנים בהשתתפות עצמית נמוכה (כ-200 ). כדי להכין את הפה לקליטת התותבת הנשלפת מעניק הסל למטופלים אפשרות לבצע עד שלושה כתרים מאחזים לתותבת באותה לסת שמקבלת את התותבת שיסייעו בתמיכה, באחיזה וביציבות לתותבת.

ד”ר נאשיד בראנסי הוא רופא שיניים מומחה לשיקום הפה והמנהל הרפואי של מרפאות ההסדר בכללית סמייל, חבר המחלקה לשיקום הפה בפקולטה לרפואת שיניים של הדסה והאוניברסיטה העברית

1 תגובה

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • מחלת כליות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאובדן שיניים בנשים לאחר-מנופאוזה (Menopause)

    מחלת כליות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאובדן שיניים בנשים לאחר-מנופאוזה (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר כי מחלת כליות כרונית בנשים לאחר-מנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לאובדן שיניים. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי מנופאוזה מתאפיינת בשינויים ברמות הורמוני פוריות העלולים להשפיע לרעה על העצם. מחלת כליות כרונית ואובדן שיניים הן בעיות רפואיות נפוצות וחשובות לאחר מנופאוזה. המחקר הנוכחי […]

  • שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    בנשים עם צפיפות עצם נמוכה סיכוי גבוה יותר לדווח על שבר ירך ראשון בשנות ה-60 לחייהן, בהשוואה לגילאים מתקדמים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society. החוקרים התבססו על נתוני שברי ירך מסקר ה-National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2009-2010, 2013-2014 ו-2017-2018. הם כללו נשים מעל גיל 60 […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך משפר תוצאות קליניות טוב יותר מהדרכה ופעילות גופנית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (J Arthroplasty)

    ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך משפר תוצאות קליניות טוב יותר מהדרכה ופעילות גופנית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (J Arthroplasty)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי למרות שיפור קליני עם הדרכה ופעילות גופנית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הירך, באלו שעברו ניתוח להחלפה מלאה של מפרק הירך תועד שיפור גדול יותר בכאב, תפקוד ואיכות החיים. החוקרים השלימו מחקר מותאם שכלל 266 חולים עם אוסטיאוארתריטיס של הירך בין 2016 ו-2019 והשוו את התוצאות […]

  • תסמינים בדרכי שתן תחתונות מלווים בתפקוד קוגניטיבי נמוך יותר בקשישים (מתוך כנס ה-AGS)

    תסמינים בדרכי שתן תחתונות מלווים בתפקוד קוגניטיבי נמוך יותר בקשישים (מתוך כנס ה-AGS)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Geriatrics Society עולה קשר בין תסמינים בדרכי שתן תחתונות ובין מדדים נמוכים יותר במבחנים להערכת ליקוי קוגניטיבי בקשישים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמינים בדרכי השתן נפוצים מאוד בגברים ונשים בגיל מתקדם. עם זאת, חלק גדול מהחולים אינם מדווחים על התסמינים ואינם פונים לקבלת טיפול רפואי. מחקרים […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה