הממתיק המלאכותי אספרטיים – האם הוא בטוח לשימוש? / עפרה מהודר

מאת עפרה מהודר

מכבי טבעי

אספרטיים הוא ממתיק מלאכותי המורכב מפנילאלנין, חומצה אספרטית ומתאנול המשווק תחת השם המסחרי Nutrasweetליחידת משקל, האספרטיים מתוק פי 180 מסוכר. למרות שהוא מכיל, כמו סוכר רגיל, ארבע קילו-קלוריות לגרם, תרומתו לערך הקלורי של המזון מזערית משום שיש צורך בכמות קטנה הרבה יותר על מנת להגיע לאותה רמת מתיקות. הוא אינו משאיר טעם לוואי לאחר השימוש, ובסביבה יבשה בטמפרטורה עד 0 40 הוא ניתן לשימוש מעל לשנה. באפייה, בבישול ובסביבה חומצית הוא מאבד את מתיקותו. הוא מתפרק למרכיביו ויכול להיות רעיל. האספרטיים הינו תוצר כימי סינטטי הנמצא בשימושם של מליוני אנשים בכל רחבי העולם Yost, 1989) ; van der Janssen & van der Heijden, 1988).

מהגילוי עד השימוש

בדצמבר 1965 גילה ג’יימס סלקטר ממעבדת סירל את האספרטיים כשחיפש תרופות חדשות נגד כיב קיבה. ב –  1974 אושר האספרטיים להמתקת מזון יבש. ב- 1975 – הוחלט להפסיק לשווקו מחשש לפגיעה במערכת העצבים המרכזית, פגיעה אנדוקרינית ואפשרות לגרימה לפיגור וגידולים מוחיים. ב- 1981, לאחר מחקרים רבים, בעיקר על עכברים, אישר ה- F.D.A. את שיווק האספרטיים כממתיק לדגני בוקר, לאבקה למשקאות, לג’לטין, לפודינג, לגומי לעיסה ולקצפת. ב- 1983 ניתן האישור לשימוש באספרטיים למשקאות מוגזים.


ניסויים בבעלי חיים

מרבית הניסויים נערכו על עכברים. כמות האספרטיים היתה, בממוצע, 1,000 מ”ג לק”ג גוף. העכברים הראו שינויים בהתנהגות ואצל חלקם הופיעו גידולי מוח. נמצא כי האספרטיים מעלה את כמות הטירוזין והפנילין בדם ובמוח, ומוריד את כמות הטריפטופן במוח. חסימה של סינתיזת הטריפטופן והסרוטונין גורמת לשינויים בהתנהגות (Yogokoshi et al., 1984).


רעילות בבני אדם

עפ”י ה- F.D.A. מותר לצרוך עד 50 מ”ג אספרטיים לק”ג משקל גוף. לאדם במשקל 60 ק”ג, זהו מינון השווה ערך ל- 18 פחיות משקה מוגז עם הממתיק אספרטיים. כמות זו נחשבת בטוחה לשימוש לטווח ארוך (כמות זו גדולה בהרבה מהשימוש הממוצע היומי לאדם). החומצה האספרטית והמתאנול המרכיבים את החומר בטוחים לשימוש מלבד במינונים גבוהים ביותר. גם פנילאלנין אינו רעיל עבור אנשים בריאים, אולם הוא מזיק למערכת העצבים של חולי פנילקטונוריה, ולכן קיים חוק המחייב את היצרנים לציין על תוויות המוצרים כי הם מכילים אותו. בעתיד, יש כוונה לחייב את היצרנים לציין את כמות פנילאלנין הקיימת במוצר על מנת להקל את החישוב לצרכנים שהם חולי פנילקטונוריה (Yost, 1989; Janssen & van der Heijden, 1988).

אספרטיים והריון

מחקרים הוכיחו כי חומצה אספרטית אינה חודרת לשליה ולכן אינה רעילה לא לעובר ולא לאם. המתאנול נמצא בכמות קטנה בתוך הנוזל השלייתי ולכן גם הוא אינו רעיל. פנילאלנין אינו חודר לשליה ולכן אינו רעיל גם אם העובר חולה פנילקטונוריה הטרוזיגוטי. במקרה של עובר הומוזיגוטי על האישה לחשב את כמות הפנילאלנין היומית אותו היא צורכת.

אספרטיים וסוכרת

במחקרים נמצא כי שימוש באספרטיים אינו גורם לשינוי ברמת הגלוקוז, הכולסטרול והטריגליצרידים בדם ולכן מותר לחולי סוכרת להשתמש באספרטיים, בין אם הם תלויים בהזרקת אינסולין ובין אם לאו.

תופעות לוואי של אספרטיים בבני אדם

ב – 1984 ה- F.D.A. קיבל כ- 3,000 תלונות על תופעות לוואי שהופיעו כתוצאה מצריכה של מוצרים המכילים אספרטיים. התלונות חולקו ל- 5 קבוצות:

            1. נוירולוגי התנהגותי     67%

                                                 2. מערכת עיכול            24%

                                                 3. אלרגיה                     15%

                                                 4. בעיות וסת                6%

                                                 5. אחר                         9%

הסימפטומים הנוירולוגיים- התנהגותיים כללו:                           

                         1. כאב ראש                             22%

                         2. שינוי במצבי רוח,

    רגישות יתר ודכאון            21%

                         3. תשישות                               10%

                         4. נדודי שינה                           11%

                         5. עייפות                                  10%

                         6. התכווצויות                          3%

בבדיקת התלונות הוסקו המסקנות הבאות: (1)לא ניתן לקשור בין התלונות לשמוש באספרטיים; (2) ייתכן שקיימים אנשים הרגישים לאספרטיים, ורצוי לערוך ניסויים קלינים כדי לאמת זאת (Garriga & Metcalfe, 1988).

ניסויים קלינים בבני אדם

בכמויות אספרטיים עצומות של 1,000 מ”ג לק”ג גוף, לא נמצאו סימפטומים המעידים על שינוי או פגיעה התנהגותית או קוגניטיבית. נמצא כי המנגנונים והתגובות של בני אדם לחומרי פירוק של אספרטיים הם שונים מאלה של בעלי חיים. לכן, הסימפטומים שהופיעו אצל עכברים, לא הופיעו אצל בני אדם באותן כמויות של אספרטיים. האספרטיים אינו מהווה גורם טוקסי למוח אצל מבוגרים, תינוקות, תינוקות יונקים או עוברים. אולם קיימים אנשים רגישים לאספרטיים ומומלץ שאנשים אלה ימנעו משימוש באספרטיים (Janssen & van der Heijden, 1988).

קיימים הסברים ביולוגיים לגבי פגיעות אפשריות במוח או בתפקוד האנדוקריני ע”י מתאנול או פנילאלנין. תופעות אלה יתקיימו רק כאשר תהא כמות עצומה של החומרים. בתצרוכת הממוצעת היומית של האדם של אספרטיים ואף בתצרוכת חריגה של אספרטיים, חומרים אלה אינם מגיעים לרמות בהן הם יכולים להיות רעילים לגוף ולגרום לפגיעה. לכן, אין לראות סכנה בשימוש באספרטיים כתוסף מזון.

מקורות
Garriga MM, Berkebile C, Metcalfe DD (1991). A combined single-blind, double-blind, placebo-controlled study to determine the reproducibilty of hypersensitivity reactions to aspartame. J Allergy Clin Immunol 87: 821-7.

Garriga MM, Metcalfe DD (1988). Aspartame intolerance. Annals of Allergy 61: 62-69.

Janssen PJCM, van der Heijden CA (1988). Aspartame: review of recent experimental and observational data. Toxicol 50: 1-26.

Koehler SM, Glaros  A (1988). The effect of aspartame on migraine headache. Headache 28: 10-13.

Lapierre K, Greenblatt DJ, Goddard JE, Harmatz JS, Shader RI (1990). The neuropsychiatric effects of aspartame in normal volunteers. J clin Pharmaco 30: 454-460.

Leon AS, Hunninghake DB, Bell C, Rassin D, Tephly TR (1989). Safety of long-term large doses of aspartame. Arch Intern Med 149: 2318-24.

Van Den Eeden S.K., Koepsell TD, Longstreth WT, van Bell G, Daling JR, McKnight B (1994). Aspartame ingestion and headaches: A randomized crossover trial. Neurology 1994;44:1787-1793.

Walton RG, Hudak R, Green-Waite RJ (1993). Adverse reactions to aspartame: double-blind challenge in patients from a vulnerable population. Biol Psychiatry 34: 13-17.

Yokogoshi H, Roberts CH, Caballero B, Wurtman R (1984). Effects of aspartame and glucose administration on brain and plasma levels of large neutral amino acids and brain 5-hydroxyindoles. Am J Clin Nutr 40: 1-7.

Yost DA. Clinical safety of Aspartame. American Family Physician 39: 201-6.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Ophthalmology עולה כי Faricimab דומה ביעילותו ל-Aflibercept בשיפור חדות הראיה בחולים עם בצקת מקולארית סוכרתית עם חדות ראיה התחלתית של 20/50, או גרוע יותר. הטיפול ב- Faricimab לווה גם בירידה בעובי הרשתית והשיג תוצאות אלו עם מספר זריקות קטן יותר. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתונים משני מחקרים להשוואת Faricimab, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה