הצהרת קונצנזוס מטעם ה-EAS בנושא הטיפול בחולים עם טריגליצרידים גבוהים ורמות HDL נמוכות (מתוך כנס מטעם ה-EAS)

פאנל מומחים מטעם ה-EAS (European Atherosclerosis Society) פרסם המלצות חדשות לטיפול בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות ורמות HDL נמוכות. המשימה הראשונה במקרים אלו הינה שינוי אורחות חיים, כאשר מומלץ בנוסף טיפול בפיבראטים, Niacin או אף הגברת הטיפול בסטטינים.

לפי ההמלצות החדשות מטעם ה-EAS, שהוצגו בכנס ה-European Atherosclerosis Society 2011 Congress, מוקד הטיפול הינו חולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית, עם רמות טריגליצרידים מעל 150 מ”ג לד”ל ו/או רמות HDL מתחת ל-40 מ”ג לד”ל. בסקירה החדשה, פאנל המומחים העריך את העדויות התומכות בקשר בין ליפופרוטאינים עתירי-טריגליצרידים, רמות HDL ומחלות קרדיווסקולאריות, עם המלצה לשקול הוספת Niacin או פיבראטים ואף הגברת טיפול להורדת LDL במקרים בהם חל שיפור לא-מספק בעקבות שינוי אינטנסיבי של אורחות חיים.

ההצהרה החדשה נועדה גם להזכיר לרופאים כי טיפול בליפופרוטאינים עתירי-טריגליצרידים ורמות HDL נמוכות עשוי להביא לירידה נוספת בסיכון הקרדיווסקולארי בחולים עם הפרעות מטבוליות, שכבר השיגו את יעדי LDL.

הטיפול התרופתי הטוב ביותר ב-30 השנים האחרונות, מבחינת השפעה על התוצאות, הן תרופות ממשפחת הסטטינים. כמובן, לסטטינים השפעה עיקרית על רמות LDL והשפעה קלה על רמות HDL וטריגליצרידים וכבר הוכח כי ישנה תועלת קרדיווסקולארית לטיפול בסטטינים. המאמר החדש נועד להזכיר לרופאים כי עליהם לקחת בחשבון גורמי סיכון נוספים למחלות לב וכלי דם בחולים המטופלים בסטטינים.

באשר ל-Niacin מסבירים החוקרים כי ההשפעה נגד טרשת עורקים של טיפול זה, כאשר ניתן בשילוב עם סטטינים, הודגמה במספר מחקרים ומטה-אנליזה של מחקרים להערכת Niacin הצביעה על תועלת קלינית בחולים עם מחלות קרדיו-מטבוליות.

באשר לפיבראטים, החוקרים מודעים לכך שהנתונים בנושא מעורבים ובמידה מסוימת שנויים במחלוקת. Fenofibrate אושר בשנת 2008 לטיפול בשילוב עם סטטינים להפחתת רמות טריגליצרידים והעלאת ריכוז HDL בחולי סוכרת עם דיסליפידמיה מעורבת / מחלה כלילית, או אלו בסיכון למחלה כלילית שכבר מקבלים טיפול אופטימאלי בסטטינים. במחקר ACCORD-Lipid, שנועד להעריך את שילוב Fenofibrate עם Simvastatin בהשוואה ל-Simvastatin בלבד, לא תועדה תועלת מבחינת היעד העיקרי של המחקר. מחקר FIELD לא הדגים הבדל מובהק בתחלואה ותמותה קרדיווסקולארית בחולי סוכרת שטופלו ב-Fenofibrate בהשוואה לפלסבו.

עם זאת, מניתוח הנתונים בתת-קבוצה עולה תועלת בחולים עם ערכי HDL נמוכים מאוד וערכי טריגליצרידים גבוהים מאוד (רמות טריגליצרידים של 204 מ”ג לד”ל ומעלה ורמות HDL של 34 מ”ג לד”ל ומטה).

בסוף מאי, פאנל מטעם ה-FDA הגיע להחלטה דומה עם הצבעה 13 לעומת 0 לטובת מחקר חדש להערכת Fenofibrate בחולי סוכרת שהגשימו את יעד LDL תחת טיפול בסטטינים, אך עדיין עם רמות גבוהות של טריגליצרידים ורמות HDL נמוכות.

מתוך כנס מטעם ה-EAS

לידיעה ב-Heart

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה