טיפול באור בהיר לשיפור השינה בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (מתוך הכנס השנתי ה-24 של Associated Professional Sleep Societies)

טיפול באור בהיר מסייע בהקלה על הפרעות השינה בחיילים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (PTDS: Posttraumatic Stress Disorder), כך עולה מממצאים מוקדמים שהוצגו בכנס השנתי ה-24 של Associated Professional Sleep Societies LLC.

לדברי החוקרים, מחקרים קודמים הוכיחו כי אור בהיר עשוי לשמש ככלי יעיל לטיפול בדיכאון, חרדה, הפרעות שינה ותפקוד קוגניטיבי תסמינים נפוצים בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית.

מדגם המחקר כלל 16 יוצאי צבא, עם תסמונת PTSD בעקבות מלחמה, שחולקו באקראי לארבעה שבועות טיפול באור בהיר (10,000 Iux ביום למשך 30 דקות) או פלסבו (עם גנראטור לא-פעיל).

בתחילת המחקר ומיד לאחר השלמת המחקר, החוקרים העריכו את איכות השינה בעזרת PSQI-PTSD (Pittsburgh Sleep Quality Index with addendum for PTSD), הכולל שבעה מרכיבים המתמקדים בתדירות הפרעות ליליות שדווחו ע”י חולים עם PTSD (סיוטים הקשורים לטראומה, זיכרונות חודרניים ליליים, חלומות מטרידים שאינם קשורים לטראומה, ביעותי לילה, התקפי חרדה ליליים והתנהגויות מוטוריות מורכבות אחרות).

בקבוצת החולים שטופלו באור בהיר, ממוצע מדד PSQI-PTSD ירד מ-5.9 בתחילת המחקר ל-2.6 לאחר הטיפול (בסולם של 7 נקודות), בעוד שבקבוצת הפלסבו למעשה חלה עלייה במדד זה (מ-2.8 ל-3.2,  p=0.03).

החוקרים כותבים כי במחקרי הפיילוט שערכו, הפרעות שינה בקרב יוצאי צבא עם תסמונת דחק בתר-חבלתית על רקע אירועי מלחמה היו עמידים יחסית. לפיכך, הממצא המפתיע והמעודד ביותר מהמחקר הוא הירידה הגדולה יותר במדדי PSQI-PTSD בעקבות טיפול באור בהיר, בהשוואה לקבוצת הפלסבו.

החוקרים זיהו השפעה מתונה של הטיפול על מדד Clinician-Administered PTSD Scale ובסולם BDI (Beck Depression Inventory).

לטיפול תרופתי כנגד PTSD חסרונות רבים (תופעות לוואי שליליות, אינטראקציה בין תרופתית, סיכון לשימוש לרעה וכדומה), וייתכן כי לחלק מיוצא הצבא טיפולים לא-פרמקולוגיים אינם זמינים דיו בשל מחסור ברופאים מיומנים, האופי של חלק מתוכניות הטיפול, או גורמים אחרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול אור בהיר נראה כאפשרות טובה בחולים אלו.

מתוך הכנס השנתי ה-24 של Associated Professional Sleep Societies

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה