צום כיפור לסוכרתיים/ דר יוסי מניסטרסקי אנדוקרינולוג, מנהל מרפאת סוכרת ב”מעייני הישועה”, נותן מספר טיפים לסוכרתיים, וגם לכאלה שאינם סוכרתיים, המבקשים לצום:

הקדמה: 

בעבור רוב הציבור יום כיפור הוא יום של צום, אולם בעבור אוכלוסיית הסוכרתיים הרצון לשמר את המסורת עלול לעיתים לעתים להתנגש עם יכולותיו הפיזיות של החולה הסוכרתי – שהאתגר הגדול ביותר שלו הוא הניסיון לשמר את איזון רמות הסוכר בדמו חרף הצום הממושך. לצום עלולות להיות השלכות בריאותיות רחבות שיש להביא בחשבון.

בעבר, טרם עידן האינסולינים האנאלוגים הבאזלים, התירו פוסקי הדור לחולי סוכרת להפר את הצום, מתוך חשש להיפוגליקמיה או היפרגליקמיה. היפוגליקמיה עלולה להיווצר כתוצאה משימוש בתרופות שמגבירות את הפרשת האינסולין מהלבלב, כמו גם משימוש לא מבוקר באינסולין חיצוני ומחסור בייצור סוכר בגוף. היפרגליקמיה היא המצב ההפוך, בו כתוצאה ממחסור באינסולין, רמת הסוכר במחזור הדם עולה משמעותית ועלולה לגרום ליובש קשה, אובדן הכרה ואף מוות.

כיום, עם הימצאות אינסולין באזלי ארוך טווח בהזרקה חד יומית, ניתן לעיתים לשמור על רמת סוכר קבועה גם בצום ולהפחית משמעותית את הסיכונים לסיבוכים אלה.

חשוב לציין שמצוות הצום בהלכה חלה רק על סוכרתיים מאוזנים היטב , ללא שינוי קיצוני בערכי הסוכר וללא טיפול בתרופות העלולות לגרום לאירועי היפוגליקמיה (ירידה קיצונית ברמות הסוכר בדם). מובן שיש להישמע להנחיות הרופא המטפל בנושא ולשאול מורה הלכה פרטנית בכל מקרה לגופו.

ד”ר יוסי מניסטרסקי אנדוקרינולוג, מנהל מרפאת סוכרת ב”מעייני הישועה”, נותן מספר טיפים לסוכרתיים, וגם לכאלה שאינם סוכרתיים, המבקשים לצום:

דברו עם הרופא שלכם וקבלו ממנו את כל המידע הנחוץ לכם על השימוש באינסולין במהלך הצום.

וודאו כי במד בדיקת הסוכר ו/או במשאבות האינסולין שלכם יש בטריות טעונות שיספיקו לכל שעות הצום.

ביום שלפני הצום הקפידו על צריכת מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך כגון פחמימות מורכבות ומלאות. מומלץ גם להימנע מאלכוהול ומשקאות מוגזים ולשתות בין 8-10 כוסות מים.

ביום הצום הקדימו את הארוחה המפסקת ואל תזדרזו במהלכה. אכילה מהירה תעורר צמא ו/או רעב במהלך הצום.

אם אתם מעבירים את הצום בבית הכנסת חשוב לדאוג שיהיו במקום מזרקים, תרופות, מד רמת סוכר בדם וסוכריות או משקה ממותק – למקרה של היפוגליקמיה. הקפידו לעדכן אדם נוסף בסביבתכם במצבכם הרפואי ובמיקום התרופות ו/או המזרק, על מנת שיוכל לסייע לכם במידת הצורך.

יש לקחת את האינסולין ארוך הטווח כמקובל ועל פי הנחיות הרופא ולעקוב אחר רמת הסוכר בדם. אל תניחו שהצום מבטיח שרמתו תישאר קבועה ותקינה.

בעת שבירת הצום שתו מעט נוזלים באיטיות, ותנו לגופכם להתרגל למזון השב אליו. לאחר מספר כוסות מים ניתן לשתות משקה חם ולאכול משהו קל כמו: קרקר חיטה מלאה או פריכית אורז עם ממרח גבינה או טחינה.

הימנעו מאכילת מאכלים שמנים או מטוגנים בשעות שלאחר הצום, הדבר יוצר עומס חריג על מערכות הגוף ואיננו מומלץ.

דברו עם הרופא שלכם וקבלו ממנו מידע מפורט המתאים לכם באופן אישי כיצד לנהוג בזמן הצום ומה כמות האוכל הנדרשת על מנת לצום. חשוב מאוד לקבל את אישורו לצום ראוי לציין כי לא כל מטופל סוכרתי, וודאי שלא כל מטופל הסובל גם ממחלות נלוות  כמחלות לב וכלי דם או אי ספיקת כליות, רשאי מבחינה רפואית לצום.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה