השפעות נוירופסיכולוגיות של חשיפה לתרופות אנטיאפילפטיות בתקופה העוברית.

 דר’ רויטל גנדלמן-מרטון

Vinten J, Adab N, Kini U, Gorry J, Gregg J, Baker GA, for the Liverpool and Manchester Neurodevelopment Study Group. Neurology 2005;64:949-954.

רקע.

המוח הניאונטלי פגיע לחומרים טרטוגניים, שיכולים להשפיע על מיגרציה נאורונלית והתארגנות סינפטית וכתוצאה מכך לגרום להתפתחות תאים בלתי תקינה.

קשה לגלות הפרעות קוגניטיביות ספציפיות בילדים בני פחות מ- 5 שנים מאחר שבשלות המוח אינה שלמה ולמבחנים התפתחותיים יש יכולת ניבוי נמוכה לגביי תפקוד אינטלקואלי בעתיד.

רוב המחקרים שבדקו את ההשפעות של חשיפה פרה-נטלית לתרופות אנטי-אפילפטיות (AED) התמקדו בילדים מתחת לגיל 5 ודיווחו על נטיה לניקוד התפתחותי נמוך יותר, בעוד שחלק מהמחקרים לא מצאו כל תופעות לוואי.

במחקר לונגיטודינלי קודם נמצא כי לילדים שנחשפו לקרבמזפין ופניטואין היה ניקוד התפתחותי ושפתי נמוך יותר, בהשוואה לקבוצת ביקורת, אולם בילדים שנחשפו לקרבמזפין החסר בהתפתחות השפתית התגלה רק לאחר גיל 3 , ממצא המצביע על כך שחסרים קוגניטיביים ספציפיים הופכים לברורים רק כשהילד מבוגר יותר.

תוצאות בלתי- עקיבות נמצאו גם במחקרים שבדקו את ההשפעות ארוכות הטווח של חשיפה לתרופות אנטי-אפילפטיות מעל גיל 5.

מספר מחקרים דיווחו על השפעות תרופתיות ייחודיות בילדים שנחשפו לתרופות אנטי-אפילפטיות בתקופה העוברית, כאשר פניטואין, פנוברביטל, וולפרואט, קרבמזפין ופוליתרפיה היו כולם קשורים לתפקוד אינטלקטואלי נמוך יותר.

מטרת המחקר היתה לחקור את ההשפעות התרופתיות ארוכות הטווח על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגיל בית-ספר שנחשפו לתרופות אנטי-אפילפטיות בתקופה העוברית.

שיטות.

אמהות עם אפילפסיה גויסו ממרפאות אפילפסיה ומילדות מאזור ליברפול ומנצ’סטר. האמהות והילדים גויסו ללא מידע קודם על טיפול ב- AED במהלך ההריון או בריאות הילד. מבחנים נוירופסיכולוגיים ניתנו לכל זוג של אם-ילד כדי לקבל פרופיל נוירופסיכולוגי לכל ילד.

תוצאות.

בדיקה נוירופסיכולוגית בוצעה ב- 249 ילדים בגיל 6-16. לילדים שנחשפו לחומצה ולפרואית היה IQ וורבלי נמוך יותר באופן  משמעותי בהשוואה לילדים שנחשפו ל-  AED אחרים או שלא נחשפו כלל. לילדים אלה היה סיכוי גבוה יותר ל- IQ מתחת ל- 69 ולהפרעות זכרון בהשוואה לקבוצות האחרות. ה- IQ של האימהות, חשיפה לחומצה ולפרואית ומספר הפרכוסים הטוניים-קלוניים במהלך ההריון היו מנבאים משמעותיים ל- IQ וורבלי באוכלוסיה זו.

מסקנות.

מחקר רטרוספקטיבי זה מדגיש את ההשפעות הפוטנציאליות המזיקות של חשיפה תוך-רחמית לחומצה ולפרואית על ההתפתחות הנוירופסיכולוגית.

הצעות לקריאה נוספת:

Adab N, Jacoby A, Smith D, et al. Additional educational needs in children born to mothers with epilepsy. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2001;70:15-21.

Mawer G, Clayton-Smith J, et al. Outcome of pregnancy in women attending an outpatient epilepsy clinic: adverse features associated with higher doses of sodium valproate. Seizure 2002;11:512-518.

Koch S, Titze K, Zimmermann RB. Long-term neuropsychological consequenses of maternal epilepsy and anticonvulsant treatment during pregnancy for school-age children and adolescents. Epilepsia 1999;40:1237-1243.

Adab N, Kini U, Vinten J, et al. The long term outcome of children born to mothers with epielpsy. JNNP M2004;75:1575-1583.

Ohtsuka Y, Silver K, Lopescendes M, et al. Effects of antiepileptic drugs on psychomotor development in offspring of epileptic mothers. Epilepsia 1999;40:296-326.         

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון בנשים (Neurology)

    היסטוריה של מיגרנה אינה מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון בנשים, ללא תלות בתדירות כאבי ראש או סוג המיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 39,312 נשים ממקצועות הבריאות בגילאי 45 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של מחלת פרקינסון, שלקחו חלק במחקר Women’s Health Study בין 1992 ועד 1995 […]

  • וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים בחולי פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעבר (Brain)

    וריאנטים גנטיים הקשורים עם מחלת פרקינסון נפוצים יותר מכפי שסברו בעברו ומתוארים ב-13% מהחולים במחלה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Brain. ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות בדיקות גנטיות וייעוץ לחולים עם מחלת פרקינסון. המדגם כלל משתתפים שלקחו חלק במחקר PD GENEration, מחקר רב-מרכזי, תצפיתי וקליני המציע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי לחולים עם מחלת […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה