האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה של חרדה לאחר גיל 50 שנים.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים ממאגר גדול של רופאי משפחה בבריטניה, אשר כלל את כל המטופלים בגילאי 50-99 שנים שהיו רשומים במרפאה משתתפת בין תחילת ינואר בשנת 2008 ועד סוף דצמבר בשנת 2018.  הם זיהו 109,435 מטופלים (35% גברים) עם למעלה מתיעוד אחד של חרדה במאגר הנתונים, אך ללא תיעוד של חרדה במשך שנה ומעלה ו-878,256 משתתפים (37% גברים) ללא היסטוריה של חרדה (קבוצת ביקורת).

לאחר מכן, הם עקבו אחר מאפיינים של מחלת פרקינסון, כולל בעיות שינה, דיכאון, רעד וחוסר שיווי משקל ממועד אבחנת חרדה ועד שנה לפני אבחנת מחלת פרקינסון.

בקרב אלו עם תיעוד של חרדה, 331 חולים פיתחו מחלת פרקינסון במהלך המעקב, עם חציון מרווח זמן עד לאבחנה של 4.9 שנים לאחר התיעוד הראשון של חרדה. היארעות מחלת פרקינסון עמדו על 1.2 מקרים ל-1,000 שנות-אדם (רווח בר-סמך 95% של 0.92-1.13) באלו עם חרדה לעומת 0.49 (רווח בר-סמך 95% של 0.47-0.52) באלו ללא חרדה.

לאחר תקנון לגיל, מין, חסך חברי, אורחות חיים, תחלואה נפשית חמורה, חבלת ראש ודמנציה, הסיכון למחלת פרקינסון היה גבוה כפליים באלו עם חרדה לעומת אלו ללא חרדה (יחס סיכון של 2.1, רווח בר-סמך 95% של 1.9-2.4). מהנתונים עולה כי מטופלים ללא חרדה גם פיתחו מחלת פרקינסון בשלב מאוחר יותר בהשוואה לאלו עם אבחנה של חרדה.

החוקרים זיהו תסמינים ספציפיים שנקשרו עם התפתחות מחלת פרקינסון בשלב מאוחר יותר בחולים עם אבחנה של חרדה, כולל דיכאון, הפרעות שינה, עייפות וליקוי קוגניטיבי, בין היתר.

מהתוצאות עולה קשר משמעותי בין חרדה ובין אבחנה של מחלת פרקינסון במבוגרים מעל גיל 50 שנים עם אבחנה חדשה של חרדה. ממצאים אלו תומכים בכך שחרדה עשויה להוות תסמין מוקדם של מחלת פרקינסון.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לבחון את הקשר בין חרדה ובין תסמינים מוקדמים אחרים של וכיצד מכלול תסמינים זה נקשר עם היארעות מחלת פרקינסון. ממצאים אלו עשויים לסייע באבחנה מוקדמת יותר וטיפול טוב יותר במחלת פרקינסון.

Br J Gen Pract, June 24, 2024

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה