תזונה בתבונה לגיל הזקנה/ מאת ד”ר ארתור ליבוביץ, עורך מדור גריאטריה

משחר ההיסטוריה האנושית, אם בעידן לקט המזון, בעידן הצייד או בעידן החקלאי, העסיקה את בני האדם השאלה “מה לאכול “.  בעשורים האחרונים הפכה השאלה הזו ל”איך לאכול”.

במידה ידועה, זה משקף את הקדמה ששחררה לפחות בעולם המתועש את רוב בני האדם מן הרעב, אך מאידך, הזמינות והשפע של המזון והקשר בין אכילה יתרה לסיכון בריאותי מחייבים התיחסות בקורתית למצב בימינו.

 בעבר נדרשה תבונת האדם להשגת המזון והיום נדרשת התבונה לצריכת מזון נכונה.  ואמנם דרושה כיום “ביקורת התזונה” (בפאראפראזה על חבורו של קאנט “בקורת התבונה”), ובקורת זו חיונית משום שתזונה לא נבונה היא גורם סיכון למחלות ומשום שאנו יכולים להשפיע על גורם סיכון זה.

מטבע הדברים, התזונה חשובה לקשישים כי הם נמצאים מבחינת הגיל בתקופה פגיעה תקופה בה שכיחות מחלות הלב, האוסטאופורוזיס, הנפילות,השברים ומחלות החסר למיניהן. ובוודאי שיש מה לעשות בתחום זה לטובת הקשישים אם כי רבים מן המצבים קשורים בהרגלי תזונה לא נבונה שנרכשו בגיל צעיר ונמשכו לאורך עשרות שנים.

לעניין זה ולדרך להתמודד עמו עוד נחזור בהמשך.

לגבי ציבור הקשישים של היום יש מספר פגעים הקשורים בליקויי תזונה שתיקונם עשוי לתת פרי מיידי. ראשית כל, יש להקפיד על תזונה מאוזנת עם מספר קלוריות מותאם לפי הפעילות הגופנית של כל אחד ועם  תכולה    של כל מרכיבי המזון הנחוצים.

אך עלינו לזכור שציבור הקשישים איננו הומוגני. לרבים יש מודעות ויכולת להגיע למקורות המידע והם משקיעים בתזונה נבונה ובחיים בריאים. אך יש בין הקשישים קבוצות המועדות לחסר תזונתי ונמנה אותן בקצרה.

ראשית כל, אלו קשישים החיים במחסור, אם זה מחסור כלכלי או מחסור חברתי-משפחתי. לאוכלוסייה זו יש להעניק תמיכה ישירה ע”י הספקת ארוחות על פי הניסיון המוצלח של “ארוחות על גלגלים” (Meals on wheels)  . זו המערכת המספקת ארוחות חמות לקשישים בביתם .  קיימות כמובן השאלות הטכניות של כיצד לאתר אנשים אלו ובאיזה דרך לספק את הארוחות, אך הגישה הוכיחה את עצמה.

הזנה נבונה לאנשים אלו חייבת לכלול  הן את הבאת המזון לביתם והן את הכנתו במרקם ידידותי ( למתקשים לנגוס וללעוס )  ובטעם ראוי !

קבוצה נוספת בקרב הקשישים היא של המתקשים בבליעה. ביניהם כלולים חולים לאחר אירוע מוחי  וחולים עם ירידה קוגניטיבית. קשישים אלו בדרך כלל גם אינם עצמאיים באכילה ומוזנים ע”י צוות המטפלים. בעייתם מורכבת מאוד משום שגם אם תוגש להם הארוחה הטובה והמזינה ביותר קשה להבטיח שהיא תבלע כראוי.

לעתים, בגלל קשיי הבליעה ניסיונות האכלה שלהם עלולים להסתבך בשאיפת המזון ובדלקת ראות (Aspiration pneumonia)    ציבור זה, שחלק גדול ממנו מאושפז במוסדות גריאטריים  משמש בשנים האחרונות מטרה למחקר שמיועד להתמודד עם בעיות ההזנה שלו.

 אחד הפתרונות ההאכלה האנטרלית  (מתן אוכל ושתייה דרך צנתר ישירות לקיבה) מעוררת בעיות אתיות רבות ואף אינה פוטרת את כל הבעיות.

יש לגייס כוחות ולהתמודד עם הבעיות התזונתיות של הקשישים של היום אך האתגר הגדול הוא הקשישים של מחר. על פי כל התחזיות יהיו יותר קשישים בעתיד הלא רחוק ואם תזונה נכונה היא דרך להגיע לזקנה במצב בריאותי טוב יותר, הרי נחוצה עבודה חינוכית רבה כבר היום. עבודה חינוכית להגברת המודעות לתזונה חייבת להתחיל בגיל צעיר מאוד. מלאכה זו צריכה להתגבר הן על הרגלים לא נכונים של דור ההורים והן על פיתויים של “המזון המהיר” וכל מה שהוא מכיל ומסמל.

אין ספק שיש ליזום הוראת תזונה נבונה בבתי ספר ולתת לפעולה זו את מידת העדיפות הניתנת לחשובות שבתוכניות הלימוד.

הוראת תזונה נבונה לילדים ולנוער יכולה להשתלב עם פעילות של תזונה נבונה בקרב הקשישים. אחת הדוגמאות קשורה לאוסטאופורוזיס. רבות מן הקשישות בימינו יודעות על חשיבות צריכת הסידן אך מעטות מעבירות מסר זה לנכדותיהן. והרי יודעים אנחנו כי לצריכת סידן חשיבות יתרה בגיל ההתבגרות – הגיל בו נבנית העצם.

אמנם חינוך לבריאות וחינוך לתזונה נבונה יתנו פירות בעתיד לכן יש להתחיל בהם כבר בילדות  כי האדם אינו רק “תבנית נוף הולדתו” כמו שאמר המשורר, אלא הוא גם “תבנית נוף תזונתו”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה