ישראלים סובלים בשיעור גבוה מרגישות ללקטוז (אונ’ אריאל)

הודעת אונ’ אריאל בשומרון

פרופ’ רות בירק (בתמונה)דיקן הפקולטה למדעי הבריאות, חוקרת בתחום מדעי התזונה באוניברסיטת אריאל וגם יועצת הנשיא לקידום שיוון האישה באקדמיה, חקרה את השונות הגנטית לאי סבילות ללקטוז באוכלוסייה הישראלית. במחקר לקחו חלק הסטודנטיות יעל שרון, מיטל רז, וד”ר ברוך ירושלמי מבית חולים סורוקה.

שונות במבנה הגנטי גורמת לתפקוד שונה של אנשים בחשיפה למרכיבים תזונתיים. השונות הגנטית יכולה להסביר מדוע שני אנשים בני אותו גיל ואותו רקע סביבתי שונים זה מזה מבחינה תזונתית; האחד אינו מסוגל לעכל לקטוז וסובל מכאבים עקב מזון המכיל לקטוז (למשל חלב) ואילו רעהו מסוגל לשתות כמויות גדולות של חלב ללא כל בעיות עיכול.

אי סבילות ללקטוז, זה למעשה חוסר יכולת לפרק את הסוכר לקטוז במערכת העיכול. לאנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז יש בעלי כמות נמוכה עד לא קיימת של האנזים לקטאז האחראי לפירוק הלקטוז במערכת העיכול. אצלם ריכוז הלקטוז במערכת העיכול עולה ובנוסף חיידקי מערכת העיכול מתסיסים את הלקטוז. התוצאה היא כאבי בטן, גזים ושלשולים.

במחקר נבדקה השונות הגנטית לאי סבילות ללקטוז בקרב כ- 500 נבדקים ישראלים. נמצא כי ישנו אחוז גבוה של אי סבילות ללקטוז (רגישות ללקטוז) בחברה הישראלית, כתלות במוצא: אשכנזי 83%, עיראקי 93%, מרוקאי 82%, ובדואי כ-59%. תוצאות המחקר מצביעות על כך שאחוז גבוה של אי סבילות ללקטוז מצריך התאמה של התזונה הן במישור האישי והן במישור של תעשיות המזון. השיעור הוא גבוה אבסולוטית כשקרוב ל90% מהאוכלוסייה (במוצא מסוים) סובל מאי סבילות ללקטוז. ובעולם, המצב בקרב אוכלוסיות שונות למשל בקרב אפרו-אמריקאים השכיחות המוערכת היא 80%, בדרום אמריקה בממוצע סביב ה-50% ומעלה, ובארצות סקנדינביה סביב ה-10% בלבד.

פרופ’ בירק מסבירה כי: “ממחקרים בתזונה נמצא, שחלק מהאנשים שהוגדרו קלינית כבעלי אי סבילות ללקטוז מסוגלים לצרוך כמות של עד 250 מ”ל חלב ביום (כ-12 מ”ג לקטוז) בצורה מפוזרת ובכמויות קטנות לאורך היום, ולכן יש להעריך את גבול הסיבולת האישית. בנוסף, צריכה של מזונות דלים בלקטוז (גבינות ויוגורטים מכילים משמעותית פחות לקטוז בהשוואה לחלב), חלב דל/ללא לקטוז וצריכה של מוצרים המכילים לקטוז בשילוב עם מזונות אחרים יכולה לשפר משמעותית את הסבילות ללקטוז גם באנשים להם אי-סבילות ללקטוז. ישנה גם אפשרות לצרוך את האנזים לקטאז הנמכר כתוסף לפני צריכת חלב”.

עוד מוסיפה פרופ’ בירק כי “בעוד שהמחקר התזונתי המסורתי התרכז בקביעת סטנדרטים תזונתיים לכלל האוכלוסייה, הרי שמיפוי הגנום וכתוצאה מכך האפשרות הטכנית למפות הבדלים גנטיים בין בני האדם, ביחד עם מחקר תזונתי מולקולרי גנטי העוסק במיפוי הקשר בין תזונה וגנים, הביאו להנחת היסודות להתאמה אישית של התזונה. אי אפשר לשנות את הגנום, אבל אפשר להתאים את הסביבה ובעיקר את התזונה ל”תיפקוד” הגנטי שלנו”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    תמונות במכשירי הטלפון הנייד עשויות לשמש ככלי מהימן להערכת מאפיינים של נוירופיברומות עוריות בחולים עם אבחנה של נוירופיברומטוזיס מסוג 1 (NF1), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שזיהה גם קורלציה בין היקף נוירופיברומות עוריות ובין איכות החיים, עם השפעה בולטת במיוחד של חומרת המעורבות של הפנים על הבריאות הנפשית. במסגרת המחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA […]

  • יעילות דומה של Lebrikizumab ו-Dupilumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    יעילות דומה של Lebrikizumab ו-Dupilumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי ל- Lebrikizumab ו-Dupilumab (דופיקסנט) יעילות דומה בטיפול בחולים עם אטופיק דרמטיטיס.  החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 98 מחקרים עם 24,707 משתתפים עם אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה שקיבלו טיפול אימונו-מודולוטורי במשך לפחות שמונה שבועות. התוצאים העיקריים כללו את מדדי EASI (או Eczema Area […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום אנחנו מתמודדים עם שאלה שמעסיקה רבים מאיתנו – האם ניתן לרפא מחלות באמצעות שינוי באורח החיים בלבד, או שהתרופות הן המפתח האמיתי לריפוי?  נבחן את היתרונות והחסרונות של כל גישה, נבדוק מתי חשוב להשתמש בטיפול תרופתי ומתי שינויים בתזונה, פעילות גופנית ואורח חיים יכולים לספק מענה […]

  • האם אלרגיה לפניצילין מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיה לתכשירים אנטיביוטיים אחרים? (Epic Research)

    האם אלרגיה לפניצילין מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיה לתכשירים אנטיביוטיים אחרים? (Epic Research)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Epic Research עולה כי במטופלים עם אלרגיה לפניצילין סיכוי גבוה יותר לאלרגיות לתכשירים אנטיביוטיים נוספים, בהשוואה לאלו ללא אלרגיה לפניצילין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע על שכיחות גבוהה של תיעוד של אלרגיה לפניצילין בקרב מטופלים. כעת הם ביקשו להבין אם קיימת קורלציה בין תיעוד זה ובין תיעוד גם של […]

  • צום לסירוגין מסייע בהפחתת משקל בחולים עם טרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע בהפחתת משקל בחולים עם טרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף, לצד שיפור האיזון הגליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית, בהשוואה לדיאטה עם הגבלה קלורית, אך אין […]

  • האם צריכת חלבונים עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם מחלת כליות כרונית? (JAMA Netw Open)

    האם צריכת חלבונים עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם מחלת כליות כרונית? (JAMA Netw Open)

    צריכה רבה של חלבונים, בין אם חלבון מן הצומח או מן החי, מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים עם מחלת כליות כרונית בדרגה קלה או בינונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את הקשר בין היקף צריכת חלבון ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה בחולים עם מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה