השמנת-יתר והסיכון ליתר לחץ דם בבנים ובבנות (Eur J Prev Cardiol)

ממחקר אוסטרלי גדול שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה לראשונה כי בבנים בגיל ההתבגרות חלה עליה גדולה יותר בלחץ הדם עם עליה במדד מסת הגוף (BMI או Body Mass Index), בהשוואה לבנות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיים קשר מוכר היטב בין השמנה ובין לחץ דם וכי בבנים ערכי לחץ הדם תמיד גבוהים יותר, בהשוואה לערכים בבנות, ללא תלות בערכי BMI. כעת מצאו החוקרים כי עם העלייה בהשמנה, ההבדל שונה בין בנים ובנות, כלומר, עודף-משקל או השמנת-יתר מהווים סיכון גדול יותר לגברים צעירים, בהשוואה לנשים צעירות באותו גיל.

מהמחקר עולה עוד כי נטילת גלולות למניעת היריון, שתוארה ב-30% מהמתבגרות, הביאה לעליה משמעותית בלחץ הדם, וצריכת אלכוהול בבנים השפיעה לרעה על לחץ הדם, השפעה שלא תועדה בבנות. עוד זוהה קשר בין צריכת מלח רבה ובין לחצי דם גבוהים יותר בשני המינים.

החוקרים ערכו מחקר חתך שכלל מתבגרים ממחקר Western Australian Pregnancy Study. הם החלו במחקר כאשר האימהות היו בשבוע 18 להיריון, ותחילה היה מיועד להסתיים בלידה, אך הם המשיכו בכך ועקבו אחר הילדים בגילאי שנה, שנתיים, שלוש שנים, 5, 8, 14 ו-17 שנים. הילדים הגיעו היום לגיל 23 שנים.  במסגרת הסקירה נכללו 1248 מתבגרים בגילאי 17 שנים.

החוקרים כותבים כי ניתן לסווג את הנבדקים לשלוש לפי מדדי לחץ הדם, לחצי הדם הנמוכים ביותר תוארו בבנות שאינן נוטלות גלולות למניעת היריון; עם נטילת גלולות למניעת היריון לחץ הדם הסיסטולי היה גבוה ב-3 מ”מ כספית, ובבנים לחץ הדם היה גבוה יותר ב-9 מ”מ כספית.

באשר לגורמים הקשורים באורח החיים, נראה כי לאלכוהול השפעה משמעותית על לחץ הדם רק בגברים באותו גיל. החוקרים מציינים כי ממחקרים קודמים במבוגרים ידוע כי קיים קשר בין צריכת אלכוהול ולחץ הדם, אם כי קיימת מחלוקת בנושא. כעת הם מצאו כי לחץ הדם היה גבוה יותר משמעותית בבנים שצרכו אלכוהול, בהשוואה לאלו שלא נהגו לשתות אלכוהול, וממצא זה לא תואר בבנות.

בבנים, לחץ הדם הסיסטולי היה גבוה ב-5.7 מ”מ כספית באלו שצרכו אלכוהול, שהיו ברבעון העליון של מדדי BMI ויחס נתרן/אשלגן בשתן.

בבנות שנטלו גלולות למניעת היריון לחץ הדם הסיסטולי היה גבוה ב-3.27 מ”מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי היה גבוה ב-1.74 מ”מ כספית, בהשוואה לאלו שלא נטלו גלולות. ממצא זה מאשר תוצאות מחקרים קודמים. בבנות, לחץ דם סיסטולי היה גבוה ב-5.5 מ”מ כספית באלו שנטלו גלולות למניעת היריון שהיו ברבעון העליון של מדדי BMI ויחס נתרן/אשלגן בשתן.

למרות שתועד קשר רציף בין BMI ובין לחץ הדם הסיסטולי בשני המינים, הגרדיאנט היה תלול יותר בבנים, בהשוואה לבנות שלא נטלו גלולות למניעת היריון.

החוקרים מצאו כי 24% מהבנים סבלו מקדם יתר לחץ דם או יתר לחץ דם, עם הבדל ניכר בין המינים. הם מצאו כי 36% מהבנים, בהשוואה ל-9% מהבנות סבלו מקדם-יל”ד. השיעור בבנים ובנות שמנים עמד על 51% ו-15%, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי שינויים התנהגותיים תלויי-מגדר עשויים לסייע במניעת התפתחות יתר לחץ דם במבוגרים.

Eur J Prev Cardiol 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בפלזמה של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלוות בסיכון נמוך יותר לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסגו 2. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר […]

  • צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה יותר של אבץ וסידן לפני הפריה מלווה בסיכויים נמוכים יותר לאבחנה של הפרעות יתר לחץ דם של היריון, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות יתר לחץ דם של היריון הן הגורם השני בשכיחותו לתמותה אימהית, לאחר דימום אימהי. מחקר קודם מצא כי הפרעות יתר לחץ […]

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה