ההשפעה של פעילות גופנית על שיעורי ההישרדות של חולים בסרטן מעי גס (J Clin Oncol)

בכתב העת שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מתפרסמות תוצאות מחקר חדש, לפיהן בחולים עם סרטן מעי גס הגדלת היקף הפעילות הגופנית והפחתת היקף הזמן בו יושבים על הכורסא מלווים בשיפור שיעורי ההישרדות במהלך 7-8 שנים מהאבחנה.

אמנם הממצאים אינם מוכיחים כי פעילות גופנית משפרת את ההישרדות של החולים, אך הדפוס הנ”ל נותר גם לאחר תקנון לשלב הממאירות ונתוני החולים. החוקרים זיהו תועלת לפעילות גופנית בכל היקף, אפילו 5-10 דקות פעילות.

הסקירה כללה כ-2,300 שפיתחו סרטן מעי גס מבין כ-184,000 מתנדבים במחקר להערכת תזונה ומניעת סרטן שהושק בשנת 1992.

במהלך תקופה ממוצעת של שמונה שנים לאחר האבחנה, 846 חולים עם סרטן מעי גס הלכו לעולמם, כולל 379 מקרי תמותה עקב ממאירות.

בקרב המשתתפים במחקר שהתאמנו הכי הרבה (שעתיים וחצי הליכה בשבוע, או יותר) 0 הן לפני האבחנה והן לאחריה, נרשמה ירידה של 28-42% בסיכוי לתמותה במהלך תקופת המעקב, בהשוואה לאלו שכמעט ולא עסקו בפעילות גופנית.

בחולים שבילו על הכורסא במשך שש שעות ויותר ביום לפני האבחנה, בהשוואה לאלו שבילו פחות משלוש שעות על הכורסא, נרשמה עליה של 36% בסיכוי לתמותה. אורח חיים סדנטרי לאחר אבחנת ממאירות לווה בעליה של 27% בסיכון לתמותה למרות שממצא זה לא הגיע למובהקות סטטיסטית.

לתקנון לחולים שהיו במצב קשה מאוד, החוקרים לא כללו בניתוח הנתונים חולים שמתו בתוך שנתיים מהסקר האחרון, והתוצאות היו דומות.

החוקרים כותבים כי ישנם מספר הסברים אפשריים להשפעה החיובית של פעילות גופנית בחולים עם מחלות ממאירות, הן לפני האבחנה והן לאחר האבחנה של המחלה הממארת. הם מאמינים כי אלו שהקפידו על פעילות גופנית נכנסו לניתוח והחלו בטיפול אדג’וונטי בכושר טוב יותר. בנוסף, פעילות גופנית עשויה להשפיע לטובה על רמות האינסולין והורמונים אחרים.

בקרב המשתתפים במחקר שהתאמנו באופן קבוע נרשם סיכוי נמוך יותר לתמותה באופן כללי וסיכוי נמוך יותר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם. בחולים אלו, לפעילות גופנית הייתה תועלת דומה כמו בחולים ללא מחלות ממאירות. כשני שליש מהחולים עם ממאירות של המעי הגס שורדים למעלה מחמש שנים ובסופו של דבר מתים מאותם גורמים המובילים לתמותה של חולים מבוגרים אחרים, כלומר, מחלות לב וכלי דם.

J Clin Oncol 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה