רוצים לרדת במשקל? כדאי לכם לשלב בוטנים בתפריט שלכם/ מאמר אורח מאת עדינה בכר ממרכז DMC לטיפול בסוכרת

מחקר קליני חדש מצא כי אכילת בוטנים כחצי שעה לפני שתי ארוחות ביום הייתה קשורה עם ירידה משמעותית במשקל.

עדינה בכר ממרכז DMC לטיפול בסוכרת: “מזונות עשירים בחלבון ובסיבים מספקים תחושת שובע ומסייעים להפחית את הדחף לנשנש.”

חברי סגל מאוניברסיטת טקסס טק ומאוניברסיטת דרום אוסטרליה בדקו את השפעתם של בוטנים על  איזון סוכר ולחץ דם ועל תרומתם לירידה במשקל. במחקר נמצא כי צריכה של בוטנים מומלחים קלות פעמיים ביום לפני הארוחות הובילה לירידה במשקל, להורדת לחץ הדם ולשיפור רמות הסוכר בצום.

המחקר כלל שתי קבוצות של מבוגרים אוסטרלים שהיו בסיכון בינוני או גבוה לסוכרת מסוג 2  ונמשך חצי שנה. שתי הקבוצות קיבלו הדרכה לירידה במשקל. קבוצת הביקורת (32 משתתפים) קיבלה הדרכה לירידה במשקל ללא בוטנים. קבוצת הניסוי (44 משתתפים), קיבלה את אותו תפריט בתוספת 35 גרם של בוטנים קלויים, פעמיים ביום, 30 דקות לפני 2 ארוחות.

“המחקר שלנו מצא שבוטנים, שהם עשירים בשומנים בלתי רוויים, יכולים למעשה לסייע לירידה במשקל,” לדברי קריסטינה פטרסן ממובילות המחקר. “אנחנו נמנעים לעתים קרובות מבוטנים כשמנסים לרדת במשקל משום שהם מכילים הרבה קלוריות. עם זאת, לבוטנים יש השפעה משמעותית על השובע שלנו. הם גורמים לתחושת שובע שנמשכת זמן רב וזה עשוי להיות מאוד מועיל לאלו שעושים דיאטת הרזיה.”

לאחר שישה חודשים, שתי הקבוצות ירדו במשקל והורידו סוכר באופן דומה זאת למרות שהקבוצה שקיבלה בוטנים צרכה תוספת של 400 קלוריות ביום מהוספה של 70 גרם של בוטנים לתפריט. הירידה בלחץ הדם הייתה גדולה יותר בקבוצת הבוטנים.

תוצאות המחקר הראו ירידה גדולה בלחץ הדם, שיפור דרמטי ברמות הסוכר, בשליטה על הגלוקוז והאינסולין בצום, כמו גם שיפור של רמות ה-HbA1c- שהוא מדד לבקרת סוכר בדם לטווח ארוך. קבוצת הבוטנים הורידה את לחץ הדם הסיסטולי ב-5 מ”מ כספית, מה שקשור להפחתה של 10% בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים גדולים.

עדינה בכר דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית במרכז DMC לטיפול בסוכרת ויו”ר עמותת עתיד:. מזונות עתירי חלבון וסיבים מספקים תחושת שובע ועשויים בשל כך להפחית את הדחף לנשנש ואף לשפר את הבחירות התזונתיות שלנו. בוטנים נחשבים למקור מצוין לחלבון. מנה אחת (30 גרם) מספקת 7 גרם חלבון, כמעט 3 גרם סיבים ו-19 סוגים של ויטמינים ומינרלים. ביניהם אשלגן, ויטמיני B, וברזל. 30 גרם בוטנים מספקים 10% מהקצובה היומית המומלצת של חומצה פולית החשובה להפחתת סיכון למומים בעוברים ולהגנה מפני מחלות לב וכלי דם. במחקר זה, קבוצת הטיפול קיבלה עוד כ-15 גרם חלבון רק מצריכת הבוטנים. בוטנים הם מזון דל נתרן, הם אחד המזונות העשירים  ביותר בארגינין, חומצת אמינו החשובה לתפקוד חיסוני ולבניית שריר. כמו כן הם מקור טוב לניאצין (ויטמין B3) המסייע לאיזון שומני הדם. כמו כן, בוטנים הם מקור מצוין למגנזיום, מינרל חיוני המשתתף בתהליכים רבים בגוף וביניהם בניית עצם, ויסות פעילות שרירית ועצבית, שמירה על קצב הלב, איזון לחץ דם ורמות סוכר ועוד. מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין צריכת בוטנים ובין הפחתת הסיכון למחלות לב ומדדים של איזון סוכר. רבים ממטופלי נהנים מהזמינות של המאכל מלא הערך התזונתי הזה מבלי שרמות הסוכר יעלו להם ועל הדרך גם נהנים מסיוע למערכת העיכול בזכות תכולת הסיבים הגבוהה. סוכרתיים יכולים לבדוק זאת באמצעות מד סוכר רציף וללא דקירות.

 למחקר המדעי המלא לחצו כאן

לכתבה על המחקר לחצו כאן בבקשה

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה