כאב בסוף החיים הינו נפוץ וקשור לדלקת מפרקים (מתוך ה- Annals of Internal Medicine)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון Annals of Internal Medicine ב- 2 בנובמבר, עולה כי כאב בסוף החיים הינו נפוץ וקשור באופן חזק לדלקת פרקים.

לדברי החוקרים, האפידמיולוגיה של הכאב במשך שנות החיים האחרונות לא תוארה מספיק.  הם מציינים כי ככל שאדם מתקרב לשנותיו המאוחרות, מטרות הטיפול בו מתמקדות יותר באיכות חייו, וניהול מועקות סימפטומטיות, בייחוד כאב, עשוי להפוך ליעד חשוב יותר מאשר ניהול המחלה עצמה.

תוך שימוש במידע מ- 4,703 משתתפים שנפטרו, ביקשו החוקרים לתאר את השכיחות והמשמעות הקלינית של כאב במהלך שתי שנות החיים האחרונות.

במהלך השנתיים האחרונות של החיים, רואיין כל משתתף או מקורב לו פעם אחת וסווג לקבוצה אחת מתוך 24, בהתבסס על מספר החודשים בין הראיון והמוות.

החוקרים ביקשו להעריך את הקשר בין משך הזמן טרם המוות ובין כאב, לאח תקנון לגיל, מין, גזע או תרבות, רמת השכלה, הכנסה, קטגורית מחלה סופנית, נוכחות דלקת מפרקים ומצב המקורב או המטפל.

מתוצאות המחקר עולה כי בקרב הנבדקים שנפטרו, 83.1% היו לבנים, 10.7% היו אפרו-אמריקנים, 4.7% היו היספניים, ו 52.3% היו גברים.  גיל התמותה הממוצע עמד על 75.7 + 10.8 שנים.  הימצאות מותאמת של כאב הייתה 26% (95% CI, 23% – 30%) 24 חודשים טרם המוות.  הימצאות זו נותרה במגמה שטוחה עד ל- 4 חודשים טרם המוות, ואז גברה והגיעה ל- 46% (95% CI, 38% – 55%) בחודש האחרון לחיים.

במהלך החודש האחרון לחיים, 60% מן הנבדקים עם דלקת פרקים סבלו מכאב לעומת 26% מן הנבדקים ללא דלקת פרקים (P < .001).  הימצאות הכאב במשך החודש האחרון לחיים לא השתנתה כתלות בקבוצת האבחנות של מחלות סופניות (סרטן 45%; מחלת לב 48%; תשישות 50%; מוות פתאומי 42%; וגורמים אחרים 47%).

החוקרים מציינים כי על אף שההימצאות של כאב גברה בארבעת החודשים, כאב מצוי ביותר מרבע מן הקשישים במהלך השנתיים האחרונות לחייהם.  כמו כן דלקת פרקים קשורה באופן ניכר לכאב בסוף החיים.

מגבלות המחקר כוללות את אופיו הרוחבי, תגובות ממקורבים ב- 19% והעדר מידע אודות גורם הכאב מיקומו והטיפול בו.

החוקרים מסיקים כי על חוקרים לצפות לעלייה בכאב, בייחוד באלו בשלבי חייהם האחרונים, ועל כן עליהם לתכנן טיפולים תרופתיים ואחרים בהתאם לכך.  רופאי משפחה הנתקלים במקרי כאב הקשים לניהול צריכים לשקול הפנייה לטיפול פליאטיבי ע”י מומחים לכאב.

במאמר מערכת נלווה, נכתב כי גיל מתקדם היה קשור באופן הפוך לכאב משמעותי קלינית במחקר הנוכחי.  על אף שמחקרים קודמים הדגימו שונות בין גזעים או תרבויות הן בהערכת כאב והן בטיפול בו, במחקר זה הממצא לא הודגם.

על כל הקלינאים להעריך כאב באופן שגרתי ולהיות מוכנים לטפל בכאב בעל משמעות קלינית.  ניהול הכאב צריך להתבצע בשיתוף עם החולה, וכן תוך תיאום עם רופאים נוספים אשר עשויים לרשום משככי כאבים לאותו חולה.

Ann Intern Med. 2010;153:563-569, 612-613

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

    בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ומספר גדול יותר של מפרקים רגישים ממפרקים נפוחים תועדו תוצאות גרועות יותר, בפרט בכל הנוגע להשפעה של הכאב על התפקוד, מעורבות חברתית ועייפות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Rheumatology. בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם חשוב להבין את ההשפעה של הבדלים […]

  • שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    שכיחות גבוהה של שבר ירך ראשון בנשים בעשור השביעי לחייהן (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society)

    בנשים עם צפיפות עצם נמוכה סיכוי גבוה יותר לדווח על שבר ירך ראשון בשנות ה-60 לחייהן, בהשוואה לגילאים מתקדמים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Endocrine Society. החוקרים התבססו על נתוני שברי ירך מסקר ה-National Health and Nutrition Examination Survey לשנים 2009-2010, 2013-2014 ו-2017-2018. הם כללו נשים מעל גיל 60 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה