שכיחות האסטמה הקשורה באספירין והשלכותיה הקליניות- יותר ממה שחשבתם…/מאת ד”ר קובי שדה, עורך מדור האלרגיה

BMJ  2004;328:434 (21 February), Systematic review of prevalence of aspirin induced asthma and its implications for clinical practice Christine Jenkins, John Costello, Linda Hodge,

הרקע למחקר:

אסתמה הקשורה באספירין היא תסמונת קלינית המתבטאת בעיקר כהחרפה פתאומית באסטמה לאחר חשיפה לאספירין או לנודגי דלקת לא סטרואידלים אחרים (NSAID) המעכבים את האנזים ציקלו-אוקסיגנז (COX).

למרות שרבות נכתב על תסמונת זו ולמרות שכל סטודנט לרפואה אמור היה לדעת על הסכנה שבמתן אספירין לחולים אסמתיים, הרי ששכיחות התופעה וההשלכות שלה על הטיפול באסתמה או על השימוש באספירין אינן ברורות מספיק.

למעשה הדיווחים השונים בספרות המדעית מעריכים את שכיחות התופעה בפחות מ 10% אך היו הבדלים רבים בין המחקרים השונים, הבדלים שנבעו משוני בבחירת האוכלוסייה הנבדקת, השיטות שנבחרו והאופן שבו הוגדרה או אובחנה התסמונת.

לאחרונה גם החלו להצטבר יותר ויותר עדויות שלתסמונת עשויים להיות ביטויים רבים והיא עשוייה להתבטא לא רק כאסתמה טיפוסית אלא כבעיות נזליות ונשימתיות אחרות ושטיפול ספציפי בבעייה עשוי להקל על חולים אסטמטים ועל חולים עם רינו-סינוסיטיס ופוליפוזיס נזלית כרונית.

במאמר של  Jenkins וחבריה שפורסם לאחרונה בבריטיש מדיקל ג’ורנל (BMJ) ניסו החוקרים (בהצלחה יש לומר) להעריך את שכיחות התופעה וחומרתה באוכלוסיית חולי האסטמה על ידי סקירה סיסטמטית של מעל 60 מאמרים ומחקרים שפורסמו בספרות הרפואית, ברחבי העולם.

 
שיטת המחקר

חולים הוגדרו כסובלים מהתסמונת של אסתמה הקשורה באספירין ככאלו שבמבחן תגר הודגמה אצלם ירידה של 20% או יותר בנפח הנשיפתי המאומץ שבשנייה הראשונה (FEV1), בתוך 3-4 שעות מהתגר.

כמו כן נערכה אנליזה נפרדת גם לממצאי מחקרים שבהם הוגדרה הרגישות לאספירין על פי האנמנזה או על פי ממצאים לא החלטיים מבחינת מבחן התגר עם אספירין.

בחלק נוסף של המחקר נערכה אנליזה לגבי מחקרים שבהם בוצע גם תגר ל NSAID אחרים, פרט לאספירין, כולל פראצטמול.

 
תוצאות

התברר ממחקר זה שהשכיחות הכללית של תסמונת זו היא כ 21% (14%-29%) כאשר התבססות על ההסטוריה הרפואית איבחנה רק 2.7% מהאסמתיים כסובלים מרגישות לאספירין.

מתוך החולים שבהם נבחן מינון האספירין הגורם להתפרצות האסתמה התברר שבמחצית מהנבדקים החריפה האסתמה לאחר תגר עם מינון נמוך של אספירין (מתחת ל 80 מ”ג), כביטי לרגישות גבוהה מאד.

השכיחות בילדים הייתה נמוכה יותר מבמבוגרים אך בהחלט משמעותית והייתה סביב 5% (0-14 %)

התגובה הצולבת לNSAID אחרים הייתה גבוהה מאד סביב ה 90-100% כשההתייחסות הייתה למעכבי COX לא ספציםים כמו האיבוברופן, נפרוקסן ודיקלופנק.

יש לציין שלמרות התפוצה הנרחבת של נוגדי הדלקת המעכבים ספציפית את COX2 יש עדיין רק מעט עבודות שבדקו את השפעתם על האסתמה ועד כה נראה שתגובתם הצולבת עם אספירין היא נמוכה.

גם התגובה הצולבת לפארצטמול נבדקה והיא נמצאה כעומדת סביב 7%. פארצטמול פועל בעיקר דרך COX3 אך נראה שבמינונים גבוהים השפעתו פחות ספציפית והסיכוי אז להחרפה באסתמה גבוהה יותר, אם כי השפעתו היא בד”כ קלה יותר משל אספירין.

דיון ומסקנות

ממצאי המחקר מדגימים קודם כל ששכיחות התופעה היא גבוהה יותר ממה שהעריכו בעבר ושבפירוש לא ניתן להעריך את השכיחות ע”פי האנמנזה בלבד, מבלי להסתמך על תבחיני תגר. למעשה גם מחקרים קודמים הראו שאחוז ניכר מבין האסמתיים כלל אינו מודע לכך שהם סובלים מרגישות יתר לאספירין ושלעיתים הם מתוודעים לכך רק עם התחלת טיפול תרופתי חדש באספירין או דומיו.

המחברים מדגישים את חשיבות הנושא, במיוחד לנוכח שכיחותה של מחלת האסתמה ולנוכח השכיחות הרבה של השימוש באספירין וב NSAID אחרים (שרובם כיום נמכרים ללא צורך במרשם רופא) ולפיכך מציעים המחברים להוסיף לאריזות תרופות אלו אזהרה ברורה לגבי הסכנה האפשרית לחולים אסמתיים.

למעשה ממליצים המחברים לבצע מבחן תגר מקדים לכל חולה אסמתי העומד לקבל טיפול באספירין או ב NSAID מאחר ושעובדת היותו רגיש לאספירין אינה ידועה או אינה יכולה להשלל.

לבסוף חשוב להזכיר שניתן לטפל ברגישות זו לאספירין על ידי תהליך הפחתת ריגוש (“דהסנסיטיזציה”), טיפול שהוכיח עצמו לא רק בהפחתת הרגישות לאספירין אלא כדרך לשיפור בעיות נזליות ונשימתיות בחולים עם רינוסינוסיטיס כרונית, פוליפוזיס נזלית או אסתמה פרסיסטנטית.

בארץ הדהסנסיטיזציה לאספירין מבוצעת במחלקת הריאות והאלרגיה שבמרכז הרפואי, סוראסקי, תל אביב – המתמחה באיבחון וטיפול בתסמונת זו.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אלרגיה לפניצילין מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיה לתכשירים אנטיביוטיים אחרים? (Epic Research)

    האם אלרגיה לפניצילין מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיה לתכשירים אנטיביוטיים אחרים? (Epic Research)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Epic Research עולה כי במטופלים עם אלרגיה לפניצילין סיכוי גבוה יותר לאלרגיות לתכשירים אנטיביוטיים נוספים, בהשוואה לאלו ללא אלרגיה לפניצילין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע על שכיחות גבוהה של תיעוד של אלרגיה לפניצילין בקרב מטופלים. כעת הם ביקשו להבין אם קיימת קורלציה בין תיעוד זה ובין תיעוד גם של […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרסיס אפינפרין אפי לטיפול באנאפילקסיס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרסיס אפינפרין אפי לטיפול באנאפילקסיס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור תרסיס אפי של אפינפרין (Neffy) לטיפול חירום בתגובות אלרגיות מסוג 1, כולל אנאפילקסיס, בילדים ומבוגרים במשקל של 30 קילוגרמים ומעלה. האישור מבוסס על ארבעה מחקרים בהם התרסיס האפי הוביל לריכוזי אפינפרין דומים לאלו שהושגו עם טיפולים חליפיים הניתנים בזריקה. על-פי הודעת מנהל המזון והתרופות […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Izokibep לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת Affibody)

    תוצאות מבטיחות ל-Izokibep לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת Affibody)

    מתוצאות ראשוניות של מחקר בשלב 3, כפי שהוצגו בהודעה לעיתונות מטעם חברות Affibody, עולה כי טיפול ב- Izokibep לווה בשיפור מובהק סטטיסטית ב-Hidradenitis Suppurativa, כאשר שליש מהחולים הדגימו תגובה משמעותית לאחר שלושה חודשי טיפול ונתונים מוקדמים לאחר 16 שבועות טיפול תמכו בהמשך שיפור תסמיני בחולים אלו. המחקר הרב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, כלל 258 חולים שקיבלו […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    אנשי צוות רפואי באיחוד האירופי קיבלו הודעה המזהירה מפני סיכון לתגובות אנפילקטיות בחולים עם טרשת נפוצה המטופלים ב- Glatiramer Acetate(קופקסון), כאשר תגובות אלו עלולות להופיע גם שני לאחר התחלת הטיפול התרופתי. המומחים מסבירים כי Glatiramer Acetate הינו טיפול תרופתי לטרשת נפוצה התקפית, הניתן בצורת זריקה. התרופה משמשת לטיפול בטרשת נפוצה מזה למעלה משני עשורים עם […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה