הפרעות שינה בחולים עם דיכאון מג’ורי עלולות להצביע על סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות אחרות (J Clin Psychiatry)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הפרעות שינה בקרב חולים עם אירוע דיכאון מג’ורי עשויות לשמש דגל אדום המעיד על סיכון מוגבר להתפתחות הפרעות פסיכיאטריות אחרות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעת שינה הינה אחד התסמינים הנפוצים ביותר הקשורים עם הפרעת דיכאון מג’ורי ועשויה להיות הן הגורם והן התוצאה. יתרה מזאת, שיפור הפרעות שינה בחולים עם אירוע דיכאון מג’ורי נוטה לשפר את תסמיני הדיכאון והתוצאים.

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את היארעות הפרעות פסיכיאטריות לאחר תלונות על הפרעות שינה במבוגרים עם אירוע דיכאון מג’ורי. סקר National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions הינו סקר פרוספקטיבי שנערך בשנים 2001-2002 ובשנים 2004-2005 כאשר החוקרים בחנו את ההשפעות של קשיי הירדמות, יקיצה מוקדמת בבוקר והיפרסומניה על היארעות הפרעות פסיכיאטריות בחולים עם אירוע דיכאון מג’ורי.

ניתוח הנתונים כלל תקנון למאפיינים סוציו-דמוגרפיים וקליניים, כולל שימוש בתרופות סדטיביות וכדורי הרגעה.

בקרב משתתפים עם אירוע דיכאון מג’ורי בשנים 2001-2002 תועדו לאחר שלוש שנים שיעורי היארעות דיסתימיה של 2.9%, שיעורי הפרעת חרדה כללית עמדו על 8.2%, שיעורי הפרעת פאניקה עמדו על 3.4%, הפרעת חרדה חברתית תועדה ב-4.0% מהחולים, פוביה ספציפית תוארה ב-3%, הפרעת שימוש באלכוהול ב-8.1% מהחולים, תלות בניקוטין תועדה ב-6.2%, הפרעת שימוש בקנאביס ב-2.7% והפרעות שימוש בסמים אחרים תוארו ב-4.9% מהחולים.

בקרב משתתפים בהם תועדו הפרעות פסיכיאטריות נוספות לאורך שלוש שנים תועדה שכיחות גבוהה של קשיי הירדמות (67.6% בקרב אלו עם הפרעת שימוש בקנאביס ועד 76.4% באלו עם הפרעת פאניקה), יקיצה מוקדמת בבוקר (43.3% באלו עם הפרעת שימוש בקנאביס ועד 55.6% באלו עם דיסתימיה) והיפרסומניה (51.3% באלו עם הפרעת שימוש בניקוטין ועד 72.1% באלו עם הפרעת חרדה חברתית).

השכיחות לאורך החיים של בעיות שינה הייתה גבוהה יותר בקרב משתתפים שפיתחו הפרעות פסיכיאטריות בין הגל הראשון והגל השני של הסקר ונעו בין 2.7% עם הפרעת שימוש בקנאביס ועד 8.2% עם הפרעת חרדה כללית.

השכיחות לאורך החיים של בעיות שינה הייתה גבוהה יותר בקרב משתתפים שפיתחו הפרעה פסיכיאטריות בין שני הגלים, בהשוואה לאלו שלא סבלו מבעיות שינה. מספר גבוה יותר של בעיות שינה נקשר עוד עם שיעור גבוה יותר של הפרעות פסיכיאטריות.

היפרסומניה בפרט לוותה בעליה משמעותית בסיכויים להפרעת פסיכיאטרית נוספת. בחולים עם הפרעת דיכאון מג’ורי שדיווחו על היפרסומניה, מספר הפרעות השינה הממוצע היה גבוה יותר משמעותית, בהשוואה לחולים ללא היפרסומניה (2.08 לעומת 1.32, p<0.001).

החוקרים מסבירים כי אינסומניה והיפרסומניה עלולות לפגוע בתפקוד קוגניטיבי, תהליכי קבלת החלטות, פתרון בעיות ועיבוד רגשות ובאופן זה להביא לעליה בסיכון להתפתחות הפרעות פסיכיאטריות באוכלוסיות פגיעות.

ממצאים אלו מעידים על חשיבות הערכת בעיות שינה כחלק מההערכה של הפרעות פסיכיאטריות. בנוסף, מאחר ומרבית החולים שפיתחו הפרעה פסיכיאטרית דיווחו על בעיות שינה, יש להשלים בדיקות סקר לכל ההפרעות הפסיכיאטריות בחולים עם בעיות שינה.

 

J Clin Psychiatry. Published online December 21, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה