טיפול בלייזר עשוי להיות יעיל עבור חסימת וריד הרשתית המרכזי (מתוך Ophthalmology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בגיליון מאי של הירחון Ophthalmology, עולה כי כאשר ניתן לבצע L-CRA (laser-induced chorioretinal venous anastomosis), חולים עם חסימת וריד הרשתית המרכזי (central retinal vein occlusion), חווים שיפור משמעותי בחדות הראייה.

החוקרים מסבירים כי חסימת וריד הרשתית המרכזי משפיעה על 0.1% – 0.4% מהאנשים מעל גיל 40 שנים, והינה גורם נפוץ לאובדן ראייה בעין אחת.  לדברי החוקרים, ניתן ליצור אנסטמוזות בצורה מוצלחת ברבים מהחולים הסובלים ממצב זה.  יצירת אנסטמוזה מהווה פתרון, כך שע”י יצירת קרעים קטנטנים בוריד הרשתית, ניתן לעקוף את החסימה ולהשיב את זרימת הדם לרשתית.  טיפול שכזה פותר את החולה מנטל מתמשך של טיפולים חודשיים בזריקות לזגוגית העין.

במחקר הנוכחי, מסוג מחקר ביקורת, רב מוסדי בבחירה אקראית, הצליחו החוקרים ליצור אנסטמוזות רק ב- 42 (76.4%) מתוך 55 עיניים עם חסימת וריד הרשתית המרכזי שלא על רקע איסכמי. 

מתוצאות המחקר עולה כי במהלך מעקב של 18 חודשים, עיניים בקבוצת הביקורת חוו ירידה מתקדמת בחדות הראייה המתוקנת הממוצעת, בעוד שעיניים שטופלו הדגימו שיפור מתקדם בחדות הראייה שהיה בולט במיוחד בחולים בעלי אנסטמוזות כוריו-רטינאליות מתפקדות.  עיניים מטופלות הדגימו שיפור ממוצע של 8.3 אותיות בהשוואה לקבוצת הביקורת, לאחר 18 חודשים, וחדות הראייה המתוקנת בצורה האופטימאלית עבור חולים עם אנסטמוזות מתפקדות הייתה טובה יותר ב- 11.7 אותיות בהשוואה לקבוצת הביקורת.

עוד עולה, כי לאחר 18 חודשים, 58.2% מקבוצת הביקורת חוו אובדן ראייה בינוני (שורה אחת), בהשוואה ל- 37.9% בקבוצת המטופלים (p = 0.03).  פחות משליש מקבוצת הביקורת השתפרו בשורה 1, בהשוואה לחצי מהעיניים המטופלות (p = 0.086).

לחולים בהם האנסטמוזה ניקזה יותר ממחצית הזרימה בוריד הרשתית היו תוצאות טובות יותר בהשוואה לאלו בהם היה ניקוז פחות נרחב.

נאו-וסקולראריזציה התפתחה באתר הפרוצדורה ב- 10 מתוך 55 העיניים המטופלות (18.2%), אך באף לא אחת מהעיניים בקבוצת הביקורת.  נאו-וסקולאריזציה בקשתית זוהתה ב- 4 מ- 53 העיניים בקבוצת הביקורת, ובאף לא אחת מקבוצת הטיפול.

החוקרים מציינים כי קיים סיכון לסיבוכים נאו-וסקולאריים מאיזור הדלף, אולם כולם יכולים להיות מנוהלים ביעילות.  הם מצריכים מעקב צמוד, וטיפול מהיר באמצעות לייזר לרשתית ההיקפית.

בשלב זה, ממשיכים החוקרים בניתוח נוסף של מחקרם על מנת ללמוד אלו מאפיינים הופכים את החולים למועדים יותר או פחות לפתח אנסטמוזות מוצלחות.  כמו כן מתבצע ניתוח של היארעות סיבוכים, שידגים אלו חולים יותר מועדים לסיבוכים נאו-וסקולאריים.

החוקרים מדגישים כי רק מקרים לא איסכמיים טופלו, היות וחסימות איסכמיות הן בעלות רמות גבוהות יותר של גורמי גדילה אנדותליאליים וסקולאריים (vascular endothelial growth factor) בזגוגית, דבר המגביר סיכון לסיבוכים נאו-וסקולאריים באתר האנסטמוזה.  לטענת החוקרים, מתוכננים מחקרים נוספים שילמדו את החסימות האיסכמיות, וידגימו כיצד ניתן לאפשר אנסטמוזות מוצלחות גם במקרים כאלו.

החוקרים מוסיפים, כי בשלב זה הטיפול לחסימת וריד הרשתית המרכזי נותר שנוי במחלוקת.

Ophthalmology 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה