היתרון האבסולוטי של dabigatran (פרדקסה) ע”פ וורפרין (קומדין) גדול עוד יותר בסוכרתיים עם פרפור פרוזדוריים בהשוואה ללא סוכרתיים (Int J Cardiol)

הירידה האבסולוטית בסיכון לאירועים אמבוליים בחולי סוכרת הסובלים מפרפור פרוזדורים (AF) המטופלים ב-dabigatran (פרדקסה, בורינגר אינגלהיים) בהשוואה לאלה המטופלים בוורפרין (קומדין, תרו) גדולה יותר מאשר זו שהושגה במטופלים לא סוכרתיים, כך עולה מאנליזה חדשה של מחקר ה-RE-LY . במילים אחרות, ניתן לאמר, שהרציונל להעביר מטופלים עם AF מוורפרין לדביגרטן גדול עוד יותר בחולי סוכרת.

ברקע מציינים המחברים כי סוכרת סוג 2 שכיחה בקרב מטופלים עם AF. במחקר ה-RE-LY איפשר לחוקרים להעריך את המאפיינים, התוצאות והאפקטיביות של דביגטרן בקרב חולי סוכרת סוג 2 שהשתתפו במחקר.

מאפייני המטופלים והתוצאות הושוו בין אלה שהיו חולי סוכרת ללא , וכן גם היעילות היחסית של  כל מינון של דביגטרן (150 מ”ג או 110 מ”ג פעמיים ביום) בהשוואה לוורפרין.

החוקרים מדווחים כי מבין 18,113 המשתתפים ב-RE-LY , היו 4,221 סוכרתיים (23.3%). מטופלים סוכרתיים היו בדר”כ צעירים יותר (גיל ממוצע 70.9 לעומת 71.7 ללא סוכרתיים), נוטים יותר לסבול גם מיתר לחץ דם (86.6% לעומת 76.5%) , לסבול ממחלה כלילית (37.4% לעומת 24.9%) ומטרשת עורקים פריפריאלית (5.6% לעומת 3.2%) . כל ההבדלים היו מובהקים עם p<0.01.

שיעור הזמן שבו מטופלי הוורפרין היו בטווח התראופוטי של ה-INR היה 65% אצל חולי סוכרת לעומת 68% אצל אלה שלא היו חולי סוכרת.  החוקרים מציינים כי ללא תלות בסוג הטיפול, שבץ או אירוע אמבולי סיסטמי היה שכיח יותר בקרב חולי הסוכרת : 1.9% לשנה לעומת 1.3% ,  p<0.001.

הסוכרת הייתה קשורה גם עם סיכון מוגבר לתמותה (5.1% לשנה לעומת 3.5%,  p<0.001) ודימומים מג’וריים (4.2% לשנה לעומת 3.0%,  p<0.001) .

הירידה האבסולוטית בשבץ או אירועים סיסטמיים אמבוליים תחת טיפול בדביגרטן בהשוואה לוורפרין הייתה גדולה יותר בקרב חולי הסוכרת בהשוואה לאלה שלא היו סוכרתיים:  0.59% לשנה תחת דביגטרן 110 מ”ג בסוכרתיים לעומת 0.05% בלא סוכרתיים, וירידה של 0.89% בשנה תחת דביגטרן 150 מ”ג בסוכרתיים לעומת 0.51% בלא סוכרתיים.

החוקרים מסכמים כי בהשוואה למטופלים עם AF שאינם סוכרתיים, מטופלי ה-AF הסוכרתיים נהנים מירידה אבסולוטית גדולה יותר באירועי שבץ ואירועים אמבוליים כאשר הם מועברים מטיפול בוורפרין לדביגטרן .

Int J Cardiol.2015 May 28;196:127-131

הערת המערכת: אנליזה חשובה שכן כפי שמצויין במאמר שיעור גבוה מהסובלים מ-AF הם סוכרתיים, מה שהופך אותם למטופלים פגיעים וברמת סיכון גבוהה יותר לאירועים. העובדה שהם “נהנים” יותר מחבריהם הלא סוכרתיים, מהעברתם מהטיפול בוורפרין ל-NOACs , ובמקרה של מחקר זה לדביגטרן, מהווה סיבה נוספת להעדיף עבורם טיפול זה ע”פ וורפרין, וזאת עוד לפני שלוקחים בחשבון גם את ההיענות הגבוהה יותר הצפוייה בטיפול ב-NOACs בקרב קבוצה זו שממילא נדרשת לעבור באופן תכוף בדיקות ניטור שונות.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

סיכון שיורי לשבץ חוזר למרות נוגדי קרישה בחולים עם פרפור פרוזדורים, סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

סיכון שיורי לשבץ חוזר למרות נוגדי קרישה בחולים עם פרפור פרוזדורים, סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/06/2025

המחקר בחן את הסיכון לשבץ חוזר בקרב חולים עם פרפור פרוזדורים (AF) המטופלים בנוגדי קרישה פומיים (OAC), תוך ביצוע סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של 23 מחקרים שכללו 78,733 חולים ומעקב כולל של 140,307 שנות־אדם

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן