מהי התועלת של שירותי טל-רפואה בקשישים? (Arch Intern Med)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Internal Medicine עולה כי שיעורי ההעברה לחדרי מיון או אשפוזים דומים בחולים מבוגרים עם מחלות לב, ריאה או כליות, המנוטרים בביתם באמצעות מערכות אלקטרוניות ובאלו שאינם מנוטרים באמצעים אלו.

המערכות בודקות את לחץ הדם, המשקל ומדדים אחרים של החולים על-בסיס יומי ושולחות את המידע לצוות המטפל. אין המשמעות של הממצאים כי אין תועלת לשירותי ניטור מרחוק, אך נראה כי אינם שימושיים או משתלמים עבור כלל החולים.

טכנולוגיות אלו חובות בתוכן הבטחה רבה להרחבת אפשרויות הניטור אחר חולים מחוץ למרפאה. לעיתים החולים מפתחים סיבוכים חמורים עוד בטרם פונים להערכה רפואית והתקווה היא שבאמצעות הנתונים המתקבלים ממערכות אלו ניתן יהיה להתערב בשלב מוקדם עוד לפני שיהיה צורך באשפוזם לבית החולים.

עם זאת, למרות התקוות הרבות, נראה כי התועלת אינה עומדת בציפיות.

חלק מהמחקרים, בפרט בחולים עם אי-ספיקת לב, הציעו כי שירותי ניטור מרחוק עשויים לסייע במניעת אשפוזים אך מחקרים אחרים לא הדגימו הצלחה דומה.

המחקר הנוכחי כלל 205 קשישים ממינסוטה, שהוגדרו כבעלי סיכון גבוה לאשפוז לאור גילם ומחלות הרקע שלהם. מחציתם חולקו באקראי לטיפול במערכות הניטור הביתי. במשתתפים אלו נערכו מדידות יומיות -10 דקות וכן נערכו שיחות טלפון ווידאו עם האחיות, לפי הצורך. המחצית השנייה המשיכה בקבלת טיפול שגרתי, עם טיפול שגרתי מהרופא המטפל וביקורים אצל רופאים מומחים.

החוקרים מצאו כי שנה לאחר קבלת מערכות הניטור, החולים בקבוצת ההתערבות עדיין פנו לחדרי מיון ואושפזו בתדירות זהה לזו של חולים בקבוצת הביקורת. 64% מהמשתתפים בקבוצת ההתערבות פנו לחדרי מיון או אושפזו במהלך תקופת המחקר, זאת בהשוואה ל-57% מהמטופלים בקבוצת הביקורת. ובמהלך אותה שנה, שיעורי התמותה בקבוצת ההתערבות עמדו על 15%, בהשוואה ל-4% בלבד בקבוצת הביקורת.

החוקרים אינם יודעים כיצד להסביר את העלייה בשיעורי התמותה בקבוצת ההתערבות, ומציינים כי לא תואר הבדל באיכות החיים בין הקבוצות או במספר האשפוזים האחרונים בתחילת המחקר. ייתכן כי היו קיימים הבדלים שלא נמדדו בין החולים, דוגמת התמיכה שקיבלו מהמטפלים בהם והגישה להעברה לטיפול במידת הצורך. בנוסף, ייתכן כי ניטור מופרז עשוי להזיק לחולים לדוגמא, במידה והרופאים מגיבים ביתר לשינויים קטנים במצבו הרפואי של החולה ומטפלים בבעיות שאחרת היו נפתרות מעצמן.

החוקרים מסכימים כי דרושים מחקרים נוספים במטרה לקבוע את אופן השימוש האופטימאלי בנתונים הנאספים ממערכות ניטור מרחוק.

Arch Intern Med 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה