האם השמנה מגנה על חולים עם פרפור פרוזדורים? (Am J Med)

מסיבות שעדיין אינן מובנות לחלוטין, בחולים שמנים הסובלים מפרפור פרוזדורים התוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שאינם סובלים מהשמנת-יתר, כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורת יולי של American Journal of Medicine.

לדברי החוקרים, אעפ”י שהמנגנון המדויק אינו-ברור, הקשר הפרדוקסאלי הוא ברור ויש למצוא את הגורם האחראי לקשר זה. ייתכן כי הסיבה היא שחולים אלו מקבלים טיפול תרופתי הולם, מאחר שפונים לטיפול רפואי בשלב מוקדם במהלך חייהם, עקב בעיות הנוגעות להשמנת-יתר.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות כ-2500 משתתפים במחקר AFFIRM, שבחן את גישות הטיפול בחולים עם פרפור פרוזדורים. 627 חולים היו בעלי משקל תקין (BMI מתחת ל-25), 965 בעלי עודף-משקל (BMI בטווח 25-30) ו-890 בעלי השמנת-יתר (BMI של 30 ומעלה). החוקרים העריכו את שיעורי התמותה מכלל הסיבות, תחלואה קרדיווסקולארית, ויעד סיום משולב של תמותה, טכיקרדיה חדרית, פרפור חדרים, דום לב, שבץ איסכמי, דימום מג’ורי, תסחיף סיסטמי, תסחיף ריאתי ואוטם לבבי.

שיעורי התמותה הגבוהים ביותר תועדו בקבוצת החולים עם ערכי BMI תקינים (103, 16.2%), ושיעורי התמותה הנמוכים ביותר בקבוצת החולים השמנים (93,  10.5%).

54 חולים (8.5%) בקבוצת החולים עם ערכי BMI תקינים, 41 מאלו בעלי עודף-משקל (4.3%) ו-53 מאלו עם השמנת-יתר מתו בשל סיבות לבביות.

מניתוח רב-משתנים עולה כי עודף-משקל והשמנת-יתר לוו בסיכון מופחת משמעותית לתמותה, תמותה קרדיווסקולארית, או יעד הסיום המשולב, בהשוואה לחולים בעלי ערכי BMI תקינים.

אחד ההסברים האפשריים לקשר זה עשוי לנבוע מכך שבמצבי דחק, התגובה הפיזיולוגית של הגוף לדלקת היא פירוק מאגרי האנרגיה ומעבר למצב קטבולי. מאחד שלשמנים מאגרים גדולים יותר, הם עשויים לסייע להם לשרוד זמן רב יותר תחת תנאי דחק.

החוקרים מציינים כי מחקרים גדולים קודמים מצאו גם הם יתרון פרדוקסאלי בחולים שמנים עם יתר לחץ דם, מחלת לב כלילית, מחלת כליות סופנית תחת טיפולי דיאליזה ואי-ספיקת לב.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר האם השמנה הינה הגורם המגן על החולים או שמא מדובר בסיבה אחרת.

החוקרים כותבים כי למרות שלרוב ממליצים על ירידה במשקל, ייתכן כי בחלק מהחולים במחלות כרוניות אין תועלת דומה. עם זאת, אין להסיק מכך כי זוהי סיבה לעודד השמנה.

Am J Med 2010;123:646-651

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה