האם מריחואנה רפואית עשויה להפחית הסיכון להתקפי אפילפסיה ?

מריחואנה רפואית

החשיבות של קנבינואידים בטיפול בהפרעות פרכוסים בילדים זכו לתשומת לב רבה בחודשים האחרונים בעקבות דיווחים בתקשורת אודות הורים שהשתמשו בחומרים אלו במדינות בהן מריחואנה רפואית היא חוקית, ודיווחו על ירידה מדהימה בפרכוסים עם הטיפול.

בין הדיווחים נכללים דיווח אודות ילד בן 6 שנים עם תסמונת Dravet’s Syndrome, אפילפסיה נדירה של הילדות. ההורים דיווחו כי הילד נותר לא היה נייד בעקבות 22 תרופות נגד פרכוסים, אך לאחר הטיפול במריחואנה נוזלית, ללא פעילות פסיכו-אקטיבית, הוא הצליח לעבור את כל היום ללא פרכוס, לראשונה מאז היה בן ארבעה חודשים בלבד, עם ירידה משמעותית לאורך זמן.

בדיווח על ילד נוסף עם תסמונת זו בקולוראדו, שסבלו מ-300 פרכוסי גראנד מל בשבוע ואיבד את יכולת ההליכה, דיבור ואכילה, נטען כי חלה ירידה דרסטית בהיקף הפרכוסים בתוך שלושה חודשים בלבד מהתחלת הטיפול במריחואנה נוזלית.

בשני המקרים הטיפול היה במינון נמוך של THC (Tetrahydrocannabiol), המרכיב הקשור בתכונות הפסיכו-אקטיביות של מריחואנה, ועתיר בקנבינידיול, שאינו פסיכו-אקטיבי אלא רפואי.

בעקבות הצטברות הדיווחים האנקדוטליים, אך שזכו לתשומת לב רבה, ניתן לצפות לעליה בעניין מצד ההורים, בעיקר אלו המתוסכלים מאירועי הפרכוסים הבלתי-נשלטים של ילדיהם. כאשר הורים, ילדים ואחרים ניצבים בפני סיטואציה רעה ואין טיפול טוב, הם מחפשים פתרונות מחוץ לקופסא ונראה כי מריחואנה רפואית הינה אחת הדרכים בשימוש כעת.

המומחים מוסיפים כי למרות הדיווחים האנקדוטאליים, חסרות עדויות קליניות ליעילות, וחשוב מכך, לבטיחות ארוכת טווח של טיפולים אלו. אין נתונים רבים באיכות טובה אודות היעילות של הטיפול וכמעט ואין כלל נתונים אודות הבטיחות של מריחואנה או קנבינואידים.

עם זאת, סקירת Cochrane שנערכה בשנת 2012 וכללה את כל המחקרים האקראיים ומבוקרים שבחנו את הטיפול במריחואנה או אחד ממרכיביה בחולי אפילפסיה קבעה כי לא ניתן להסיק מסקנות מהימנות אודות התועלת של קנבינואידים כטיפול לאפילפסיה.

החוקרים ערכו חיפוש אחר מחקרים שבחנו כתוצא עיקרי העדר פרכוסים במשך שנה אחת, או יותר, או למשך תקופה העולה על פי שלוש מהמרווח הגדול ביותר בין פרכוסים. הם זיהו ארבעה דיווחים עם סך כולל של 48 חולים שחולקו באקראי לקבוצת פלסבו או לטיפול בקנבינידיול במינון של 200-300 מ”ג ליום.

למרות שאף אחד מהחולים בקבוצות הטיפול לא סבל מתופעות לוואי, אף אחד מהמחקרים לא כלל נתונים מהימנים אודות ההקצאה האקראית וכולם הוגדרו כמחקרים באיכות נמוכה.

מומחים בתחום כותבים כי במקום לחשוב כיצד למנוע מאנשים חולים להשיג מריחואנה ואת מרכיביה, כפי שרבים נוהגים לעשות כיום, יש לתמוך במאמצים לקבוע כיצד להשתמש באופן הולם בתרכובות אלו באופן מבוקר ולא להעביר את האחריות לאחרים.

גם ה-AAP (American Academy of Pediatrics) תומך בהבנה טובה יותר של התועלת האפשרית של מריחואנה רפואית, אך, עם אותן חששות מפני שימוש לא-מבוקר בתרכובות אלו ולכן אנשי האיגוד מתנגדים לחוקים המתירים שימוש במריחואנה רפואית.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 עולה כי לאג’ובי (Fremanzeumab) יעילות משמעותית בטיפול בילדים ומתבגרים עם מיגרנה אפיזודית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת טבע המייצרת את התרופה. מחקר SPACE הינו מחקר רב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, להערכת יעילות אג’ובי, אשר כלל 235 משתתפים בגילאי 6-17 שנים. המחקר ענה על תוצא הסיום העיקרי והדגים יעילות עדיפה של אג’ובי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה