מה שרצית לדעת על פטרת וגינאלית/ מאת ד”ר רמי מושונוב, סגן מנהל ביה”ח אסותא רמת החי”ל מנהל גינקולוגיה אסותא מרכזים רפואים

קצת מספרים:

כמעט כל אישה מכירה את התופעה הצורבת, המגרדת, המציקה ולעיתים גם כואבת בנרתיק. שלוש מתוך ארבע נשים סובלות מבעיה של פטרת וגינאלית לפחות פעם אחת במהלך חייהן. מחצית מהנשים שסובלות מהבעיה יסבלו יותר מפעם אחת. לרוב הנשים(80-90%) – הזיהום בפטרת הנרתיק יהיה ללא סיבוכים והטיפול יהיה מקומי וקצר.  ב 5% מהנשים עם פטרת הנרתיק קיימת נטייה לדלקת חוזרת מספר פעמים בשנה. במקרים אלו יש לברר מהם הגורמים המסייעים להישנות התופעה ולהימנע מהם. לעיתים יש לשקול טיפול חוזר ממושך יותר  (10-14 ימי טיפול) ואף מתן טיפול מונע אנטי-פטרייתי.  

למרות שכיחותה פטרת הינהבעיה רפואית שמעט מדובר עליה. ממה היא נגרמת? כיצד ניתן למנוע ולטפל בבעיה השכיחה ביותר בקרב נשים?

מה היא פטרת?

הסיבה השכיחה ביותר לזיהום בנרתיק הינה פטרייה, תופעה הנקראת גם פטרת הנרתיק. הפטרייה נמצאת בגוף באופן תמידי ומתפתחת  לכדי זיהום כאשר רמת החומציות (pH) התקינה בנרתיק משתנה.

פטרת הנרתיק הינה זיהום בעל שכיחות גבוהה בקרב נשים ואינו נחשב למחלת מין.

המחלה נגרמת ע”י פטרייה הנקראת קנדידה: Candida.

הגורמים:
גורמים המעודדים את התפתחות הפטרייה, מפרים את האיזון או מגדילים את הסיכון לכך, יכולים להיות שימוש באנטיביוטיקה, סטרס נפשי, ירידה בפעילות המערכת החיסונית, אלרגיה, שינוי ברמת החומציות בנרתיק , נשים עם סכרתיות נמצאות בסיכון גבוה עקב שינוי בחומציות הנרתיק ,עלייה ברמת הסוכר ברירית הנרתיק ומערכת חיסון ירודה, שימוש בגלולות למניעת הריון, תרופות כגון סטרואידים, מגדילים את הסיכון, חוסר אנזימי עיכול הגורם לתסיסת מזון לא מעוכל היטב במערכת העיכול וכמובן תזונה-. תזונה לא בריאה, מתועשת ומעובדת, עם חומרי שימור, טעם וצבע, סוכרים ושמרים תורמת  להתפתחות פטרייה בנרתיק.

מתי זה קורה?

שכיחות הדלקת הפטרייתית עולה בתקופה הטרום וסתית, במקביל לעליה ברמת הפרוגסטרון. הדלקת הפטרייתית אינה עוברת במגע מיני ורק לעיתים רחוקות, במצבי דלקת טורדנית חוזרת, קיימת המלצה לטיפול גם בבן הזוג.

סימפטומים: 

לא כל הפרשה מצביעה  בהכרח על מחלה. בנרתיק קיימת הפרשה נורמאלית המורכבת בעיקר מחומצת חלב הנוצרת מתסיסה של סוכרים על-ידי חיידקי לקטובצילוס והפרשה של ריר צוואר הרחם. הפרשות נוספות מקורן במבוא הנרתיק (החלק החיצוני) מבלוטות המפרישות חומר מסכך בעיקר בשעת קיום יחסי מין .  מקור נוסף להפרשה נורמאלית הוא בלוטות חלב וזיעה הנמצאות בחלק החיצוני של הנרתיק (על פני השפתיים הגדולות).

במהלך המחזור החודשי ולקראת הביוץ, מתרבה ההפרשה של ריר צוואר הרחם. תקופה זו של המחזור הנשי מתבטאת בהתגברות הכמות והמימיות של ההפרשה הנרתיקית. ההפרשה  לרוב רירית  וצלולה וגורמת לגירוי, צריבה, או ריח בלתי נעים. כאשר תתבצע בדיקה מיקרוסקופית  או תרבית מהפרשות אלו, הן תימצאנה תקינות וללא מאפיין זיהומי.

הסבלנות משתלמת
נשים נוטות להפסיק טיפול מיד כשהסימפטומים מעלמים זאת אחת הסיבות שהפטרת עלולה להמשיך לחזור. יש להתמיד בטיפול חודשים לאחר היעלמות הסימפטומים. ברוב הגדול של המקרים הטיפול בפטרייה הוא קצר לעיתים, כאשר הפטרת חוזרת בתדירות גבוהה, יש לתת טיפול ממושך אף למספר חודשים.

מניעה:

לנשים בעלות נטיה לדלקות חוזרות מספר פעמים בשנה  מומלץ להשתמש בתכשירים לשטיפה אינטימית כגון ליגיניה, סבון לשטיפה אינטימית ששומר על רמת ה- PH הנכונה בנרתיק. מומלץ לעשות זאת על בסיס יומיומי או לקראת מועדים העלולים לחולל את התופעה.

המלצות לטיפול בפטרייה בנרתיק (פטרת ואגינלית)

יש לטפל בפטרייה בהתאם לחומרת התסמינים.

מומלץ ללבוש לבנים מכותנה ולא סינתטיים.

מומלץ להשתמש בתחבושות ותחתוניות לא מבושמות ולהחליפן בתדירות גבוהה.

מומלץ, כטיפול מניעתי, לשטוף הנרתיק בסבון לשטיפה אינטימית כדוגמת ליגיניה.

במקרים בהם החלק החיצוני של הנרתיק מגורה ואדמומי יש למרוח קרם אנטי פטרייתי באזור זה.

לסובלות מפטרת בתדירות גבוהה, מומלץ להמעיט באכילת פחמימות פשוטות המצויות בממתקים, עוגות וכד’.

בזמן שימוש באנטיביוטיקה מומלץ לצרוך מוצרים ותוספים פרוביוטיים לחיזוק אוכלוסיית החיידקים הטובים באזור הנרתיק ולעיתים אף להוסיף תרופה אנטי פטרייתית.

נמסר על ידי פרסום ויח”צ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה