האם מזון אורגני מגן מפני ממאירות ? היכנסו לדיון מתוך פורום התזונה של emedhealth club בניהול ד”ר סיגל אילת אדר

אנו מביאים כאן לפניכם דיון שהתקיים בשבוע האחרון בפורום התזונה וזאת בעקבות שאלה של מבקר הנוגעת למחקר שדווח עליו באתר.  

מבקר: נדמה לישזה המחקר הראשוןשמראה שלצריכת מזון אורגני יש איזו תועלת בריאותית. השאלה כמובן אם הקשר הזה שנמצא ע”י החוקרים הוא סיבתי או נסיבתי… כלומר מאוד יכול להיות שאנשים שצורכים מזון אורגני נוטים גם לא לעשן, לעשות פעילות גופנית וכד’ וזו בעצם הסיבה לסיכון הנמוך יותר לממאירות…. השאלה היא אם יש איזה בסיס ביולוגי/מדעי ליכולת של מזון אורגני להגן מפני ממאירות ?

להלן תשובתה של ד”ר סיגל אילת, מנהלת הפורום:

גם לדעתי זה המחקר הראשון בנושא שמראה קשר ישר. יותר מזון אורגני יותר בריאות. היה פעם מחקר אחד שבו לא נמצא קשר. אבל אנסה לעשות חיפוש יותר מעמיק… ולעדכן.

ובכן, ניסיתי להיכנס לעומק הספרות:

ראשית האם מזון שמצהירים עליו אורגני באמת לא מכיל חומרי ריסוס?

J Environ Sci Health B. 2007 Sep-Oct;42(7):835-41.

בבדיקות מאטליה של דגימות מזון אורגני, סה”כ רוב הדגימות עמדו בדרישות התקן אבל החוקרים מציינים שלא ברור אם “אורגני” משמעו גם “בטוח” וזה עוד לפני שמדברים על היבטים בריאותיים.

בסקירה שפורסמה ב- 2017 מעלים הסוקרים מספר היבטים מעניינים של מזון אורגני:

Environ Health. 2017 Oct 27;16(1):111. doi: 10.1186/s12940-017-0315-4.

נמצא הבדל בהרכב מזונות אורגניים ומזונות מרוססים. המזון האורגני הכיל יותר רכיבים פנוליים (הנחשבים נוגדי חימצון), היה בהם פחות קדמיום, במוצרי חלב ובשר אורגניים הייתה יותר חומצת שומן אומגה 3, אבל לא הוכח שלכל אלה יש משמעות תזונתית.

מזון אורגני יכול להוריד סיכון של מחלות אלרגיות ועודף משקל, אבל אין לכך הוכחות חותכות, בעיקר מכיוון שאנשים שאוכלים מזון אורגני בדרך כלל חיים גם חיים בריאים יותר. במחקרי חיות הראו גדילה והתפתחות שונות בין חיות שקבלו מזון אורגני לכאלה שלא אבל לא מציינים אם היה להבדל הזה משמעות קלינית.

באותו מחקר שהוזכר בתגובתי הקודמת, מ-2012 בו ניסו לסכם את המידע ממחקרים קליניים, לא נמצאה השפעה על ביו-מרקרים קשורים לבריאות ולא על מצב תזונתי באנשים שאכלו מזון אורגני מול אנשים שאכלו רגיל.

נכון לזמן פירסום הסקירה, 385 חומרי ריסוס מאושרים ב- EU, ומתוכם 26 מאושרים גם לחקלאות האורגנית.

במחקרים אפידמיולוגיים דווח על קשרים בין שאריות חומרי ריסוס מסוימים בשתן והתפתחות קוגניטיבית בילדים, אבל זאת בהשוואה להימצאות פחות שאריות כאלה, ולא בהשוואה לאנשים שאכלו מזון אורגני. יחד עם זאת מציינים המחברים, שהנתונים הקיימים לא מצדיקים המלצה על הפחתת אכילת ירקות ופירות.

המרכיב המדאיג יותר במזון לא אורגני, לדברי הסוקרים, הוא האנטיביוטיקה שניתנת לבעלי החיים. הדאגה העיקרית היא שחשיפה כזו שלנו לאנטיביוטיקה, עלולה לפתח זנים עמידים. אינני מודעת לחוקים הקיימים בארץ, אבל באיחוד האירופי מותר לתת לחיות אנטיביוטיקה גם בגידול אורגני, אבל עם הגבלה במספר הפעמים במהלך חיי החיה.

החוקרים מסכמים שניתן לעשות שינויים בגידולים על מנת להפוך אותם לבטוחים, גם בלי לגדל אותם באופן אורגני. כמו למשל הגבלת חומרי הריסוס והגבלת מתן אנטיביוטיקה לחיות.

עד כאן תשובת ד”ר אילת.

אם ברצונכם להמשיך הדיון בנושא זה – הקליקו כאן

להעלאת נושאים נוספים לדיון או לעיון בסוגיות ודיונים שעלו בפורום – הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

  • דיאטה ים תיכונית מלווה בתוחלת חיים ארוכה יותר בנשים (JAMA Netw Open)

    דיאטה ים תיכונית מלווה בתוחלת חיים ארוכה יותר בנשים (JAMA Netw Open)

    בנשים שהקפידו בצורה ההדוקה ביותר על דיאטה ים תיכונית נרשמה ירידה של 20% בסיכון לתמותה מוקדמת, בהשוואה לאלו שקיבלו בחירות תזונתיות אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מבית הספר לרפואה בהרווארד שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. כאשר החוקרים ביקשו להבין כיצד דיאטה עשויה להשפיע על גוף הנשים להארכת תוחלת החיים שלהן, הם מצאו פחות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה