המוח האוטיסטי שונה ברמת ביטוי גנים ממוח רגיל (מתוך Nature)

מוח גירוי חשמלי

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מאי של כתב העת Nature עולה כי המוח האוטיסטי שונה ממוח של אנשים ללא אוטיזם ברמה המולקולרית והגנטית.

במחקרים קודמים בדקו חוקרים ביטוי גנים שונים במטופלים עם אוטיזם לפי דגימות דם ולימפוציטים. במחקר זה בדקו החוקרים תבניות ביטוי גנים בדגימות רקמת מוח מ-19 אנשים עם אוטיזם לעומת 17 אנשים ללא אוטיזם.

החוקרים סרקו 3 איזורים במוח אשר נחשבים קשורים לאוטיזם superior temporal gyrus, prefrontal cortex, cerebellar vermis . השינויים נמצאו מודגשים ביותר באיזור הקורטקס. החוקרים מצאו כי התבניות האיזוריות של ביטוי גנים אשר מבדילות במוח הרגיל בין הקורטקס הפרונטלי לטמפורלי נמצאו מוחלשות באופן משמעותי במוח של אנשים עם אוטיזם.

הקורטקס הפרונטלי משתתף בתפקודים כגון שיפוט, יצירתיות, רגשות ודיבור. הקורטקס הטמפורלי אחראי על שמיעה, שפה ועיבוד צלילים. במוח הרגיל, מאות גנים מציגים תבניות שונות בין איזורים שונים, ובאופן ספציפי, האונה הפרונטלית והאונה הטמפורלית מציגות תבניות קלות לזיהוי והבדלה. אמנם, במוח האוטיסטי מצאו החוקרים כי האונה הפרונטלית דומה מאד מבחינת ביטוי גנים לאונה הטמפורלית, וכי קשה להבדיל ברמה המולקולרית בין אונות אלה. החוקרים משערים כי התפתחות תבניות בלתי תקינה עשויה להוות חלק מהפתופיזיולוגיה של התפתחות הפרעות על ספקטרום האוטיזם.

בנוסף, מצאו החוקרים כי גנים האחראים על תפקוד ותקשורת סינפטית הדגימו ביטוי ירוד, בעוד שגנים המעורבים בתפקוד חיסוני ותגובה דלקתית הדגימו ביטוי מוגבר. החוקרים משערים כי הגורם לביטוי יתר זה של גנים של מערכת החיסון עשוי להיות גורם סביבתי כלשהו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי תוצאות אלה המדגימות שינויים ברמה הגנטית-מולקולרית תומכות בתאוריה של פתוגנזה משותפת לכל ספקטרום האוטיזם.

Nature. May, 2011

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

מצורף קישור לסרטון מרתק (כ-10 דקות, באנגלית) אודות ילדה עם אוטיזם שאינה מדברת, אך מתקשרת באמצעות הקלדה על מחשב. הדבר מאפשר הצצה נדירה אל תוך המוח האוטיסטי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של תסמיני דיכאון וחרדה על איכות החיים של מבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (Autism Res)

    ההשפעה של תסמיני דיכאון וחרדה על איכות החיים של מבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (Autism Res)

    תסמיני דיכאון וחרדה עלולים לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים של מבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Autism Research. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי איכות החיים נמוכה יותר במבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם לעומת מבוגרים ללא הפרעות דומות. מחקרים שפורסמו לאחרונה בחנו את החשיבות של דיכאון וחרדה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    מתן תוך-אפי של Oxytocin פעמיים ביום מלווה בשיפור תפקוד חברתי, איכות חיים ומכלול תסמינים במבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי ומבוקר קטן שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress of Psychiatry. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אחד האתגרים של טיפול במבוגרים עם אוטיזם נוגע לאינטראקציות חברתיות לקויות וקשיים ביצירת חברויות. תמיכה חברתית […]

  • הפרעות פוריות מלוות בעליה קלה בסיכון לאוטיזם בילדים (JAMA Netw Open)

    הפרעות פוריות מלוות בעליה קלה בסיכון לאוטיזם בילדים (JAMA Netw Open)

    בקרב ילדים להורים עם הפרעות פוריות תועדה עליה קלה בסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם, אך קשר זה מתווך בחלקו ע”י גורמים מיילדותיים ונאונטליים וככל הנראה אינו מיוחס לטיפולי פוריות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים אודות הסיכון להפרעות מהספקטרום של אוטיזם לאחר טיפולי […]

  • אוטיזם מלווה בשיעורים גבוהים של אובדנות ופגיעה עצמית (JAMA Netw Open)

    אוטיזם מלווה בשיעורים גבוהים של אובדנות ופגיעה עצמית (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי אבחנה של אוטיזם מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאובדנות ופגיעה עצמית, עם עליה גדולה יותר משמעותית בנשים לעומת גברים, גם לאחר תקנון למשתנים סוציו-דמוגרפיים, קשיים אינטלקטואליים ותחלואה פסיכיאטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי אוטיזם מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לפגיעה עצמית, מחשבות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר כלי חדש לאבחנת אוטיזם בילדים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר כלי חדש לאבחנת אוטיזם בילדים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור כלי חדש להערכת אוטיזם בילדים בגילאי 16 חודשים עד 30 חודשים, כך על -פי הצהרה לעיתונות מטעם חברת EarliTec Diagnostics. המומחים מסבירים כי אבחנה מוקדמת עשויה להשפיע רבות לילדים עם אוטיזם לקבל את התמיכה לה הם זקוקים על-מנת לפתח כישורי שפה ותקשורת, כמו גם […]

  • חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו מנגנון מולקולרי שמעורב בהתפתחות אוטיזם (הארץ)

    חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו מנגנון מולקולרי שמעורב בהתפתחות אוטיזם (הארץ)

    בכתבה שפורסמה ב”הארץ” מדווח כי חוקרים מהאוניברסיטה העברית זיהו מנגנון מולקולרי העשוי להיות קשור לאוטיזם. לפי הכתבה, הסיכוי להופעת אוטיזם עלול לגדול בעקבות עליה בריכוז  תרכובת של חנקן חמצני במח, בהתבסס על מודל של חיות מעבדה, וכן בנסיונות בתאים אנושיים. הם משערים כי זיהוי המנגנון יוכל בעתיד לסייע במאמצים לפיתוח טיפול לאוטיזם. לכתבה ב”הארץ”

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה