ישראל מול מדינות ה-OECD : דירוג נמוך בזמינות שירותי רפואה, שיעור הוצאה פרטית גבוה, אך עדיין תוחלת חיים גבוהה…

מדו”ח השוואתי של מדדי בריאות שונים שמפרסם היום ה-OECD לשנת 2012 עולה כי ישראל נמצאת במצב “דו קטבי” . מצד אחד אנו מובילים בפרמטרים של תוחלת חיים, שיעור תמותת תינוקות נמוך . מאידך, כמעט בכל המדדים המצביעים על זמינות שירותי רפואה, עומס וצפיפות – ישראל ממוקמת במקומות האחרונים והלא מחמיאים ב-OECD .  יש להניח שבין 2012 ל-2014 התמונה הזו לא משתפרת. והשאלה כמובן היא, אם לא יחול שינוי מהותי, אם ומתי גם הבעייתיות העולה מהנתונים תבוא לידי ביטוי גם בתוחלת החיים.  

עוד עולה כי מבחינת כלכלת בריאות ישראל מדורגת בין המקומות הנמוכים במדד ההשקעה בבריאות כיחס מהתוצר הלאומי, אבל בשיעור ההוצאה הפרטית על בריאות, גם כאן, באופן לא מחמיא,  ישראל היא עם שיעורי ההוצאה הפרטית מהגבוהים ב-OECD.

להלן ההודעה לעתונות מטעם משה”ב

היום יפרסם ה-OECD את קובץ הנתונים השנתי על מערכות הבריאות במדינות החברות בארגון. בהודעה  מרוכזים מספר מדדים אשר משווים את ישראל למדינות הארגון. לקראת פרסום ההודעה מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות הכין עיבוד ייעודי ובו מספר רב של מדדים השוואתיים. הושם דגש על נתונים המשקפים הן חוזקות והן נקודות תורפה במערכת הבריאות הישראלית לעומת מדינות ה- OECD. בחוברת המצורפת ניתן למצוא למעלה מ-30 תרשימים.

ביום 7.9.2010 הצטרפה ישראל כחברה מן המניין לארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD). פרסום חדש של משרד הבריאות, מציג נתונים השוואתיים בין המדינות החברות בארגון. הפרסום מתייחס לסדרה של מדדי בריאות ומדדים חברתיים נוספים. הפרסום הוכן במינהל לתכנון אסטרטגי וכלכלי של משרד הבריאות. את הפרסום ערכו רני פלוטניק, ניר קידר, דיאנה נקמולי לוי וטוביה חורב.

להלן עיקרי הממצאים:

אוכלוסייה ומצב בריאות


  • אוכלוסיית ישראל הינה צעירה בהשוואה למדינות אחרות החברות ב- .OECD שיעור בני הגילאים 65 ומעלה באוכלוסייה עומד בישראל על 10.3 אחוזים לעומת 15.7 שהוא הממוצע במדינות ה- OECD.

  • שיעור הילדים מתחת לגיל 14 בישראל הינו 28.2 אחוזים והוא השני בגובהו בקרב מדינות ה- OECD .

  • היחס בין שתי קבוצות הגיל (עד 14 ומ- 65 ומעלה)  לבין שאר תושבי ישראל (בגילאי 15-64) מבטא את מה שמכונה ‘יחס תלות’ זהו היחס בין האוכלוסייה בגיל עבודה לבין האוכלוסייה שבאופן כללי זקוקה יותר לרשת הביטחון החברתית. מדד זה מבטא את הנטל הקיים על האוכלוסייה בגיל העבודה.יחס התלות בישראל הוא 62.5 אחוזים שיעור שיא בשנים האחרונות, והוא הגבוה ביותר בקרב המדינות החברות בארגון.

  • תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע במדינות ה- .OECD תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי גבוהה בכשנתיים וחצי  בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות ה OECD  (בישראל 79.9 לעומת ממוצע של 77.5) והיא השלישית בגובהה בכל מדינות הארגון. בקרב נשים הפער נמוך יותר ועומד על כחצי שנה (83.6 לעומת 82.8). תוחלת החיים של הנשים בישראל הינה במקום ה-11 בקרב מדינות הארגון.

  • שיעור תמותת תינוקות בישראל נמוך מן הממוצע הקיים במדינות החברות בארגון ועמד בישראל בשנת 2012 על 3.6 פטירות לאלף לידות חי לעומת ממוצע של 4.0  בקרב מדינות ה-OECD . שיעור התמותה בישראל נמוך יותר מאשר בארה”ב ובבריטניה למשל, אך גבוה בהשוואה לספרד, יוון ומדינות סקנדינביה. יש להדגיש כי בנושא זה קיימים הבדלים בין קבוצות אוכלוסייה שונות בישראל.

  • ראוי לציין כי אחוז הילודים שמשקלם פחות מ-2,500 גרם, גבוה בישראל מרוב הארצות הנסקרות (מקום שישי).

תשתיות במערכת הבריאות

·         שיעור המיטות לאשפוז כללי בישראל נמוך יחסית למדינות אחרות החברות בארגון (מתחת לישראל רק 2 מדינות) ועומד על כ- 1.9 מיטות לאלף נפש לעומת ממוצע של 3.3 במדינות החברות ב- OECD. כתוצאה מכך ניצולת המיטות בישראל גבוהה ביותר, דבר המשתקף מנתונים כגון שהייה ממוצעת נמוכה יחסית (ישראל 4.3 ימים, הממוצע בארגון-6.5) ושיעורי תפוסה גבוהים יחסית (ישראל 97 אחוז- הגבוה ביותר בארגון, לעומת 75 אחוז בממוצע בקרב המדינות החברות בארגון). ארגון ה-OECD מציין כי שיעור הרופאים בישראל דומה לממוצע הקיים במדינות הארגון (3.3 לעומת 3.2 בהתאמה). יחד עם זאת, חשוב לציין כי לפי תחזיות משרד הבריאות, שיעור הרופאים צפוי לרדת בשנים הבאות אל מתחת לממוצע ה- OECD. זאת, בניגוד למגמת עלייה בשיעור הרופאים הקיימת מדינות החברות בארגון.

·         שיעור אחיות לאלף נפש בישראל נמוך מאוד בהשוואה למדינות החברות ב- OECD והוא עמד בשנת 2012 על 4.8 בהשוואה לממוצע של 8.8 בקרב מדינות ה- OECD.

ההוצאה הלאומית על בריאות


  • ההוצאה הלאומית על בריאות בישראל כאחוז מהתוצר המקומי הגולמי (תמ”ג) הינה נמוכה ביחס למדינות ה- OECD ועומדת על 7.3 אחוז, לעומת ממוצע של 9.3 אחוז במדינות החברות בארגון.

  • אחוז ההוצאה הציבורית (במימון ציבורי) מתוך כלל ההוצאה על בריאות הוא מהנמוכים בהשוואה למדינות החברות בארגון . בשנת 2011 היא עמדה בישראל על 59.8 אחוז בלבד לעומת 72.3 אחוז במדינות החברות ב-OECD.

  • בחינה של שיעור האזרחים המבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים מראה כי ישראל נמצאת במקום השלישי בארגון בשיעור מחזיקי הביטוחים הפרטיים (שב”ן בקופות החולים וביטוחים מסחריים) עם שיעור של כ- 80 אחוז.

לדו”ח המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה