היפוגונאדיזם מעלה את הסיכון לאשפוז של גברים עם COVID-19 (מתוך JAMA Network Open)

בגברים עם היפוגונאדיזם שנדבקו בנגיף הקורונה סיכון מוגבר לאשפוז בהשוואה לאלו עם רמות טסטוסטרון תקינות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

מחקרים קודמים הראו כי רמות טסטוסטרון נמוכות משפיעות לרעה על הבריאות המטבולית של גברים וכי טיפול בטסטוסטרון מפחית את הסיכון הנ”ל. כעת השלימו החוקרים מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל 723 גברים עם היסטוריה של זיהום בקורונה ולפחות בדיקה אחת של רמת טסטוסטרון בדם בין 2017 ועד 2021. עוד נאספו נתונים דמוגרפיים, מידע אודות מחלות רקע, אשפוז בשל COVID-19 וניפוקי טיפול בטסטוסטרון.

הטווח התחתון של ריכוז טסטוסטרון תקין בדם עמד על 175-300 ננוגרם/ד”ל. היפוגונאדיזם הוגדר בנוכחות רמות טסטוסטרון כולל מתחת לטווח התחתון של הנורמה.

מדגם המחקר כלל 116 גברים עם היפוגונאדיזם, 427 גברים עם רמות טסטוסטרון תקינות ו-180 גברים שקיבלו טיפול בטסטוסטרון. מבין אלו, 134 גברים אושפזו בשל COVID-19.

מהנתונים עולה כי גברים עם היפוגונאדיזם היו בסיכון מוגבר לאשפוז עם COVID-19 (45% לעומת 12%) ולאשפוז ביחידת טיפול נמרץ (9% לעומת 3%), בהשוואה לאלו עם רמות טסטוסטרון תקינות. הסיכון להנשמה ותמותה היה דומה בין אלו עם היפוגונאדיזם ואלו עם רמות טסטוסטרון תקינות בדם.

לאחר תקנון לערפלנים, בגברים עם היפוגונאדיזם תועד סיכון מוגבר לאשפוז עם COVID-19 (יחס סיכויים מתוקן של 2.4, P<0.003) בהשוואה לאלו עם רמות טסטוסטרון תקינות. לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בשיעור האשפוזים ליחידת טיפול נמרץ. לא תועדו הבדלים בשיעור האשפוזים בין אלו שטופלו בטסטוסטרון ואלו עם רמות תקינות של ההורמון. בגברים מבוגרים יותר (יחס סיכויים מתוקן של 1.03, p=0.02) ואלו שהיו מדוכאי חיסון (יחס סיכויים מתוקן של 3.5, P=0.003) תועד סיכון גבוה יותר לאשפוז בשל COVID-19.

שיעורי האשפוז עלו עם ריכוז טסטוסטרון נמוך מ-200 ננוגרם/ד”ל. מבין 32 הגברים שקיבלו טיפול Androgen Deprivation Therapy כנגד סרטן וערמונית, 56% אושפזו בשל COVID-19 ו-9% אושפזו ליחידות טיפול נמרץ.

חציון ריכוז טסטוסטרון בגברים שקיבלו טיפול הורמונאלי היה דומה בגברים עם רמות טסטוסטרון תקינות. בקרב גברים שקיבלו טיפול בטסטוסטרון, ב-24% תועדו רמות הורמון מתחת לנורמה. הסיכוי לאשפוז עקב COVID-19 היה גבוה יותר בגברים עם רמות טסטוסטרון מתחת לטווח התקין שקיבלו טיפול, בהשוואה לאלו עם רמות תקינות תחת טיפול בטסטוסטרון (יחס סיכויים מתוקן של 3.5, p=0.003).

החוקרים כותבים כי עדיין מוקדם מדי להמליץ על טיפול בטסטוסטרון כאמצעי למניעת אשפוז עקב COVID-19 ותחלואה אקוטית, אך דרושים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעות החיוביות של טסטוסטרון.

 

JAMA Network Open, 2022

 

לידיעה ב-Healio

1 תגובה
  1. שרגא שני
    שרגא שני אומר:

    המאמר ב- JAMA Network Openמראה שבגברים הסובלים מהיפוגונאדיזם מחלת הקורונה קשה יותר מאשר בגברים עם רמות תקינות של טוסטסטרון. החוקרים לא מציגים הסברים אפשריים לתופעה זו. נראה לי שאחד ההסברים למצב זה עשוי להיות לדעתי הקשר בין טסטוסטרון וויטמין D . גם אם ישנם עדיין ויכוחים לגבי השפעת ויטמין D במניעת מחלת הקורונה, ישנן עדויות חזקות לכך שויטמין D מקטין את חומרת המחלה, מקטין את הצורך באשפוז, ובמיוחד האשפוז בטפול נמרץ, ומוריד את שעור התמותה. לויטמין D השפעה המתבטאת בעיכוב יצירת יתר של ציטוקינים על ידי מקרופגים של מערכת הנשימה. כידוע ויטמין D אינו פעיל כלל כמות שהוא, אלא הוא חייב לעבור שינויים מיטבוליים בגופנו ליצירת המיטבוליט הפעיל 1,25-דיהידרוכסי ויטמין D. ליצירת מיטבוליט זה אחראי האנזים 1-הדרוכסי-הידרוכסילאז המצוי בכליה. פעולת אנזים זה מזורזת על ידי הורמוני המין, אסטרוגן בנשים, וטוסטסטרון בגברים. אי לכך, במצב של היפוגונאדיזם יש לצפות לירידה בסינטיזה של 1,25-דיהידרוכסי ויטמין D, לירידה במידת עכוב סינטיזת הציטוקינים, לעליה בחומרת תהליכי הדלקת בדרכי הנשימה, ולהחמרה של מחלת הקורונה.

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: היפוגונדיזם והסיכון למוות מוקדם

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: היפוגונדיזם והסיכון למוות מוקדם

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של טיפ מחדר הרופא! בפינה נעסוק הפעם בשאלה, האם היפוגונדיזם נקשר ליתר תמותה, והאם מתן טסטוסטרון יכול להוריד את הסיכון הזה? פרופ’ רז סוקר מאמר מה-JAMA, לפיו בגברים עם רמות טסטוסטרון מתחת ל-213 נ”ג/ד”ל היו בסיכון גבוה לתמותה מכל סיבה, לפי ניתוח נתונים מ-11 מחקרים שבחנו למעלה מ-24 אלף משתתפים.  […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • היפוגונאדיזם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים מאושפזים עם אסתמה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AACE)

    היפוגונאדיזם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים מאושפזים עם אסתמה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AACE)

    במבוגרים עם אסתמה היפוגונאדיזם תועד סיכון גבוה פי 16 לתמותה במהלך אשפוז, בהשוואה לאלו עם רמות טסטוסטרון תקינות, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-AACE. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי טיפול בטסטוסטרון עשוי להפחית את הסיכון לאירועים חריגים משנית לטיפול ארוך-טווח בגלוקוקורטיקואידים בגברים עם אסתמה. עם זאת, לא […]

  • חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד נגיף SARS-CoV-2 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לתסמיני דיכאון לאחר-לידה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association. במטרה לקבוע אם קיים קשר בין חיסון כנגד קורונה בזמן היריון ובין דיכאון לאחר-לידה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 627 נשים הרות (גיל ממוצע של 33.8 שנים) ממאגר […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הפעם הטיפ השבועי מתייחס לשאלה של מתן טסטוסטרון לחולי סרטן פרופ’ רז מתייחס לסקירה שעלתה באימד: טיפול בטסטוסטרון אינו מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הערמונית (JAMA Netw Open) לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • טיפול אנלוגי להורמונים משחררי גונדוטרופין בבנות עם התבגרות מוקדמת מרכזית והתבגרות מוקדמת מהירה (NATURE Pediatrics Research)

    טיפול אנלוגי להורמונים משחררי גונדוטרופין בבנות עם התבגרות מוקדמת מרכזית והתבגרות מוקדמת מהירה (NATURE Pediatrics Research)

    התבגרות מוקדמת מרכזית (CCP) נובעת מהפעלה מוקדמת של ציר ההיפותלמוס-היפופיזה-גונָדות. אצל בנות, התבגרות מוקדמת מרכזית מאופיינת בדרך כלל בהתפתחות מוקדמת של סימני מין משניים, ושל מאפייני התבגרות ביוכימיים לפני גיל 8 שנים.  מאמר חדש זה מישראל עוסק בתרופות המשמשות לעצירה של התבגרות מינית מוקדמת ופורסם ב–NATURE Pediatrics Research. התבגרות מוקדמת מהירה (EFP) מאופיינת בסימני התבגרות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה