עדויות חדשות קובעות כי מגיפת ההשמנה היא מגיפה עולמית (Lancet)

 

המגיפה של השמנת-יתר מתפשטת הרבה מעבר לעולם המפותח, כך עולה מתוצאות סקירה עולמית חדשה. מטרידה ביותר העובדה כי אין מדינה בה החלו במאמצים יעילים למניעת התופעה. בין השנים 1980 עד 2013, השכיחות של עודף-משקל והשמנת-יתר ברחבי העולם עלתה ב-27.5% במבוגרים וב-47.1% בילדים.

השמנת-יתר הפכה לבעיה בריאותית עולמית. לא רק שחלה עליה בשיעורי ההשמנה, אך במהלך 33 השנים האחרונות לא דווח על סיפור הצלחה ארצי. דרושים מאמצים דחופים במטרה לסייע למדינות להילחם טוב יותר בתופעה.

החוקרים הופתעו מאוד לגלות כי אין מדינה בה חלה ירידה מוצלחת בשיעורי השמנת-יתר במהלך 33 השנים האחרונות. הם ציפו לגלות לפחות מעט סיפורי הצלחה, כפי שתואר עם עישון סיגריות מוקדם יותר השנה.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים מספר מאגרי נתונים מ-188 מדינות ב-21 אזורים, כולל תכניות סקירה שדיווחו על גובה ומשקל, מספר מאגרי נתונים גדולים, כולל מאגרים של ארגון הבריאות העולמי. הם גם סקרו מאמרים בספרות הרפואית בין השנים 1980-2012.

בסיכומו של דבר, מספר האנשים עם עודף-משקל והשמנת-יתר ברחבי העולם עלה מ-857 מיליון אנשים בשנת 1980 ל-2.1 מיליארד אנשים בשנת 2013. בקרב גברים, שיעור הגברים בעלי עודף-משקל עלה מ-28.8% בשנת 1980 ל-36.9% בשנת 2013. בקרב נשים, השיעור עלה מ-29.8% ל-38.0% במהלך אותה תקופת זמן. בגברים תועדה שכיחות גבוהה יותר של עודף-משקל או השמנת-יתר במדינות מפותחות, בעוד שבמדינות מתפתחות המגמה הייתה הפוכה.

העליה הגדולה ביותר בעודף-משקל והשמנת-יתר תוארה במהלך השנים 1992-2002 והאטה מאז, בעיקר במדינות מפותחות. השיעורים במדינות מתפתחות אינם עולים באותה מהירות כפי שהיה בעבר, אך מטריד לגלות עליה משמעותית במדינות מתפתחות.

השכיחות של עודף-משקל או השמנת-יתר עלתה גם בקרב ילדים ומתבגרים, הן במדינות מפותחות והן במדינות מתפתחות, מאז שנת 1980. במדינות מפותחות, השיעורים עמדו על 23.8% מהבנים ו-22.6% מהבנות בשנת 2013, זאת בהשוואה לשיעורים של 16.9% ו-16.2%, בהתאמה, בשנת 1980. במדינות מתפתחות, 12.9% מהבנים ו-13.4% מהבנות סבלו מעודף-משקל או השמנת-יתר בשנת 2013, עליה מ-8.1% ו-8.4%, בהתאמה, בשנת 1980.

מבין 671 מיליון האנשים הסובלים מהשמנה ברחבי העולם, למעלה מ-50% מתגוררים בעשר מדינות: ארצות הברית, סין, הודו, רוסיה, ברזיל, מקסיקו, מצרים, גרמניה, פקיסטן ואינדונזיה. בשנת 2013, ארצות הברית הייתה אחראית לשיעור הגדול ביותר של שמנים ברחבי העולם, 13% מכלל השמנים ברחבי העולם. תושבי סין והודו יחדיו היוו 15% מכלל השמנים ברחבי העולם. אעפ”י ששיעורי ההשמנה המתוקנים לגיל היו נמוכים יותר במדינות מתפתחות, בהשוואה למדינות מפותחות, 62% מהשמנים ברחבי העולם מתגוררים במדינות מתפתחות.

בנוסף, החוקרים מצאו כי נוכחות שיעורי הימצאות גבוהים של השמנת-יתר בשנת 1980 לא ניבאה עליה איטית יותר בשיעורי עודף-משקל והשמנת יתר בשלב מאוחר יותר במהלך המחקר. העליה הגדולה ביותר בשיעורי השמנת-יתר משנת 1980 בגברים ובנשים תוארה בערב הסעודית ובחריין. ארצות הברית נותרה בין 15 המדינות המובילות מבחינת העליה בשיעורי השמנת-יתר בשני המינים, ביחד עם אוסטרליה ובריטניה.

החוקרים מוסיפים כי השיעורים הגבוהים ביותר של מקרי תמותה המיוחסים לעודף-משקל או השמנת-יתר הם עקב מחלות לב וכלי דם. למרות זאת, מהנתונים עולה כי רק 31% מהסיכון למחלת לב כלילית ו-8% מהסיכון לתמותה עקב אירועים מוחיים על-רקע השמנת-יתר מתווך ע”י לחץ דם גבוה וערכי כולסטרול גבוהים ולכן ההשפעה של הטיפול התרופתי עשויה להיות מוגבלת.

Lancet. Published online May 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מחלת כבד שומני מטבולי כגורם סיכון למחלת כליה כרונית

מקור: Biomedicines
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין
אין תגובות|10/12/2025

לשתי המחלות מאפיינים משותפים רבים וביניהם שכיחות גבוהה, גורמי סיכון, מחלות נלוות וסיבוכים כמו השמנה, יתר לחץ דם, סכרת, דיסליפידמיה ומחלת לב וכלי דם וכן הסכנה שבהתפתחות לכדי מחלה סופנית

דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

מערכת האתר
מערכת האתר

חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

צריכת מיצים מ-100% פירות ומשקל גופם של ילדים ומבוגרים (JAMA Pediatr)

צריכת מיצים מ-100% פירות ומשקל גופם של ילדים ומבוגרים (JAMA Pediatr)

ד"ר עדי זיו
ד"ר עדי זיו

ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא אנליזה וסקירה סיסטמית שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, ששמה לה למטרה לאחד את המידע הידוע לגבי צריכת מיצים המורכבים מ-100% פירות והבנת ההשפעה של צריכה זו על משקל הגוף בילדים ומבוגרים.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן