ההשפעה של תוספי וויטמין C ו-E וסלניום על הסיכון לממאירות של הלבלב (Gut)

צריכה רבה של נוגדי-חמצון וויטמין C, וויטמין E וסלניום עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירות לבלב בשיעור של עד 67%, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gut.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן לבלב אחראי למותם של למעלה מרבע מיליון אנשים בכל שנה ברחבי העולם, עם שיעורי ההישרדות הגרועים ביותר מכלל הגידולים.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות כ-23,000 משתתפים בגילאי 40-74 שנים, שלקחו חלק במאגר EPIC (European Prospective Investigation of Cancer) בין השנים 1993-1997 והשוו אותם אל מול 3970 ביקורות. המשתתפים היו תושבי נורפולק, שהיו רשומים ב-35 מרפאות כלליות. במעקב של עשר שנים, 49 מטופלים (55% מהם היו גברים) פיתחו סרטן לבלב, ובמהלך מעקב של 17 שנים, 86 פיתחו סרטן לבלב (44% גברים).

בתחילת המחקר, המשתתפים השלימו שאלוני תזונה בני שבעה ימים, תיעדו את הצריכה התזונתית ביום הראשון במהלך ביקורת רפואית שגרתית עם אחות, שנטלה גם דגימות דם. במהלך ששת הימים האחרים, המשתתפים תיעדו את צריכת המזון בביתם, כולל מידע אודות סוגי המזון, גודל המנות, סוגים, שיטות בישול ומתכונים.

המשתתפים השיבו את היומנים המלאים למנהלי המחקר ותזונאים מנוסים הכניסו את הנתונים לתוכנת מחשב ייעודית בשם DINER (Data Into Nutrients for Epidemiological Research). במטרה לבחון אם וויטמין C, וויטמין E, סלניום ואבץ עשויים להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן לבלב, החוקרים סיווג את הצריכה התזונתית לרבעונים ולאחר מכן השוו את הרבעון התחתון אל מול סיכום של שלושת הרבעונים האחרים.

בקרב משתתפים שצרכו כמויות גדולות יותר של חומרי התזונה הללו נרשם סיכוי נמוך ב-67% להתפתחות סרטן לבלב, בהשוואה לאלו שאכלו כמויות קטנות יותר. עם סלניום, גודל ההשפעה היה גדול עם הפחתת הסיכון במחצית עם צריכה רבה, ועם וויטמין E, נרשמה השפעה מעט קטנה יותר, בעלת מובהקות סטטיסטית. באשר לוויטמין C, החוקרים זיהו קשר הפוך בין הנתונים משאלוני התזונה ובדיקות הדם. ידוע כי גורמים גנטיים, עישון וסוכרת מסוג 2 הינם גורמי סיכון לסרטן לבלב, וייתכן כי נוגדי חמצון משחקים תפקיד גם ע”י עירור מערכת החיסון ע”י נטרול רדיקאלים חופשיים והפחתת עקה חמצונית.

החוקרים ערכו ניתוח סטטיסטי להערכת הסיכון היחסי לאחר 10 שנות מעקב. הם זיהו קשר הפוך בין הרבעון התחתון וסך שלושת הרבעונים האחרים עם סלניום (יחס סיכון של 0.49) וויטמין E (יחס סיכון של 0.57), אך לא עם וויטמין C (יחס סיכון של 0.68) או אבץ (יחס סיכון של 0.91).

במשתתפים עם היקף צריכה באחד משלושת הרבעונים העליונים של כל שלושת נוגדי החמצון, וויטמין C, וויטמין E וסלניום, נרשם סיכון מופחת לסרטן לבלב (סיכון יחסי של 0.33).

החוקרים כותבים כי עם צריכה רבה של כל חומרי התזונה נרשמה ירידה של 67% בסיכון להתפתחות ממאירות של הלבלב, בהשוואה לאלו שצרכו כמויות קטנות יותר של מרכיבים אלו. במידה ומחקרים אחרים יאששו כי מדובר בקשר סיבתי, אזי ניתן יהיה לקבוע המלצות תזונתיות להפחתת הסיכון לסרטן לבלב.

Gut. Published online July 23, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    הוספת תכשיר אימונותרפי ניסיוני לכימותרפיה משפר הישרדות נשים עם סרטן שחלות מתקדם, כך עולה מתוצאות מוקדמות כפי שדווחו בהודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות. התכשיר IMNN-001 הינו וקטור פלזמיד דנ”א IL-12 בתוך מערכת ננו-חלקיקים, האפשרת הדבקת התא ולאחר מכן הפרשה קבועה של IL-12. מחקר OVATION 2 כלל נשים עם אבחנה חדשה של סרטן שחלות מתקדם. הנשים […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה