האם לבידוד חברתי השפעה על נפח המוח בקשישים? (Neurology)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי בידוד חברתי בקשישים מלווה בנפח מוח קטן יותר באזורים הקשורים בתפקודי זיכרון. יתרה מזאת, הקשר בין בידוד חברתי ובין נפח מוח ירוד נבע בחלקו מתסמינים דיכאוניים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות אפידמיולוגיות הראו כי בידוד חברתי, תדירות נמוכה של מגע חברתי עם אחרים, מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה ותסמינים דיכאוניים בגיל מבוגר. לאור זאת, הם שיערו כי תדירות נמוכה של קשרים חברתיים עשויה להשפיע על אטרופיה מוחית ותסמינים דיכאוניים עשויים לשחק תפקיד בקשר הנ”ל.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין תדירות נמוכה של קשרים חברתיים ובין הנפח של אזורים שונים במוח ולקבוע את היקף ההשפעה של תסמינים דיכאוניים על הקשר הנ”ל.

מדגם המחקר כלל קשישים בגילאי 65 שנים ומעלה מיפן, ללא אבחנה של דמנציה, אשר השלימו בדיקת MRI והערכה רפואית מקיפה. תדירות יצירת קשר עם קרובי משפחה וחברים שאינם מתגוררים תחת אותה קורת גג התבססה על שאלנה יחידה עם ארבע קטגוריות: כל יום, מספר פעמים בשבוע, מספר פעמים בחודש, או לעיתים רחוקות. תוכנה ייעודית שימשה להערכת נפח המוח הכולל ונפח אזורים שונים במוח, נפח תוך-גולגולתי ונפח נגעים בחומר הלבן.

מדגם המחקר כלל 8,896 משתתפים.

מהנתונים עולה כי הממוצע המתוקן של נפח המוח הכולל בקבוצה עם התדירות הנמוכה ביותר של קשרים חברתיים היה נמוך יותר משמעותית, בהשוואה לממוצע שתואר בקרב אלו עם הקשרים החברתיים הנרחבים ביותר (67.3% לעומת 67.8%), עם מגמת עליה מובהקת סטטיסטית (p<0.001). נפח הנגעים בחומר הלבן עלה משמעותית עם תדירות נמוכה יותר של קשרים חברתיים (0.30% בקטגוריית התדירות הנמוכה ביותר לעומת 0.26% בקטגוריית התדירות הגבוהה ביותר, p<0.001).

תדירות נמוכה יותר של מגע חברתי לוותה בנפחים קטנים יותר של האונה הטמפורלית, האונה האוקסיפיטלית, סינגולום, היפוקמפוס ואמיגדלה. הקשרים הללו תווכו לפחות חלקית ע”י תסמינים דיכאוניים, אשר היו אחראיים ל-15-29% מהקשרים שתועדו במחקר.

החוקרים כותבים כי יש מקום להשקיע מאמצים רבים להפחתת בידוד חברתי ככל הניתן בקרב קשישים.

Neurology, July 12, 2023

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/07/2026

חסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO) מובילה בדרך כלל לאובדן ראייה קבוע. למרות הדמיון לשבץ מוחי, היעילות של מתן תרופה ממיסת קרישים (Tenecteplase) לא הוכחה עד כה בניסויים קליניים מבוקרים

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

מקור: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/06/2026

המחקר בדק חולים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי (IIH) – מצב שבו הלחץ סביב המוח עולה ללא סיבה ברורה, וגורם לכאבי ראש עזים וסיכון לאובדן ראייה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן