גיל החולה ונוגדני אנטיקרדיוליפין קשורים בשינויים מהירים יותר בשדה הראייה בגלאוקומה (מתוך Archives of Opthalmology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אוגוסט של ירחון Archives of Opthalmology עולה כי מבין מספר גורמים הקשורים בשינויים גלקאוקומטוטיים בשדה הראייה, גיל מתקדם ורמות חריגות של נוגדני אנטיקרדיוליפין קשורים בשינוי המהיר ביותר, בעוד שירידה של 20% בלחץ התוך עיני (Intraocular pressure, IOP) בחולים המראים התקדמות של המחלה הביאה להאטה משמכותית של קצב ההתדרדרות.

החוקרים מזכירים כי בעבודה קודמת שפרסמו עלה בידם לזהות ארבעה גורמי סיכון להתקדמות שינויים גלאוקומטוטיים בשדה הראייה, והם רמת נוגדני האנטיקרדיוליפין בסיסית חריגה, גיל מתקדם, מין נקבה ו-IOP ממוצע גבוה יותר בתום המעקב.

בעבודתם הנוכחית, ביקשו החוקרים לבחון את קצב השינוי בשדה הראייה בקרב חולים עם גורמי סיכון אלו, וכן את ההשפעה של הורדת ה-IOP על קצב זה בחולים בהם חלה החמרה של המחלה.

במחקר נכללו סך של 216 חולים הסובלים מגלאוקומה רחבת-זווית נכללו במחקר, עם גיל ממוצע של 65.2 שנים, אשר נוטרו להתקדמות המחלה מדי ארבעה חודשים באמצעות פרימטריה. החולים גויסו למחקר עם יעד התחלתי של IOP, והתוצא הקליני הושג באם הודגם אובדן שדה הראייה ממוקם במדידות חוזרות. בחולים אלו בוצעה הורדה של 20% ומעלה בלחץ התוך עיני באמצעות טיפול מדורג (מונותרפיה, טיפול טופיקלי נוסף, טרבקולופלסטיה בלייזר ארגון ו/או טיפול סיסטמי במעכבי Carbonic anhydrase וטרבקולוטומיה) על מנת להשיג את יעד ה-IOP החדש.

החוקרים מדווחים כי 70.8% מהחולים לא הגיעו לתוצא הקליני, 20.1% השיגו תוצא אחד, 7.4% השיגו 2 תוצאים ו-0.9% השיגו שלושה (משמע שלוש מדידות עוקבות של ירידה של 20% ב-IOP).

בנוסף, נמצא כי רמה חריגה של נוגדני האנטיקרדיוליפין הייתה קשורה בקצב מוגבר משמעותית של השינוי בשדה הראייה בהשוואה לרמה תקינה של נודגנים אלו (-0.57 ו--0.03 דציבלים לשנה, בהתאמה; p=0.004). גיל מתקדם היה קשור אף הוא בקצב שינוי רב יותר. עם זאת, גורמי הסיכון שזוהו בעבר להתקדמות המחלה- מין נקבה והלחץ התוך עיני בתום המעקב- לא היו קשורים בהשפעה על קצב השינוי בניתוח הנוכחי.

החוקרים מוסיפים כי ירידה חציונית של 20% בלחץ התוך עיני (18.0 14.8 mmHg) הביאה להאטה בקצב שינוי שדה הראייה (מ--0.36 ל--0.11 דציבלים לשנה; p<0.02).

החוקרים טוענים כי בעוד שממצא זה המתייחס לנוגדני ה-Anticardiolipin הינו משמעותי, הרי שהשלכותיו המעשיות אינן ברורות, שכן רק 5.5% מהנבדקים הראו רמות חריגות של נוגדנים אלו. לא ברור עדיין שמא הורדה רבה יותר של הלחץ התוך עיני בחולים אלו אכן מועילה, הם מבהירים.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים מציין כי גלאוקומה ראשונית רחבת-זווית הינה מחלה כרונית, וטוען כי כשמבקשים להעריך את השפעתה על איכות החיים הקשורה בראייה, חשוב לשקול את אופי הפגמים מהם סובל החולה בשדה הראייה, וכן את קצב השינויים בשדה הראייה.

לדברי המומחה, המחקר הנוכחי מתוכנן היטב ומדגים כי בחולים אשר סובלים מפגיעה מוקדמת עד בינונית בשדה הראייה ואשר הראו התקדמות של המחלה על פי הגדרות המחקר יתכן וניתן להאט משמעותית את קצב השינויים בשדה הראייה באמצעות הורדה נוספת ומתונה (של כ-20%) בלחץ התוך עיני.

בנוסף, מזכיר המומחה את הממצאים לפיהם קצב השינוי בשדה הראייה מהיר יותר בקרב הנבדקים החיוביים לנוגדני אנטיקרדיוליפין בהשוואה לאלו המראים רמות תקינות של נוגדנים אלו. על פי הידוע לו, הוא טוען, המדובר במחקר הראשון המדגים קשר זה, ופותח לפיכך דלת להמשך המחקר הנדרש בתחום.

ראוי להזכיר כי לאחרונה דיווחנו על מחקר נוסף שבוצע בתחום ופורסם בגיליון יוני של ירחון Opthalmology, ובו ביקשו החוקרים לבחון את ההיארעות של ירידה גלאוקומטוטית בשדה הראייה לאורך עשר שנים בתלות בגיל ובמין. הם מצאו כי בקרב קשישים אירופאיים לבנים עומדת היארעות זו על פחות מ-3%, וכי סיכון זה עלה מכ-2% בקרב אנשים בשנות החמישים לחייהם לכ-6% באלו בשנות השמונים לחייהם. בנוסף, דיווחו החוקרים באותו מחקר כי בין גורמי הסיכון שנמצאו כקשורים בהיארעות זו היה לחץ תוך עיני גבוה יותר בתחילת המעקב.

Arch Ophthalmol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    השילוב של טיפול אנטיביוטי תוך-עיני סלקטיבי עם 1% Povidone Iodine עשוי לשמש כחלופה לטיפול הסטנדרטי ב-5% Povidone Iodine למניעת אנדופתלמיטיס לאחר ניתוח קטרקט, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים בחנו מקרים של אנדופתלמיטיס לאחר-ניתוח קטרקט במרכז שלישוני לאורך שלוש תקופות: 1993-1999 (שימוש ב-5% Povidone Iodine, ללא טיפול אנטיביוטי); 2000-2010 (שימוש […]

  • האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    מתן מוקדם של אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי במינון גבוה עשוי להשפיע על מדדי צפיפות כלי דם של המקולה בפגים, אם כי לא תועדה השפעה על מדדים מבניים אחרים של המקולה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. במסגרת המחקר התמקדו החוקרים בילדים שנולדו לאחר 26-31 שבועות הריון (גיל ממוצע של 11 […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה