מה הרמות המומלצות של ויטמין D ?/מאת ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

לויטמין D חשיבות רבה מעבר למאזן סידן וחוזק עצמות. בעבודות שונות נמצא קשר בין חסר ויטמין D לאחוזי תמותה גבוהים, אוסטיאופורוזיס, גידולים, סכרת, מחלות של מערכת השלד, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, מחלות אוטואימוניות ורמת ביצועים גופניים.

בגוף האדם מיוצר ויטמין D בעור. כמותו בתזונה הרגילה זניחה למדי. חשיפה לשמש (למעשה לקרינה אולטרא סגולית B ) הופכת 7 דה-הידרו-כולסטרול לכוליקציפרול תרכובת הידועה כויטמין D . ויטמין D עובר בכבד הידרוקסילציה ל 25 הידרוקסי-ויטמין D (קלצידיול) והאחרון עובר בכליה הידרוקסילציה נוספת והופך להורמון הפעיל (קלציטריול). הכליות מפרישות הורמון זה לסרום וכך מווסתות  את רמת הסידן בגוף. כפי שצויין להורמון הפעיל קלציטריול חשיבות רבה רב מערכתית מעבר למערכת השלד בלבד.

במספר מאמרים נטען כי באזורים בהם החשיפה לשמש נמוכה, (למשל בוסטון ואדמונטון) אין הבטחה לרמות מתאימות של ויטמין D משך כל השנה, ולפיכך האוכלוסייה סובלת למעשה מחסר ויטמין D .

נהוגות מספר שיטות להעריך מהן הרמות הרצויות של ויטמיןD בסרום, רובן עקיפות. כך למשל היפרפראתירואידיזם משני עלול להיגרם מרמות נמוכות של ויטמין D , לכן מדידת רמות הורמון PTH עשויות ללמד מהי הרמה המומלצת של ויטמין D . אבל, על פי שיטה זו אין קונסנזוס בין החוקרים לגבי רמת הויטמין הרצויה. דרך עקיפה נוספת, היא מדידת צפיפות עצם (BMD ), שכן BMD נמוך נלווה לרמות נמוכות של ויטמין  D . אולם גם שיטה זו לא הביאה לאחידות דעים בספרות.  שיטה נוספת היא בדיקת היסטומורפומטרית של אוסטאואיד העצם בביופסיות עצם מאנשים ללא מחלת עצם ידועה. לשיטה זו מגרעות בולטות כיוון שמינרליזציה של העצם ורמות סידן תלויות לא רק ברמות ויטמין D

מוסכם כי רמת ויטמין D צריכה להיות גבוהה מ 20ngml , אבל יש הטוענים כי 30ng/ml היא הרמה הרצויה.

מטרות: המלצה על הרמה המינימלית של ויטמין D בסרום ועל הדרכים להגיע לרמה זו.

שיטה: סקירת ספרות נרחבת, הוצאת המחקרים הרלבנטים וניתוחם.

תוצאות: נמצאו 49 מאמרים שעמדו בתנאי הסף של החוקרים. על סמך עבודות אלו, שתי השיטות העקיפות רמות הורמון פאראתירואיד וצפיפות עצם לא הביאו לקונסנזוס לגבי הרמה הרצויה של ויטמין D . על פי בדיקה היסטומורפומטרית של ביופסיית עצם, הסיקו המחברים כי הרמה הנדרשת בסרום גבוהה מ 30ng/ml .

מהן הדרכים להשיג רמה זו? המחברים מצביעים על חסר ויטמין D כמחלה אנדמית למספר מדינות. כך למשל בצפון גרמניה 90% מהאוכלוסייה סובל מחסר בויטמין D . מדובר לא רק באוכלוסייה מבוגרת אלא גם בילדים (בסקר שנערך בגרמניה ל 87% מהילדים בגיל 3-17 שנים רמות נמוכות של ויטמין D ).ממצא זה מיוחס למיעוט החשיפה לשמש בגרמניה והימנעות ממזון מועשר בויטמין D .

אחת העבודות הצביעה על הצורך במתן ויטמין D לכל האוכלוסייה. IU 1000 של ויטמיןD  ביום בגרמניה היו מונעים 25000 שברי צוואר ירך כל שנה ומביאים לחיסכון המוערך ב 2.5 ביליון יורו בשנה. בארה”ב מינון יומי כזה היה מביא לחיסכון של כ 24-31 ביליון דולר בשנה.

דיון: המגרעת העיקרית של המחקר, היא קביעת הרמה הרצויה של ויטמין D בסרום על סמך רמתו באנשים בהם המינרליזציה של אוסטאואיד העצם נמצאה תקינה. החוקרים מסבירים כי בשיטות העקיפות האחרות לא ניתן היה להגיע לקונסנזוס.

מוסכם אם כן כי הרמות המינימליות של ויטמין D צריכות להיות גבוהות מ 30 ng/ml . האם רמות גבוהות יותר מאפשרות ביצועים טובים יותר ברמה הספורטיבית? זו נקודה נוספת למחקר עתידי. האם אמנם החסר הספציפי הויטמין D הוא הגורם לתחלואה רב מערכתית? האמנם בו יש לתלות את הסיבה למחלות גידוליות ,מחלות לב מחלות אוטואימוניות וכן הלאה? נמצא כי רמות נמוכות של ויטמין D נובעות מבריאות ירודה. כלומר יתכן כי חסר ויטמין D  נובע מבריאות לקויה ואינו הגורם לה. 

למרות זאת, הרושם הוא שחסר ויטמין D פוגע בלפחות מחצית מתושבי מערב אירופה וצפון אמריקה. זאת על אף שבמדינות רבות נהוג להעשיר מזון בויטמין D , נותר לפיכך לקבוע איזה מזון מומלץ להעשיר בויטמין ובאיזה כמות. העשרת המזון בויטמין יעילה, פשוטה ויחסית אינה יקרה.

C. von Domarus, J. Brown, F. Barvencik, M. Amling, P. Pogoda. How much vitamin D do we need for skeletal health?  Clin Orthop Relat Res. 2011 Mar 30. [Epub ahead of print]

הערות העורך: לא, אן לי מניות בחברות מייצרות ויטמין D , ואף לא טובת הנאה או אחוזים מהפצת תכשירי ויטמין D . אז מדוע בכלל לעסוק בנושא? שהרי בארצנו שטופת השמש “אין מצבים של חסר ויטמיןD “, כך אמר המרצה שלי לאנדוקרינולוגיה בבית הספר לרפואה.

כאורטופד ילדים העניין שלי בויטמין D התעורר לאחרונה עם המעבר לירושלים, בה אחוז האוכלוסייה היהודית חרדית והערבית דתית גבוה יחסית. נחרדתי לגלות תינוקות רבים הלוקים בגנוורום עם שינויים רנטגניים המתאימים לרככת ורמות נמוכות מאד של ויטמין D (תחת 10 ng/ml ).  חובה לזכור, כי גם בארצנו החשיפה האפקטיבית לקרינת UV , בקרב העוטים שכבות רבות של לבוש, עלולה להיות נמוכה ובאלה יש לעודד יותר חשיפה לשמש או נטילת תכשירים מתאימים או מזון מועשר בויטמיןD .

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

  • זריקות קורטיקוסטרואידים תכופות אינן מעלות את הסיכון לשברים (JAMA Netw Open)

    זריקות קורטיקוסטרואידים תכופות אינן מעלות את הסיכון לשברים (JAMA Netw Open)

    ההשפעה המצטברת של זריקות קורטיקוסטרואידים תדירות, טיפול נפוץ להקלה על כאב ממקור שריר-שלד, אינה מעלה את הסיכון לשברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים התבססו על מאגר מוסדי של רשומות רפואיות אלקטרוניות לזיהוי מבוגרים במחוז אולמסטד, מינסוטה, אשר טופלו בזריקות קורטיקוסטרואידים בין תחילת מאי 2018 ועד תחילת יולי 2022. הם […]

  • הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    הגדלת צריכת ירקות משפרת סבילות לסוכר (J Clin Endocrinol Metab)

    דיאטה עתירה בירקות ירוקים, ירקות עם עלים וצבעוניים עשויה להביא לשיפור הסבילות לסוכר ורגישות אינסולין, בעוד שצריכה רבה של תפוחי אדמה מטוגנים או צ’יפס עשויה להחמיר את הסבילות לסוכר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאוסטרליה שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת ירקות ותפוחי אדמה ובין סמני […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה