דיאטה עתירת נוגדי-חמצון עשויה להפחית את הסיכון להליקובקטר פילורי (BMC Gastroenterology)

בקרב מבוגרים המקפידים על תזונה מאוזנת  עם כמות מספקת של נוגדי-חמצון מפירות וירקות ייתכן סיכון מופחת לזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Gastroenterology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מהעדויות הזמינות בספרות הרפואית עולה כי לתזונה תפקיד חשוב בהתפתחות זיהום בהליקובקטר פילורי. לאור זאת, גורמים תזונתיים העשויים להגן מפני הזיהום עשויים להיות חשובים במקרים רבים.

החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת והשוו את דפוסי התזונה של 148 משתתפים עם הליקובקטר פילורי ו-302 ביקורות בריאות ללא הזיהום החיידקי. החולים עם הליקובקטר פילורי זוהו במרפאה גסטרואנטרולוגית באירן בה אובחנו לראשונה עם זיהום פעיל וטרם החלו טיפול תרופתי.

במסגרת המחקר חושב מדד Dietary Antioxidant Index (או DAI) על-בסיס הרגלי התזונה לפי שאלון מזון. המשתתפים נשאלו אודות הרגלי התזונה, כולל הצריכה הממוצעת ביום, שבוע, חודש ושנה. הם גם דנו בגודל במנות ולשיפור הדיוק של ההערכות, הוצגו גדלי מנות או מדידות ביתיות לאישור ההערכות של המשיבים.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 39 שנים, 60% היו נשים. בהשוואה לביקורות בריאות, אלו עם הליקובקטר פילורי היו מבוגרות יותר משמעותית, עם מדד מסת גוף גדול יותר ושכיחות גבוהה יותר של מעשנים.

בקרב חולים עם הליקובקטר פילורי תועדה צריכה נמוכה יותר של ויטמין A, ויטמין E, מנגן וסלניום. הבדלים אחרים בהרגלי צריכת וויטמין C ואבץ לא היו מובהקים סטטיסטית.

מדד DAI הממוצע היה גבוה יותר משמעותית בקרב ביקורות בריאות, בהשוואה לחולים עם זיהום הליקובקטר פילורי (7.67 לעומת 3.57, בהתאמה). הסיכון לזיהום החיידקי ירד עם עליה במדד DAI.

לאחר תקנון למשתנים שונים, החוקרים מצאו כי בקרב משתתפים עם ערכי DAI נמוכים מהחציון תועד סיכון מוגבר להתפתחות זיהום בהליקובקטר פילורי.

דיאטה מאוזנת, בפרט עם צריכה רבה של פירות וירקות, עשוי להגן על מבוגרים מפני השלכות זיהום בהליקובקטר פילורי. מנגד, דיאטה עתירת פחמימות ומתוקים מלווה בשכיחות גבוהה יותר של הליקובקטר פילורי.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את הממצאים בקבוצות אחרות ולקבוע אם דיאטה עתירת נוגדי-חמצון עשוי להפחית את הסיכון למחלות הנובעות משנית מזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי.

 

BMC Gastroenterology, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide במינון 10 מ”ג עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide במינון 10 מ”ג בלבד בטיפול בחולים עם זיהום כרוני בנגיף הפטיטיס D (HDV, או Hepatitis D Virus) כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. במחקר בשלב 3, טיפול מונותרפי ב- Bulevirtide הוביל לתגובה נגיפית בחולים עם זיהום כרוני […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Digestive Disease Week. באופן ספציפי יותר, תעד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים עם דלקת כבד אוטואימונית (Autoimmune Hepatitis) ודלקת ראשונית של דרכי המרה (Primary Biliary Cholangitis). החוקרים השלימו מחקר עוקבה רב-מרכזי, רטרוספקטיבי, […]

  • האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי במבוגרים אשר ניזונו מהנקה בינקות ייתכן סיכון מוגבר לאבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בבגרות, כולל במבוגרים צעירים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות של גורמי חשיפה במהלך ההיריון ובשלב מוקדם במהלך החיים ובין הסיכון להתפתחות סרטן מעי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024. מתוך הגליון הראשון של מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה