האם רמות CRP בדם עשויות לסייע בהליכי קבלת החלטות לטיפול בהופעה מוקדמת של אלח-דם ביילודים? (J Pediatr) – והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הדיוק האבחנתי של CRP (או C-Reactive Protein) אינו טוב דיו בכדי לסייע בהליכי קבלת החלטות לניהול הטיפול ביילודים עם הופעה מוקדמת של אלח-דם, כאשר הפסקת השלמת בדיקות CRP באופן שגרתי לא לוותה בהבדלים בתוצאי המטופלים, למרות שיעור נמוך יותר של מתן טיפול אנטיביוטי.

מטרת המחקר הייתה לקבוע את הדיוק של בדיקת CRP באבחנה של הופעה מוקדמת של אלח-דם ולהעריך את תוצאי המטופלים עם וללא השלמת בדיקת CRP באופן שגרתי. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל תינוקות שאושפזו לשתי יחידות טיפול נמרץ ביילודים. בדיקת CRP הושלמה באופן שגרתי להערכת הופעה מוקדמת של אלח-דם במהלך 2009-2014; תקופה זו שימשה לקביעת הדיוק של CRP בסף של 10 מ”ג/ליטר ומעלה באבחנה של הופעה מוקדמת של אלח-דם מוכחת בתרבית. השלמת בדיקת CRP באופן שגרתי הופסקה במהלך 2018-2020; התוצאים בקרב יילודים שאושפזו באותה תקופה נבחנו אל מול התוצאים ביילודים שנולדו ב-2012-2014.

בין השנים 2009 ו-2014 אושפזו 10,134 יילודים; ב-9,103 (89.8%) הושלמה בדיקת CRP וב-7,549 (74.5%) הושלמה תרבית דם בתוך שלושה ימים מהלידה. בדיקת CRP שהושלמה במרווח של 4 שעות מתרבית דם הדגימה רגישות של 41.7% וסגוליות של 89.9%, עם יחס סבירות חיובית של 4.12 לאבחנה של הופעה מוקדמת של אלח-דם.

כאשר בדיקת CRP הושלמה 24-72 שעות לאחר תרבית שתן, הרגישות של CRP עלתה עד 89.5%, אך הסגוליות ירדה ל-55.7% ויחס סבירות חיובית ירד ל-2.02.

בהשוואה לתקופה בה הושלמה בדיקת CRP כחלק מבדיקות שגרה (4,977 חולים) אל מול התקופה בה לא הושלמה בדיקה זו באופן שגרתי (5,135 חולים), תועדו שיעורים נמוכים יותר של הופעה מוקדמת של אלח-דם (74.5% לעומת 50.5%), התחלת טיפול אנטיביוטי (60.5% לעומת 50.8%) והארכת טיפול אנטיביוטי בהעדר הופעה מוקדמת של אלח-דם (17.3% לעומת 7.2%) בתקופה המאוחרת.

שיעורי הופעה מוקדמת של אלח-דם, מועד הופעת אלח-דם, שיעורי העברה לטיפול בדרגה גבוהה יותר ושיעורי התמותה באשפוז לא היו שונים משמעותית בין התקופה בה בוצעו בדיקות CRP כשגרה והתקופה בה לא נערכו בדיקות אלו באופן שגרתי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות ירידה בשיעורי טיפול אנטיביוטי, הפסקת השלמת בדיקות CRP באופן שגרתי לא הובילה להבדלים בתוצאי המטופלים.

J Pediatr, May 2023

הערות עורך:

מחקר זה מדגיש שוב את חוסר היעילות של שימוש בבדיקת CRP בשגרה לשם החלטה על ברור וטיפול אנטיביוטי ליילודים עם חשש לספסיס. לא רק שבדיקה זו אינה יעילה אלא השימוש בה גרם לשימוש מיותר באנטיביוטיקה בילודים שלא היו זקוקים לכך. עדיין, כפי שכבר הוכח במחקרים רבים הבדיקה הקלינית היא המנבאת הטובה ביותר לקיומו של ספסיס ביילוד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה