מה בין עישון אימהי ובין הסיכון לברונכיוליטיס בתינוקות? (Pediatrics)

עישון אימהי במהלך ההיריון הינו אחד מגורמי הסיכון להתפתחות ברונכיוליטיס חמורה ביילודים, עד כדי צורך בהנשמה מכאנית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics .

החוקרים ערכו מחקר רב-מרכזי בן שלוש שנים (עד 16 מרכזים), שכלל 2207 ילדים מתחת לגיל שנתיים, שהתייצגו עם ברונכיוליטיס חמורה במהלך החודשים נובמבר עד מרץ, החל משנת 2007.

379 ילדים (17%) אושפזו ביחידת טיפול נמרץ ו-161 (42%) מהילדים הללו נדרשו ל-CPAP (Continuous Positive Airway Pressure ) ו/או הנשמה מכאנית. 51 תינוקות נדרשו ל-CPAP (37%), 64 תינוקות נדרשו לאינטובציה (40%) ו-38 נזקקו לשניהם (23%).

מבין 2,207 הילדים , רובם היו בנים (59%), 61% היו לבנים, חציון גיל של ארבעה חודשים. מרבית הילדים ינקו, ללא היסטוריה של אסתמה באחד ההורים ונולדו במועד. חציון השהות באשפוז עמד על יומיים והפתוגנים הנפוצים ביותר היו RSV-A (Respiratory Syncytial Virus-A ) (43%), RSV-B (30%) ו-Human Rhinovirus (26%).

מעבר לנתונים הקליניים, החוקרים ערכו ראיונות לאיסוף נתונים דמוגרפיים, כמו גם היסטוריה רפואית וסביבתית, ופרטים אודות תסמיני מחלה חדה. אחת השאלות נגעה לסוגיית עישון אימהי במהלך ההיריון.

החוקרים התבססו על מספר מודלים ובחנו את השיטות לזיהוי הילדים בסיכון מוגבר לצורך ב-CPAP ו/או אינטובציה, תקנון לגורמים דמוגרפים וקליניים כולל גיל, משקל לידה, עישון אימהי והזמן עד לביקורים דחופים.

החוקרים זיהו מספר גורמים הקשורים באופן בלתי-תלוי בצורך של הילד ב-CPAP ו/או אינטובציה: גיל צעיר, משקל לידה נמוך, ילד לאם שעישנה במהלך ההיריון, הופעת תסמינים נשימתיים פחות מיממה לפני ההתייצגות, נוכחות אפניאה, רטרקציות חמורות, ריוויון חמצן באוויר חדר של מתחת ל-85% והפרעה בצריכה פומית.

לדוגמא, מבין 161 הילדים שנדרשו ל-CPAP ו/או אינטובציה, 46% היו מתחת לגיל חודשיים (p<0.001 ),   ו- 73% נולדו בין החודשים אוקטובר עד מרץ (p=0.002 ) ו-19% היו ילדים לאימהות שעישנו במהלך ההיריון (p=0.12 ). להשוואה, 28% מכלל המשתתפים במחקר היו מתחת לגיל חודשיים, 61% נולדו בין החודשים אוקטובר ומרץ, 15% היו ילדים לאימהות שעישנו במהלך ההיריון.

ממודל רב-משתנים עולה כי הגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר של צורך ב-CPAP או אינטובציה כללו גיל מתחת לחודשיים (יחס סיכויים של פי 4.29), עישון אימהי (1.38), דום נשימה בשינה (4.78), רטרקציות חמורות (11.14), ריוויון חמצן באוויר חדר של מתחת ל-85% (3.28) והפרעה בצריכה פומית (2.47).

החוקרים מסכמים וכותבים כי הנתונים הנוכחיים אינם מבוססים רק על נתונים קודמים אודות ההשלכות של חשיפה תוך-רחמית לעישון, אלא גם מדגישים את הצורך במאמצים נוספים להפסקת עישון.

Pediatrics. Published online August 6, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את החיסון של חברת מודרנה כנגד RSV (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את החיסון של חברת מודרנה כנגד RSV (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיעה על אישור mRESVIA של חברת מודרנה (mRNA-1345), חיסון המיועד לשמש כנגד זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus). החיסון המבוסס על רנ”א שליח מאושר למבוגרים בגילאי 60 שנים ומעלה במטרה למנוע מחלה בדרכי נשימה תחתונות משנית לנגיף RSV. מדובר בחיסון השלישי המאושר כנגד RSV בשנה האחרונה, […]

  • זיהום בנגיף RSV מלווה בשיעור סיבוכים גבוה יותר מזיהום בשפעת בקשישים (J Infect Dis)

    זיהום בנגיף RSV מלווה בשיעור סיבוכים גבוה יותר מזיהום בשפעת בקשישים (J Infect Dis)

    בקשישים עם אבחנה של זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) שיעור גבוה יותר של סיבוכים, בהשוואה לאלו עם אבחנה של זיהום בנגיף שפעת, למרות ששיעורי התמותה עם שתי המחלות הזיהומיות היו דומים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Infectious Diseases. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיים עניין גובר בזיהום בנגיף RSV […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • תוצאות מרשימות ל-Nirsevimab כנגד RSV ביילודים (מתוך נתוני ה-CDC)

    תוצאות מרשימות ל-Nirsevimab כנגד RSV ביילודים (מתוך נתוני ה-CDC)

    הטיפול ב- Nirsevimab הדגים יעילות גבוהה מאוד בעונה הראשונה בה נעשה שימוש בתרופה החדשה, כך עולה מנתוני עולם אמיתי חדשים מארבעה בתי חולים לילדים כפי שפרסם המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארצות הברית. בקרב תינוקות שקיבלו את הטיפול למניעת RSV זמן קצר לאחר הלידה תועד סיכון נמוך יותר משמעותית לפתח מחלה חמורה עם תחלואה נשימתית העלולה […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה