כבד שומני מסייע בחיזוי הסיכון למחלות לב (מתוך הכנס השנתי ה-48 מטעם ה-European Association for the Study of Liver)

במטופלים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם ישנה שכיחות מוגברת של מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (NAFLD או Nonalcoholic Fatty Liver Disease) והשכיחות עולה בקנה אחד עם גורמים מנבאים לטרשת עורקים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Liver.

החוקרים מצאו כי מחלת כבד שומני מנבאת באופן בלתי-תלוי טרשת עורקים מוקדמת ואת הסיכון למחלת לב וכלי דם בתוך עשר שנים, זאת מעבר לערך המנבא של גורמי הסיכון המסורתיים.

מדגם המחקר כלל משתתפים עם לפחות שני גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל דיסליפידמיה, יתר לחץ דם, סוכרת, רמות סוכר גבוהות בצום, השמנת-יתר ועישון. המשתתפים לא סבלו ממחלות לב וכלי דם קודמות ולא היה ידוע על גורם למחלת כבד כרונית, מעבר למחלת כבד שומני, כאשר צריכת אלכוהול עמדה על 50 גרם ליום, או פחות.

מבין 5,685 המשתתפים במחקר, 2,073 אובחנו עם מחלת כבד שומני (36.5%).

כמחצית מהמשתתפים במחקר היו גברים, בגיל ממוצע של 55 שנים, עם מדד מסת גוף של 26.4 ק”ג למטר בריבוע. ממוצע עובי שכבת אינטימה-מדיה בעורק התרדמה לפי בדיקת אולטרה-סאונד היה 0.62 מ”מ וב-26% זוהה לפחות נגע טרשתי אחד בעורק התרדמה. מדד פרמינגהם הממוצע עמד על 10.6.

מדד אינדקס כבד שומני עמד בממוצע על 45. מדד זה חושב על-בסיס מדד מסת הגוף, היקף המותניים, רמות טריגליצרידים ורמות GGT, כאשר מדד של 60 ומעלה הינו סמן לסטיאטוזיס כבדי.

במשתתפים עם מדד כבד שומני של מעל 60 מדד מסת הגוף היה גבוה יותר, בהשוואה לאלו עם מדדי כבד שומני נמוכים יותר, עם ערכי ALT, AST ו-GGT גבוהים יותר. כמו כן, בנבדקים אלו עובי שכבת אינטימה-מדיה בעורק התרדמה היה גבוה יותר (0.64 לעומת 0.61 מ”מ, P<0.001) ומדדי פרמינגהם להערכת הסיכון בתוך עשר שנים היו גבוהים יותר (14.7 לעומת 8.3, p<0.001).

שכיחות נגעים טרשתיים בעורקי התרדמה במשתתפים עם מחלת כבד שומני הייתה גבוהה יותר בהשוואה לאלו ללא כבד שומני (29% לעומת 25%, p<0.001).

האינטראקציה בין מדד כבד שומני ובין נוכחות נגעים טרשתיים בעורקי התרדמה הייתה תלויה בגיל המטופל. באלו בגילאי 50 שנים ומעלה, שכיחות הנגעים הטרשתיים הייתה גבוהה יותר באלו עם מדד כבד שומני של מעל 60, בהשוואה לאלו עם מדד נמוך יותר (36% לעומת 32%, p=0.01). במטופלים צעירים יותר, לא זוהה הבדל משמעותי (10% לעומת 12%). מדד זה נקשר בקשר בלתי-תלוי עם מדד הסיכון לפי פרמינגהם (p<0.001).

מניתוח רב-משתנים עלה כי מדד כבד שומני עומד בקורלציה בלתי-תלוי עם עובי שכבת אינטימה-מדיה בעורק התרדמה (p<0.001) ונגעים טרשתיים בעורקי התרדמה (p=0.01), ללא תלות בגיל, ערכי כולסטרול או נוכחות סוכרת או יתר לחץ דם.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים במטרה לאשר את ממצאי המחקר.

מתוך הכנס השנתי ה-48 מטעם ה-European Association for the Study of Liver

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה