סיכום ועידת ישראל לרפואה, ה-3/8 בחסות וארגון הדסה עין כרם: מגיפות ההשמנה, עודף המידע, הפרעות קשב, וגם קצת פוליטיקה…

1,300 משתתפים לקחו חלק בועידת ישראל לרפואה 4, שנערכה ב 3 באוגוסט 2010 בבנייני האומה בירושלים. בין המשתתפים סגן שר הבריאות וצמרת המשרד, סגן שר החוץ וראשי משרדו, ראש העיר ירושלים, שר הבריאות הקפריסאי ושגרירים, הנהלות בתי חולים, חברי כנסת ורבים מהעוסקים בנושאי בריאות שונים.

במרכז הועידה עמדו “המגפות של המאה ה 21”, ובראשן מגפת ההשמנה.

דורית אדלר, מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה בהדסה, תיארה את מגיפת ההשמנה לא רק במימד האסתטי, אלא גם במימד של תחלואה כיום יותר אנשים חולים במחלות כסוכרת 2 וכבד שומני. עיקר הבעיה נובעת מהתזונה המערבית, שמורכבת בעיקרה מפחמימות מזוקקות וסוכרים. היא אף ציינה נתון מדאיג, כי בני הנוער הישראלים מובילים בצריכת משקאות ממותקים.

אדלר קראה למערכת הבריאות להוביל ולהירתם למאבק בהשמנה והגדירה שלוש רמות: חקיקה, פעילות לקידום תזונה בריאה ושינוי סביבת המזון.

בתחום החקיקה קראה אדלר להטיל  מיסים על החטיפים והמשקאות הממותקים, להוזיל מוצרי מזון בעלי ערך בריאותי, לפתח תו תקן תזונתי, ולחוקק חוק איסור פרסום חטיפים לילדים.

אדלר קראה להוצאת מכונות חטיפים ושתייה מתוקה מגופי חינוך ומקומות עבודה ולשינוי תפריטי חדר האוכל.

ד”ר אלונה פז מהמרכז הרפואי בני ציון דיברה על מגפת עודף המידע, וציינה כי כל אדם חשוף היום ליותר מ- 100,000 אתרי רפואה, 10 מיליון מאמרים, 400 כתבי עת. כמות המידע הרפואי מוכפלת אחת ל- 14 חודשים. עודף המידע גורם לניצול בלתי יעיל של הזמן, למתח ולחץ נפשי, לעייפות ופגיעה בחיים האישיים, תחושת חולי, ולהשפעה על איכות קבלת ההחלטות.

עודף המידע יוצר חוסר וודאות. בגלל השינוי בתפיסת החולה, שהקשר בינו לרופא אינו נמדד רק בתוצאה הרפואית, יש פחד גדול מתביעות רפואיות ולחץ מוסדות הבריאות. זמן הרופא מתקצר. נולד צורך להגן בפני כל הבעיות הללו, וכפיצוי על החסרים הרופאים נוטים לשלוח את החולים לעודף בדיקות וטכנולוגיה, בכך מעלה הרופא את קרנו בעיניי המטופל ומרוויח זמן אך המערכת משלמת ביוקר: כמיליארד בשנה על בדיקות מיותרות שגם עלולות לגרום נזק לחולה (למשל קרינה). הרפואה הופכת למתגוננת. נמצא ש- 60% מהרופאים שולחים לבדיקות דם ו- CT מיותרות, 30% מפנים לאשפוז מיותר, 40% רואים בכל חולה תביעה פוטנציאלית, 25% היו חשופים לתביעה, 50% ידווחו על תקלות רק אם יינתן להם חיסיון. רופאים שזכו ליותר זמן עם כל חולה נחשפו לפחות תביעות ושלחו לפחות בדיקות מיותרות.

ד”ר מיכאל דוידוביץ’, ממכבי שירותי בריאות הקדיש את דבריו למגיפה נוספת: הפרעת קשב וריכוז.

המחלה (באנגלית ADHD) פוגעת כיום בכ- 7% מהילדים אך גם ב 4% מהמבוגרים. היא מדאיגה בגלל הבעיות הנלוות: הפרעה מתנגדת מרדנית, הפרעת התנהגות, חרדה, דיכאון, הפרעת קואורדינציה התפתחותית, לקות למידה. חוסר טיפול במחלה גורם התנהגות אנטיסוציאלית, שימוש בסמים, חוסר תעסוקה, תפקוד נמוך בעבודה  ולתאונות דרכים.

השימוש בתרופות הפך פופולארי, בעיקר בשל תפיסתן כפתרון מהיר המתאים לכל מצב של חוסר ריכוז. מובן כי זו גישה מוטעית. דוידוביץ’ קרא להקדיש מאמצים ומשאבים לאבחון נכון והיקפי של כל מטופל, ולתת מענה לכל התופעות הנלוות לכך.

שמואל אבואב, מנכ”ל עמותת אור ירוק התייחס למגפת תאונות הדרכים. חלקן נגרם בגלל הסחות דעת שמקורן באביזרי הרכב: הטלפון הסלולארי, הרדיו, מכשירי GPS וכו’. אלו מצטרפות להסחות דעת חיצוניות: אירועים המתרחשים בשולי הדרך, שלטי חוצות וכו’.

בסקרים נמצא כי 76% מהנהגים משתמשים בטלפון נייד בנהיגה מדי יום, 25% קוראים SMS בנהיגה, 23% מדברים בנייד ללא דיבורית, 79% מביטים לשלטי חוצות, 33% מתעסקים עם מה שקורה במושב האחורי.

מחקרים מצאו כי  ב- 78% מהתאונות, העיניים לא היו מופנות כלפי הכביש. ב- 24% מה”כמעט תאונות” העיניים לא היו מופנות כלפיי הכביש. במחקר באוסטרליה נמצא שכל 6 דקות מוסחת דעת הנהג למשהו אחר.

נהגים צעירים בעלי ADHD מעורבים יותר בתאונות ונמצאים יותר כגורמי התאונה.

המלצות החוקרים: פיתוח מודעות למגבלות ולהשלכותיהן, ייעוץ, הדרכה והסברה, חינוך והשפעת ההורים, טיפול תרופתי בהתאם להנחיות הרופא, נהג מלווה, מודעות לנושאים ספציפיים.

שר הבריאות הקפריסאי, קריסטוס פסטלידס, קרא במושב מיוחד למדינות האזור לפתח ערוצי תקשורת ושת”פ ולשמור על יציבות האזור באמצעות רגולציה מדיצינית.  הוא הגיע לביקור בישראל כדי לחתום על הסכם שת”פ עם שר הבריאות הישראלי. ממשלת קפריסין נחושה לקדם שת”פ רפואי ואקדמי עם האזור. קפריסין רואה בישראל יעד לשיתוף פעולה רפואי ושלחה לכאן מעל אלף מטופלים בשנה האחרונה בעלות של 16 מיליון יורו. 

דני איילון, סגן שר החוץ, דיבר על הסיוע שמעניקה ישראל לארצות מתפתחות: 260,000 מתמחים בנושאים שונים הגיעו הנה מקרוב למאה מדינות. זה חלק ממדיניות ארוכת טווח שמטרתה למתג ולייצג את ישראל באור חיובי, והרפואה היא חזית המאמץ. מש”ב מציג את ישראל האמיתית. ישראל היא אבן שואבת לתיירים שבאים לישראל לקבל טיפול רפואי, ואף מתחיל להתפתח ענף של ייעוץ בתחום הרפואה. 

חיזק את דבריו אל”מ ד”ר יצחק קרייס מחיל רפואה, שסיפר על משלחת ישראל להאיטי ועל התגובות הנפלאות בעולם כולו לביצועיה.

את החלק הרפואי בכנס חתם פרופ’ שלמה מור-יוסף, מנכ”ל הדסה, שדיבר על הרפואה בשירות החוץ ובשירות הכלכלה הישראלית. הוא עמד על הדילמות היומיומיות של הטיפול בפלשתינאים, חלקם מפגעים. התייחס לטיפול הרפואי הניתן על ידי הדסה ובתי חולים אחרים לנזקקים מרחבי העולם ולפוטנציאל הכלכלי העצום שטומן בחובו הידע שלנו בתחומי רפואה.

יו”ר האופוזיציה, ח”כ ציפי ליבני חתמה את הכנס וציינה את חשיבותה של הרפואה כאחד מעמודי התווך שבאחריות המדינה כלפי אזרחיה בהזכירה את חמשת הממי”ם של ז’בוטינסקי: מעון, מזון, מורה, מלבוש ומרפא.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

  • אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology עולה כי כאחד מכל תשעה ילדים בארצות הברית אובחן אי-פעם כלוקה בהפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (ADHD או Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) נכון לשנת 2022. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ADHD הינה אחת ההפרעות הנוירו-התפתחותיות הנפוצות בילדים ומעדויות בנושא עולה כי מרשמים לטיפול תרופתי ב-ADHD זינקו […]

  • רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology עולה כי קשר בין מדד FEI (או Free Estradiol Index) מוגבר ובין סמני דלקת ומדדים מטבוליים בגברים בכל הגילאים ובנשים מבוגרות יותר, בעוד שרמות FAI (או Free Androgen Index) גבוהות יותר הדגימו קשר דומה בנשים מתחת לגיל 50 שנים. חוסר איזון ברמות הורמוני מין נקשרו עם התפתחות […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Setmelanotide למשך 16 שבועות הוביל לירידה עקבית במשקל הגוף ובתחושת הרעב בחולים עם השמנה היפותלמית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפולים מאושרים להשמנה היפותלמית, הפרעה הנובעת מנזק להיפותלמוס ומתאפיינת בעליה מהירה וחמורה במשקל הגוף, […]

  • שונות רבה במדד מסת הגוף מלווה בסיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    שונות רבה במדד מסת הגוף מלווה בסיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Heart Association מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין שונות רבה במדד מסת הגוף ובין סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לב הינה מחלה חמורה ששכיחותה מצויה במגמת עליה וכרוכה בתחלואה משמעותית ושיעורי תמותה מוגברים. השמנה הינה גורם סיכון […]

  • האם נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מעלה את הסיכון להשמנה בצאצאים? (Am J Clin Nutr)

    האם נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מעלה את הסיכון להשמנה בצאצאים? (Am J Clin Nutr)

    נטילת תוספי שמן דגים במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר לעודף-משקל בצאצאים בגיל עשר שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition. עם זאת, לפחות בשלב זה הרושם הוא כי התועלת של תוספי שמן דגים במהלך ההיריון עולה על הסיכון האפשרי להפרעה במשקל. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההמלצה הנוכחית לנשים […]

  • עליה בהיקף המותניים מלווה בסיכון גבוה יותר להתקפי אסתמה (BMC Public Health)

    עליה בהיקף המותניים מלווה בסיכון גבוה יותר להתקפי אסתמה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כל עליה של 5 ס”מ בהיקף המותניים של מבוגרים עם אסתמה מלווה בעליה של 6% בסיכון להתקף אסתמה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים זיהו קשר בין עליה במדד מסת גוף ובין אסתמה, אך הקשר בין השמנה בטנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה