פוליפנולים ומחלות קרדיווסקולריות/ פרופ’ זכריה מדר, עורך מדור תזונה

המחקר על תפקידם של פוליפנולים במניעה של מחלות מטבוליות התפתח מאד בשנים האחרונות. בכתבה זו נתמקד במחקרים האחרונים מתייחסים למניעה של מחלות קרדיווסקולריות ע”י פוניפנולים תוך התמקדות בבני אדם.

כפי שידוע, פוליפנולים הוא מרכיב המצוי בתזונת האדם ברוב המזונות ומשקאות ממקורות צמחים. ההנחה שיש להם פוטנציאל למניעת מחלות קרדיווסקולריות באה על סמך מחקרים in-vitro שהראו שלמספר פוליפנולים יש תכונות אנטיאוקסידנטיות וכן שיש להם יכולת לווסת פעילות של אנזימים שונים. הצטברו גם תוצאות אפידיומולוגיות, מחקרים בבע”ח ואף מחקרים קליניים. אולם, הנתונים עדיין לעיתים סותרים. שתי סיבות לכך: הראשונה שמשפחת הפוליפנולים מורכבת מתרכובות רבות ושונות עם הבדלים גדולים בזמינותם. לכן התוצאות המושגות מפוליפנול אחד לא ניתנת ליישום לפוניפנול אחד כהכללה. הסיבה השניה, אנחנו יודעים כיום שפוליפנולים עוברים מטבולים בגוף והתרכובת הנטיבית (הטבעיות) לעיתים נבדקת במחקרים in-vitro שאינה מחקה את המתרחש ברקמה. אי לכך, הרלבנטיות של מחקרי in-vitro בהקשר למניעה או להפחתת הסיכון למחלות לב ברוב המקרים נתונה בסימן שאלה.

מחקרים קליניים

כלם יחד, ניסויים בבע”ח, וכן מחקרים אפידיומולוגיים מציינים את האפקט המגן של פוליפנולים. הוצעו מספר מנגנונים שנתנים ללימוד גם במחקרים קליניים.

Table 1. Proposed mechanisms by which polyphenols may reduce risk for cardiovascular diseases

רוב מחקרי התערבות בבני אדם בוצעו עם מזונות עשירים בפוליפנולים ובמיוחד תה, יין, קוקואה או סויה. מזונות אלו וכן המשקאות אינם מכילים רק פוליפנולים ורק מחקרים שנעשו עם בקורות נכונות מדווחים כאן (סויה עם ובלי איזופלבונים, תה בהשוואה לקפה, יין בהשוואה לאלכוהול).

Table 2. Intervention studies with polyphenols and effects on oxidative stress biomarkers

בטבלה מס’ 2, מדווחים ניסויי התערבות בבני אדם. חוסר ההתאמה בין המחקרים השונים המדווחים בטבלה נובע מאפקטים קינטיים. פוליפנולים נעלמים מהדם תוך 2 -8 שעות לאחר מתן הארוחה, לכן קשה לזהותם. לאחר צום במהלך הלילה (washout) כפי שנעשה ברוב הניסויים במחקרים אקוטיים. הפוליפנולים נלקחו לבד או עם ארוחה ודגימות הדם נלקחו תוך מספר שעות מסיום הארוחה. כפי שניתן לראות בטבלה, קפה, יין אדום ומיצויים מזרעי ענבים, תכולת הפוליפנולים (כיכולת אנטיאוקסידנטית) בדם לאחר ארוחה עלתה. שמן זית לא הראה אפקט, כפי הנראה בגלל שצריכת הפנולים היתה נמוכה מאוד.

פרטים נוספים ראו בטבלה מס’ 2.

טבלה מס’ 3 מסכמת מחקרי התערבות של השפעה פוליפנולים וליפמיה (רמות ליפידים בפלסמה).

Table 3. Intervention studies with polyphenols and effects on plasma lipids


מתוך 12 מחקרי התערבות שנעשו לא מכבר ואשר ארכו 1 13 שבועות, ששה מהם לא הראו השפעה על רמות השומנים בפלסמה. ששה האחרים הראו שצריכת פוליפנולים הביאה לירידה ברמת סה”כ הכולסטרול,
LDL כולסטרול ועוד שיפורים כאלו התגלו עם צריכה של תה, שמן זית, קוקואה, סויה (פרטים ותוספות ראה טבלה מס’ 3).

קיימים מחקרים גם על השפעתם של פוליפנולים על המערכת האנדותליאלית.

אחת הבעיות בצריכת פוליפנולים היא בזמינות וביעילות הביולוגית שלהם והן שונות מאוד בין הפוליפנולים השונים. חלק מהפוניפלונים כמו אלה מסויה נספגים היטב במעי בעוד שאחרים כמו אלו המצויים ביין או Cocoa, או בתה נספג בקושי. יתירא מזו, כל פוליפנול ימצא במזון בצורות שונות אשר יכולים להשפיע על ספיגתם במעי. זה עושה את ההבדל בין המקורות השונים וכמובן מקשה על האינטרפציות.

גם שיא הספיגה וכן היעלמותם של הפוליפנולים מהם אף שונה מאוד בין הפוליפנולים.

משפט מסכם:

עד שלא נדע יותר על הפעילות של הפוליפנולים הנקיים בבני אדם ואברי המטרה עליהם הפוליפנולים פועלים, יהיה קשה לנבא על היעילות המגנה בפני מחלות קרדיווסקולריות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה