צריכה גבוהה של מלח עשויה להגביר את הסיכון למחלת כליות כרונית (JAMA Netw Open)

אנשים שרגילים להוסיף מלח באופן קבוע לצד השולחן עלולים להיות בסיכון מוגבר לפיתוח מחלת כליות כרונית (Chronic Kidney Disease, CDK), כך פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of the American Medical Association.

תזונה עתירת מלח קושרה בעבר לבעיות בריאותיות רבות, כולל יתר לחץ דם ומחלות לב. במחקרים קודמים נראה כי תדירות הוספת מלח לצד השולחן משקפת במידת מה את צריכת המלח בפועל ולכן יכולה להעיד על הרגל של אכילת מזון עתיר במלח. על כן, החוקרים רצו לבדוק אם גם הרגל זה יכול להיות מקושר לעלייה בסיכון ל-CKD, על מנת לספק מידע חשוב למדיניות בריאות הציבור ולהמלצות תזונתיות.

מטרת המחקר הייתה לבדוק את הקשר בין הרגלי הוספת מלח ליד השולחן לסיכון לפיתוח CKD. על כן, החוקרים בדקו את השפעת הוספת מלח לאוכל על תדירות פיתוח CKD באוכלוסייה. המחקר כלל יותר מ-460,000 משתתפים במהלך תקופת מעקב של למעלה מעשור, בה נרשמו כ-22,000 מקרים חדשים של CKD.

מהתוצאות עולה כי ישנו קשר ישיר בין תדירות הוספת המלח לסיכון מוגבר ל-CKD. נמצא שגם הוספת מלח לעיתים העלתה את הסיכון ב-7% (רווח בר-סמך 95%: 1.04-1.10) לעומת אלו שלא הוסיפו מלח בכלל או לעיתים נדירות. אצל אלו שהוסיפו מלח באופן תדיר, הסיכון עלה ב-12% (רווח בר-סמך 95%: 1.07-1.16) ואצל מי שתמיד הוסיף מלח, הסיכון עלה ב-29% (רווח בר-סמך 95%: 1.22-1.37).

ראוי לציין כי אנשים שהוסיפו תכופות מלח בדרך כלל אימצו אורך חיים פחות בריא והיו בעלי מעמד סוציו-אקונומי נמוך. בנוסף, כבר בתחילת המחקר הם הראו אינדקס מסת גוף גבוה יותר (BMI), היו בעלי סיכוי גבוה לעשן, סבלו מסוכרת או מחלות לב וכלי דם, והיו בעליestimated Glomerular Filtration Rate (eGFR) נמוך. לאחר תיקון לפקטורים אלו, תוצאות המחקר מצביעות שעדיין ישנו קשר סטטיסטי בין הרגלי הוספת מלח לסיכון ל-CKD אם כי נמוך יותר מלפני התיקון. כלומר, נראה כי יתכן ולהרגלי הוספת המלח לצד השולחן יש השפעה על הסיכון לפתח מחלת כליות כרונית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי המחקר מעלה חשש בקשר שבין הוספת מלח לאוכל לצד השולחן לסיכון מוגבר לפתח CKD באוכלוסייה הכללית. יחד עם זאת, הם מציינים שתדירות ההוספה אינה משקפת בהכרח את צריכת המלח האמיתית, על אף מה שנטען במחקרים קודמים וכי יתכן שהיא רק מראה על אורח חיים לא בריא באופן כללי. על כן, הם משערים שהפחתת השימוש במלח עשויה לסייע בהפחתת הסיכון ל-CKD בקרב האוכלוסייה, אך השערה זו זקוקה לגיבוי במחקרים נוספים.

 

JAMA Netw Open Dec 28 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • סיכויי הישרדות נמוכים יותר בחולים עם אבחנה של סוכרת בעת אבחנת אובדן שתל כליה (Clin Kidney J)

    סיכויי הישרדות נמוכים יותר בחולים עם אבחנה של סוכרת בעת אבחנת אובדן שתל כליה (Clin Kidney J)

    בחולים עם אבחנה של סוכרת בזמן אובדן שתל כליה ייתכנו סיכויי הישרדות נמוכים יותר, בהשוואה לחולים ללא סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. בחולים המתחילים טיפולי דיאליזה, באלו עם סוכרת סיכון גבוה ב-40% לתמותה וסיכון גבוה ב-63% לתמותה קרדיווסקולארית, בהשוואה לאלו ללא סוכרת. בקרב מושתלי כליה, באלו עם אבחנה […]

  • האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    הוספת מגנזיום סולפט לטיפול ב-Diclofenac מובילה להקלה גדולה יותר בכאב לעומת מתן Diclofenac לבדו בחולים בחדרי מיון עם כאב חד משנית לאבני כליה, אם כי התועלת של הוספת מגנזיום סולפט לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine. המחקר הפרוספקטיבי, כפל-סמיות, באקראי, נערך בין נובמבר 2022 ועד אוגוסט […]

  • עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ הדם לאורך זמן מלווה בסיכון מוגבר לשינויים בכלי הדם של הרשתית (Acta Ophthalmologica)

    עליה בלחץ דם ולחץ תוך-עיני לאורך זמן מלווה בכלי דם קטנים, מפותלים וצרים יותר ברשתית, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Acta Ophthalmologica. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 2,089 משתתפים ממדגם מטופלים מדנמרק (גיל ממוצע של 61 שנים; 63% נשים) שעברו שתי בדיקות עיניים עוקבות עם מעקב של לפחות שלוש שנים. […]

  • חולים עם מחלת כליות בשלב סופני בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה (J Ren Nutr)

    חולים עם מחלת כליות בשלב סופני בסיכון מוגבר להיפוגליקמיה (J Ren Nutr)

    בחולים עם מחלת כליות בשלב סופני ייתכן סיכון מוגבר להיפוגליקמיה, עם שיעור גבוה במיוחד בצעירים, שחורים ונשים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition. במשך שנים רבות, הסברה הייתה כי לכליה השפעה מינימאלית בלבד על משק הסוכר בדם. מחקרים מאוחר יותר הראו כי הכליה יכולה לתרום לעליה בריכוזי סוכר בדם […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה