עליה משמעותית בהיקף המרשמים לתרופות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות בארצות הברית (Express Scripts)

שיעור המבוגרים בארצות הברית שקיבלו מרשם לתרופות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) עלה כמעט פי שלוש בחמש השנים האחרונות, מ-18.9% בשנת 2008 ל-53.4% בשנת 2012, כך עולה מנתונים חדשים.

נשים בגילאי 26-34 שנים אחראיות לעליה הגדולה ביותר בשימוש בתרופות אלו, עם עליה בהיקף של 85% במהלך תקופת המחקר. למרות שילדים עודם המטופלים העיקריים בתרופות ל-ADHD, העלייה הגדולה במספר המרשמים למבוגרים משקפת את ההבנה הטובה יותר של הפרעה זו.

המומחים מסבירים כי ידוע כי הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות אינה רק אבחנה של הילדות, אלא עשויה להשפיע על ההתנהגות במבוגרים. אחת ההתפתחויות המפתיעות שנבעו מהכרת ההפרעה במבוגרים נוגעת לכך שנשים טופלו בהיקף נרחב יותר מגברים. מגמה זו עומדת בניגוד למגמה הנפוצה בילדות, תקופה בה מספר הבנים גבוה כפליים ממספר הבנות המטופלות בתרופות אלו.

החוקרים הציעו מספר סיבות אפשריות בגינן נשים משתמשות בתרופות אלו לעיתים קרובות יותר מגברים. ההסברים כוללים עיכוב נפוץ יותר באבחנה של הפרעות קשב עד שהבנות מגיעות לגיל ההתבגרות, היענות גדולה יותר בהשוואה לגברים בהמשך טיפול בתרופות אלו שניתנו תחילה בילדות, ושימוש נרחב יותר מחוץ להתוויות או שימוש לא-הולם בתרופות מעוררות, כמו למשל לצרכיי הפחתת תאבון.

בסקירה נבחנו נתוני הנפקת מרשמים של למעלה מ-400,000 מטופלים מתחת לגיל 65 שנים, עם ביטוח פרטי, שהנפיקו לפחות מרשם אחד לתרופה המאושרת לטיפול ב-ADHD, במהלך תקופת המחקר. החוקרים זיהו את השכיחות ומגמות הנפקת מרשמים ועלויות טיפול תרופתי לפי גיל, מין ואזור גיאוגרפי, כמו גם טיפולים נלווים.

העלייה הניכרת בטיפול תרופתי ל-ADHD במבוגרים מעלה מספר שאלות, שעלו בנוגע למקום הטיפולים הללו בילדים, דוגמת אפשרות לטיפול-יתר ואבחנת-יתר של מבוגרים.

מהמחקר עולה עוד כי רופאי משפחה הם האחראיים למרבית המרשמים לטיפול בתרופות ל-ADHD, ולא רופאים מומחים (אחראיים למתן מרשמים ל-66% מהמבוגרים ולמעל 75% מהילדים). רופאים בדום המדינה נטו לחלק יותר מרשמים לטיפול ב-ADHD, עם שכיחות טיפול של 3.5% בהשוואה לאזורי מערב ארצות הברית, בהם תועד השיעור הנמוך ביותר, שעמד על 2.2%. ההוצאות לטיפול תרופתי ב-ADHD עלו בלמעלה מ-14% משנת 2008.

עוד עולה מהמחקר כי במטופלים בתרופות ל-ADHD תועד שיעור גבוה יותר של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בהשוואה לאלו שאינם מקבלים טיפול ל-ADHD (9.9% לעומת 1.5%, בהתאמה). עם זאת, בקרב מטופלים בתרופות ל-ADHD, טיפול נלווה בתרופות אנטי-פסיכוטיות ירד בכל קבוצות הגיל משנת 2009.

Express Scripts, Turning Attention to ADHD. Published online March 12, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה