סקירת מאמרו של פרופ’ מיקי שכטר מה-American Journal of Cardiology : השפעת קפה על תפקוד אנדותל

אנו שמחים להביא כאן סיכום של מאמר שפורסם השבוע ע”י פרופ’ מיקי שכטר (בתמונה)  וחבריו, בעיתון הרפואי המכובד American Journal of Cardiology .

קפה הוא אחד המשקאות הנפוצים ביותר בעולם מזה שנים רבות אולם בספרות הרפואית אין תמימות דעים לגבי השפעתועל כלי הדם והלב.

מאמר חדש (1) שהופיע היום בעיתון American Journal of Cardiology ממרכז הלב ע”ש לבייב במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, בנושא Impact of Acute Caffeine Ingestion on Endothelial Function in Subjects With and Without Coronary Artery Disease  מעורר עניין רב הן בעולם האקדמי-רפואי והן בתעשית המזון.

היחוד של עבודה הנוכחית הוא, שלראשונה בספרות המדעית נבדק באופן מתוכנן מראש (פרוספקטיבי) השפעה של נטילה חד פעמית של טבליות קפאין טהור 200 מ”ג (שווה ערך ל-3 כוסות קפה) שהוכנו מראש בבית המרקחת של בית החולים, לעומת אינבו (פלצבו) הן במתנדבים בריאים והן בחולים במחלת לב.

כל נבדק, לאחר צום בן לילה, הגיע למרכז הלב בשיבא פעמיים, בהפרש של כשבוע. בפגישה הראשונה ובפגישה השניה כל ניבדק קיבל באופן אקראי טבליה של קפאין או טבליה של אינבו (הנבדק והחוקרים לא ידעו מי מקבל את הקפאין או את האינבו) ושעה אחר כך בוצעה בדיקה להערכת תפקוד האנדותל בכלי הדם הברכיאלי.

בדיקת האנדותל הינה בדיקה בלתי פולשנית בעזרת אולטרסאונד (גלי קול) לכלי הדם הברכיאלי שביד, שבה ניתן להעריך את השינוי שחל בקוטר כלי הדם של היד בהתאם לזרימות הדם. הבדיקה להערכת תפקוד האנדותל היא בדיקה המלמדת על תפקוד שכבת האנדותל, שהיא השכבה הפנימית ביותר של כלי הדם הנמצאת במגע מתמיד עם זרם הדם, ומתוכה מופרשים חומרים שונים (ביניים החומר הידוע בשם NITRIC OXIDE ) האחראיים, בין השאר, לוויסות קוטר כלי הדם בגוף ובלב, שיעור זרימת הדם בגוף, מניעת פירוק ושקיעת שומנים בדפנות כלי הדם, מניעת תהליכים דלקתיים בכלי הדם ומניעה של טרשת העורקים.

לאחר הבדיקה כל נבדק עבר בדיקת דם לסימני דלקת שונים. כשבוע לאחר הבדיקה הראשונה, הנבדק הגיע פעם שניה שבה חזרו על בדיקת תפקוד האנדותל בכלי הדם ועל בדיקות הדם לסימני דלקת כשעה אחרי נטילת הטבליה השניה (לדוגמא: אם בפעם הראשונה הנבדק קיבל טבלית קפאין, בבדיקה השניה קיבל אינבו, ולהיפך).

במחקר השתתפו 40 נבדקים בריאים ו-40 חולים לאחר אוטם שריר הלב וכל חולה היווה ביקורת לעצמו: כל נבדק קיבל במחקר פעם טבלית קפאין ופעם אינבו.

תוצאות המחקר הראו, שנטילת טבלית קפאין 200 מ”ג שיפרה באופן משמעותי את תפקוד האנדותל בעורק היד גם אצל נבדקים בריאים וגם אצל חולי לב. השיפור בתפקוד האנדותל לווה בשיפור ניכר בכל מדדי הדלקת.

תפקוד אנדותל לקוי קשור בשכיחות גבוהה יותר של מחלות לב וכלי דם ושיפור בתפקוד האנדותל קשור בשכיחות נמוכה של מחלות לב וכלי דם.

במחקר שבוצע במרכז הלב בשיבא הוכח לראשונה, שמתן אקוטי (חד) של קפאין נקי (שווה ערך לשתית 3 כוסות קפה) משפר את תפקוד האנדותל בכלי הדם ביד.

על כן ניתן לסכם ולאמר שמתן חד פעמי של קפאין הן לבריאים והן לחולי לב אינו מהווה בעיה בריאותית, ואולי אף תורם לשיפור כלי הדם.

נשאלת השאלה האם גם נטילה ממושכת של קפאין תשפר את תפקוד האנדותל וכלי הדם ואת זה יבדוק מחקר המתבצע בימים אלה במרכז הלב.

1. Shechter M, et al. Impact of acute caffeine ingetion on endothelial function in subjects with and without coronary artery disease. Am J Cardiol. 2011 Feb 22.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה