בדיקת אק”ג עם 80 לידים מסייעת באבחנת STEMI שאינו-מזוהה בבדיקת אק”ג סטנדרטית (מתוך Ann Emerg Med)

הוספת בדיקת אק”ג עם 80 לידים לבדיקת אק”ג עם 12 לידים עשויה להביא לעליה של 27.5% בסיכויי אבחנת STEMI (ST-Elevation Myocardial Infarction), כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורת דצמבר של Annals of Emergency Medicine.

החוקרים מסבירים כי מדובר בכלי טוב לזיהוי STEMI באזורים שקטים של הלב לפי בדיקת אק”ג, לפני קבלת תשובת ערכי טרופונין בדם, בכדי להביא לאבחנה מוקדמת וצנתור מוקדם.

במחקר הפרוספקטיבי החוקרים תכננו לערוך הן בדיקת אק”ג עם 80 לידים והן בדיקת אק”ג עם 12 לידים בחולים שפנו לחדר מיון, עם חשד לתסמונת כלילית חריפה. מאחר שלחץ הזמן לטיפול רה-פרפוזיה הקשה על הכללת חולים עם STEMI, הם שינוי בסופו של דבר את הפרוטוקול לכלול חולים עם STEMI שעברו בדיקת אק”ג עם 12 לידים בלבד.

סה”כ נכללו במחקר 1830 חולים. 91 חולים אובחנו עם STEMI על-בסיס ממצאי אק”ג עם 12 לידים, ו-25 ענו על הקריטריונים ל-STEMI לפי בדיקת אק”ג עם 80 לידים בלבד. מבין 25 החולים עם STEMI לפי בדיקת אק”ג עם 80 לידים בלבד, ב-12 נקבעה אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (Non-STEMI) על-בסיס אק”ג עם 12 לידים. יתר החולים אובחנו עם אנגינה לא-יציבה או תסמונת כלילית חריפה לפני ביצוע אק”ג עם 80 לידים.

בחולים עם STEMI לפי בדיקת אק”ג עם 80 לידים שעברו צנתור לבבי, שיעורי רה-וסקולריזציה היו דומים לאלו של חולי STEMI לפי בדיקת אק”ג עם 12 לידים בלבד. לאחר 30 ימים, שיעורי התמותה, אוטם לבבי חוזר ואשפוז חוזר מסיבות קרדיווסקולארית, היו דומים בחולים עם STEMI לפי בדיקת אק”ג עם 12 לידים ובדיקת אק”ג עם 80 לידים.

בחולים עם עליות מקטע ST בבדיקת אק”ג עם 80 לידים תועד סיכון מוגבר פי 11.2 לתמותה ועליה לא-משמעותית של פי 3.4 לתמותה ואוטם לבבי חוזר, בהשוואה לחולים ללא עליית מקטע ST בבדיקת אק”ג עם 80 לידים. לא תועד קשר דומה עם אק”ג עם 12 לידים.

החוקרים לא הצליחו להשוות ישירות בין אק”ג עם 80 לידים ואק”ג עם 12 לידים, בשל גודל מדגם קטן. עם זאת, הם כן מסכמים כי בדיקת אק”ג עם 80 לידים עשויה לספק מידע נוסף לבדיקת אק”ג סטנדרטית.

בחולים בסיכון גבוה, עם ממצאים אבנורמליים אך לא-ספציפיים בבדיקת אק”ג עם 12 לידים, הבדיקה משמשת לזיהוי STEMI שפוספס, בעיקר במקרים של STEMI אחורי או בצד ימין.

במאמר מערכת כותבים מומחים בתחום כי הוספת 68 לידים עשויה לסייע במצבים אלו, אך לדבריהם יש לבחון ראשית אם הטכנולוגיה החדשה מסייעת בזיהוי חולים עם בדיקת סמנים לבביים ראשונית תקינה. לאחר מכן, יש להעריך אם יש תועלת במצבים אלו בטיפול רה-פרפוזיה מוקדם. בכדי לקבל מענה לשאלות אלו דרושים מחקרים נוספים בנושא.

Ann Emerg Med2009;54:779-788,789-790

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה