מחקר ה-GBD: דיכאון מהווה את הגורם המוביל למוגבלות השני בחשיבותו ( PLoS Med)

דיכאון אישה צעירה

סיכום הידיעה  באדיבות סטארגומים www.stargumim.co.il .

דיכאון קליני (MDD ) הוא הגורם המוביל למוגבלות השני בחשיבותו ברחבי העולם והוא מהווה תורם מרכזי לעומס ההתאבדויות ומחלות לב איסכמיות, כך מציגים נתונים חדשים.

הממצאים מדגישים את חשיבות הכללת הפרעות דיכאון כעדיפות בריאות גלובלית, אומרים החוקרים.

הממצאים, שפורסמו ב-5 בנובמבר באתר PLoS Medicine , נובעים ממחקר עומס תחלואה גלובלי (GBD ), שהושלם לאחרונה.

מחקר ה-GBD שבוצע ב-1990 דירג דיכאון כסיבה הרביעית בחשיבותה לגרימת עומס תחלואה ברחבי העולם, אחרי זיהומים במערכת הנשימה התחתונה, מחלות שלשול ומצבים המתגלים בתקופה לאחר הלידה.

במחקר ה-GBD שבוצע ב-2000, הפרעות דיכאון היו הסיבה השלישית בחשיבותה לגרימת עומס תחלואה, אחרי זיהומים במערכת הנשימה התחתונה ומחלות שלשול.

הפרעות דיכאון מדורגות כעת במקום השני במושגים של נטל מוגבלות גלובלי, על פי מחקר GBD משנת 2010.

להערכת החוקרים, המחקר מספק את ההערכות העדכניות והמקיפות ביותר לרמה בה מוות ומוגבלות מיוחסים להפרעות דיכאון, הן ברחבי העולם והן במדינות ואיזורים ספציפיים.

כדי להגיע להערכות, אליז פרארי (Alize Ferrari ), מאוניברסיטת קווינסלנד ומרכז קווינסלנד לחקר בריאות הנפש באוסטרליה, ועמיתיה, אספו נתונים רלבנטיים מכל המחקרים שפורסמו אודות דיכאון קליני ואודות סוג הדיכאון הקל יותר, הכרוני, דיסתימיה.

החוקרים השתמשו בשנות חיים מתואמות למוגבלות (DALYs ) כדי לכמת את העומס הגלובלי המיוחס להפרעות דיכאון, אשר חושב על ידי הוספת שנות החיים עם המוגבלות  (YLDs ) והשנים שאבדו בשל מוות בטרם עת המיוחס למחלה הספציפית (YLLs ).

בהשוואה למחלות ופגיעות אחרות, דיכאון קליני אחראי ל-8.2% משנות החיים עם המוגבלות ב-2010, דבר ההופך אותו לגורם הגלובלי השני המוביל לנכות והסיבה המדורגת במקום ה-11 לעומס הגלובלי (או שנות חיים מתואמות לנכות) בשנת 2010, מדווחים החוקרים. דיסתימיה אחראית ל-1.4% משנות החיים הגלובליות עם הנכות.

דיכאון קליני ודיסתימיה היו גם הגורמים המובילים לשנות חיים מתואמות למוגבלות, כשהן גורמות ל-2.5% ו-0.5% משנות החיים המתואמות לנכות, בהתאמה.

עומס הפרעות הדיכאון היה גבוה יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים; הנתח הגדול ביותר של שנות החיים עם המוגבלות בשל הפרעות דיכאון התרחשו בקרב בגירים בגיל העבודה.

העומס הגלובלי של הפרעות דיכאון גדל ב-37.5% בין השנים 1990 ל-2010 בשל גידול האוכלוסייה והזדקנותה.

החוקרים מציינים שדיכאון קליני אחראי ל-16 מיליון שנות חיים נוספות מתואמות למוגבלות ול-4 מיליון שנות חיים מתואמות למוגבלות כאשר הוא נחשב לגורם סיכון להתאבדות ולמחלת לב איסכמית, בהתאמה. עומס “מיוחס” זה מגביר את העומס הגלובלי של הפרעות דיכאון ל-3.8% משנות החיים המתואמות למוגבלות ברחבי העולם, הם מדווחים.

מחקר ה-GBD של 2010 מאשר כי הפרעות דיכאון הן “גורם ישיר מוביל לעומס התחלואה הגלובלי ומראה כי דיכאון קליני תורם גם לעומס המיוחס להתאבדות ולמחלת לב איסכמית”, מדגישים  החוקרים.

הממצאים “מחזקים את החשיבות של טיפול בהפרעות דיכאון כגורם מועדף בבריאות הציבור והטמעת התערבויות אפקטיביות במונחי עלות/תועלת כדי להפחית העומס הגבוה שלהן”, הם מסכמים.

כפי שדווח כבר ב-Medscape Medical New ,  נתונים קודמים ממחקר GBD של 2010 מצאו גם כי הפרעות מנטליות ושימוש בחומרים הן הגורמים המובילים למחלות לא-קטלניות ברחבי העולם, עם עומס תחלואה גלובלי אשר עובר אף  את אלה של מחלות האיידס, שחפת, סוכרת ופציעות מתאונות דרכים.

PLoS Med . Published online November 5, 2013

לכתבה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

  • הפרעות פסיכיאטריות נלוות מלוות בעליה משמעותית בסיכון לתמותה בחולי אנורקסיה (Int J Eating Disorders)

    הפרעות פסיכיאטריות נלוות מלוות בעליה משמעותית בסיכון לתמותה בחולי אנורקסיה (Int J Eating Disorders)

    אנורקסיה נרבוזה מלווה בסיכון גבוה פי 4.5 לתמותה, כאשר בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות נלוות הסיכון לתמותה גבוה כפליים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת International Journal of Eating Disorders. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הנתונים אודות 14,774 חולים עם אבחנה של אנורקסיה נרבוזה בגילאי 6 שנים ומעלה בין 1977 עד 2018. החולים היו […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון אינו מעלה את הסיכון להתפתחות דמנציה (Alzheimer's & Dementia)

    טיפול בנוגדי-דיכאון אינו מעלה את הסיכון להתפתחות דמנציה (Alzheimer's & Dementia)

    במאמר שפורסם בכתב העת Alzheimer’s & Dementia מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול בנוגד-דיכאון בגיל העמידה אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת אלצהיימר או דמנציה על-רקע מחלת אלצהיימר. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 35,200 יוצאי צבא ארצות הברית בגילאי 55 שנים ומעלה עם אבחנה של הפרעת דיכאון מג’ורי בין תחילת ינואר […]

  • השפעת דיכאון וחרדה על איזון אסתמה במבוגרים (J Asthma Allergy)

    השפעת דיכאון וחרדה על איזון אסתמה במבוגרים (J Asthma Allergy)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Asthma and Allergy עולה כי לחרדה ודיכאון השפעה שלילית משמעותית על איזון אסתמה במבוגרים עם מחלת הריאות הכרונית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים שפורסמו לאחרונה הציעו כי גורמים פסיכולוגיים עשויים לתרום להתפתחות אסתמה. ידוע כי חולי אסתמה לעיתים קרובות סובלים מתחלואה פסיכולוגית, כאשר להפרעות מצב רוח עשויות […]

  • מה בין מדדי דלקת מוגברים בזמן הריון ובין הסיכון לחרדה לאחר-לידה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    מה בין מדדי דלקת מוגברים בזמן הריון ובין הסיכון לחרדה לאחר-לידה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association עולה קשר בין מדדי דלקת מוגברים בזמן הריון ובין סיכון מוגבר להפרעת חרדה לאחר-לידה בנשים שחוו תסמיני חרדה משמעותיים. במסגרת המחקר התמקדו החוקרים בתהליכים דלקתיים בזמן הריון ובחנו אם דלקת עשויה לנבא תסמיני מצב רוח לאחר הלידה, בפרט חרדה. למרות שמחקר קודם הציע כי דלקת […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של תסמיני דיכאון בנשים עם אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    החשיבות הפרוגנוסטית של תסמיני דיכאון בנשים עם אי-ספיקת לב (J Am Heart Assoc)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association עולה כי בנשים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה ירוד של חדר שמאל, חומרת דיכאון התחלתית מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בעוד שבנשים עם אי-ספיקת לב ומקטע פליטה שמור של חדר שמאל לשינוי בחומרת הדיכאון חשיבות פרוגנוסטית רבה יותר. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה