מדוע רופאים משתמשים לרעה בתרופות מרשם? (J Addict Med)

רופאים המדווחים על שימוש לרעה בתרופות מרשם מצטטים טיפול-עצמי במטרה להקל על כאב גופני ובעיות רגשיות כסיבה המובילה להרגל זה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהדורת אוקטובר של כתב העת Journal of Addiction Medicine.

במחקר השתתפו רופאים באופן אנונימי בדיונים קבוצתיים, כחלק מתכנית לניטור בריאות הרופאים. בנוסף לטיפול בכאב גופני ונפשי, רופאים ציינו גם מתחים, שימוש בשעות הפנאי ומניעת תסמיני גמילה כסיבות העיקריות לשימוש לרעה בתרופות מרשם. אופיאיטים ותרופות סדטיביות היו התרופות הנפוצות ביותר ששימשו לרעה ע”י המשתתפים במחקר.

לדברי החוקרים, 10-15% מהרופאים צפויים לפתח הפרעת שימוש בחומרים במהלך חייהם. אעפ”י ששיעור זה דומה לשיעור המדווח באוכלוסייה הכללית, יותר ויותר רופאים משתמשים לרעה בתרופות מרשם. הבנת הסיבות צפויה לסייע בחינוך הרפואי, לאחראיים ולעמיתים לזהות ולטפל באופן מוצלח יותר ברופאים עם בעיות התמכרות.

המחקר כלל 55 רופאים עם תלות בחומרים (94.5% גברים, גיל ממוצע של 53 שנים), שלקחו חלק בתכנית PHP (Physician Health Program) בפלורידה.

21.8% מהמשתתפים דיווחו על התמחות ברפואת משפחה/כללית, 16.4% היו מומחים ברפואה פנימית, 14.5% מומחים להרדמה, 14% מומחים במקצועות הכירורגיים ו-10.9% מומחים בפסיכיאטריה. יתר ההתמחויות כללו רפואת ילדים, גניקולוגיה/מיילדות והתמחויות אחרות.

כולם השתתפו בקבוצות דיון מודרכות בין דצמבר 2008 ועד מרץ 2009. קודם לכן, הם מילאו שאלון דמוגרפי, שכלל גם שאלות בנוגע לדפוסי השימוש בחומרים והיסטוריה תעסוקתית.

מהתוצאות עלה כי 69% מהרופאים השתמשו לרעה בתרופות מרשם בשלב מסוים במהלך חיים. היתר דיווחו על שימוש בסמים אסורים ו/או אלכוהול בלבד. מעניין לציין כי כל אלו שדיווחו על שימוש לרעה בתרופות מרשם דיווחו גם על היסטוריה של שימוש בסמים אסורים או אלכוהול.

רופאים שציינו טיפול בכאב גופני כסיבה העיקרית לשימוש לרעה בתרופות מרשם דיווחו לעיתים קרובות על כאב כרוני עז עקב טראומה או ניתוח.

מספר רופאים שדיווחו על שימוש לרעה בתרופות לטיפול בכאב רגשי ו/או תסמינים פסיכיאטריים, ציינו כי הסיבה לכך הייתה חוסר אמונה בהמלצות הרופא המטפל. חלק גדול מאלו שציינו מצבי דחק דיווחו על מתחים בעבודה ובעיות אישיות, כולל תביעות רשלנות, בעיות כלכליות וניסיון לשלב בין אחריות במקום העבודה וטיפול בילדים.

החוקרים מציינים כי שימוש לצורך הנאה הינו גורם חשוב נוסף שציינו רופאים רבים, כאשר הרוב דיווחו על שימוש בתרופות מרשם לשיפור ההשפעות של חומרים אחרים.

לסיום, משתתפים אחרים דיווחו על שימוש בתרופות מרשם כדרך למניעה או הקלה בתסמיני גמילה.

J Addict Med. 2013;7:349-353

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה