החמרה באי השיוויון בקבלת שירותי בריאות בישראל (סקר הר”י וגיאוקרטוגרפיה)

ההסתדרות הרפואית מפרסמת היום מימצאי סקר המעידים על החמרה בחוסר השיוויון בקבלת שירותי בריאות בישראל. להלן הודעת הר”י:

נתון מדאיג במיוחד : קיימת עלייה מדאיגה בקרב השכבות החלשות בשיעור המוותרים על תרופות ועל ביקור אצל רופא משפחה השירות הרפואי הבסיסי ביותר בקרב השכבות החלשות שיעור המוותרים על ביקור אצל רופא הוא גבוה פי שניים מממוצע המוותרים בכלל האוכלוסייה ומגיע ל- 19% לעומת 9% בכלל האוכלוסייה שיעור המוותרים על שירותים רפואיים לילדים בקרב השכבות החלשות הוא פי שלושה מהממוצע ומגיע ל 14% לעומת 5% בכלל האוכלוסייה עלייה בתחושת חוסר הביטחון בקרב השכבות החלשות באשר ליכולתם לממן תרופות ושירותים רפואיים שאינם בסל ל 41% לעומת 37% בשנת 2009 .

ד”ר צאקי זיו-נר, סגן ומ”מ יו”ר הר”י : “בהשאלה מדברי ד”ר וירחוף – מאבות הסוציולוגיה של הבריאות – הרופאים הם באופן טבעי פרקליטיהם של העניים, ורוב הבעיות החברתיות צריכות להיפתר על ידם”. “מחובתנו לקדם את השינוי החברתי המשפיע על בריאות האדם”. הר”י חרטה על דגלה את הדאגה לשיווין בנגישות לשירותים רפואיים כי אנו מאמינים שכפועל יוצא מכך נשפר את בריאות האוכלוסייה

תמונה עגומה וקשה לגבי המשך העמקת הפערים בנגישות לשירותים רפואיים בין הפריפריה למרכז ובין השכבות החלשות לשכבות המבוססות, כך עולה מסקר שערכה ההסתדרות הרפואית באמצעות מכון גיאו קרטוגרפיה במאי 2010.

בהמשך לפרויקט אותו החלה הר”י כבר ב 2003 גם השנה ערכנו סקר שנתי הבודק את השפעת הנטל הכלכלי על צריכת שירותי בריאות בישראל. בדומה לשנה שעברה הושם דגש על הפריפריה החברתית, וזאת באמצעות אינדקס יישובי של הלמ”ס. הסקר נערך טלפונית בקרב 950 מרואיינים, המהווים מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה שפנתה בשנה האחרונה לרופא בשירות הציבורי.

ד”ר צאקי זיו- נר, סגן ומ”מ יו”ר הר”י: “לצערנו, על אף העובדה שישנם גופים רבים העוסקים בנושא ומתריעים על המצוקות, לאורך שמונה השנים בהם הר”י מבצעת סקר זה לא חל שיפור ואף נרשמה החמרה בממצאים”.

ביקור אצל רופא: כעשירית מהציבור בישראל נאלצים לוותר על ביקור אצל רופא בשל העלות הכספית הכרוכה בכך. בקרב השכבות החלשות, שיעור המוותרים על ביקור אצל רופא הוא גבוה פי שניים מממוצע המוותרים בכלל האוכלוסייה ומגיע ל- 19%.

רכישת תרופות: % 13 מהציבור מציינים כי נאלצו לוותר על תרופות מרשם בגלל עלות התרופה, לא נרשמת מגמת שיפור לגבי נתון זה לאורך השנים. הסקר מצביע על  המשך העמקת הפערים בשנה זו: ניכרת מגמת עליה בשיעור המוותרים על תרופות מרשם בגלל מחירן (מ- 17% בשנת 2009 ל- 20% בשנת 2010). במקביל בקרב השכבות המבוססות קיימת ירידה בשיעור המוותרים.

שירות רפואי לילדים: שיעור המוותרים על שירותים רפואיים עבור הילדים, בקרב השכבות החלשות הוא פי שלושה מהממוצע (5%) ומגיע ל- 14%. מדובר בשיעור גבוה מאד של ויתור על שירותים רפואיים עבור ילדים.

שירות רפואי להורים מבוגרים: 11% מהקשישים בשכבות החלשות נאלצו לוותר על שירות רפואי לעומת 8% בכלל האוכלוסייה.

תשלום עבור שירותים רפואיים: 29% מכלל הציבור דיווח כי בשנה האחרונה יצא להם לשלם יותר מבעבר על שירותים רפואיים. קיימת מגמת ירידה בשיעור הסבורים כך בהשוואה לשנת 2009 (32%), אולם ירידה זו נובעת מירידה בהיקף התשלומים של השכבות הגבוהות המצמצמים הוצאות ומקבלים החזרים כספיים בזכות ביטוחי בריאות משודרגים.

בהקשר זה ניתן לראות כי במחקר הנוכחי ניכרת ירידה בשיעור המדווחים עם ביטוח משלים של קופות החולים, אולם מאידך גיסא ניכרת עליה בשיעור המדווחים על ביטוח משלים משודרג של הקופות.

ההתייחסות לסל התרופות: 64% מהציבור סבורים שהמדינה אינה פועלת מספיק על מנת להרחיב את סל הבריאות. כמעט מחצית מהציבור 46% מודאגים שהנטל הכלכלי של ההוצאות על תרופות וטיפולים חדשים ייפול עליהם.

עד כאן הודעת הר”י. בתוך כך דווח היום ב”הארץ” שהמאבק להפחתת דמי ההשתתפות העצמית. ע”פ הדיווח ארגונים חברתיים פנו באחרונה למשרד הבריאות בכוונה להניע מאבק להורדת ההשתתפות העצמית בשירותי הבריאות הציבוריים, לרבות השתתפות בביקורי רופא, בדיקות במכונים ורכישת תרופות. הארגונים קובלים על הימנעותו של משרד הבריאות מפרסום תוכנית להורדת ההשתתפויות העצמיות, בהתאם להחלטת ממשלה שהתקבלה ב-2007.

לכתבה המלאה ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה