אקסוזום עשוי לסייע באבחנה מוקדמת של ממאירות של הלבלב (Nature)

אקסוזום, חלקיק קטן המופרש ע”י תאים למחזור הדם, עשוי לסייע באבחנה מוקדמת של ממאירות הלבלב ולשמש כבדיקת סקירה של מטופלים בסיכון גבוה למחלה, כך קובעים חוקרים במאמר חדש, שפורסם במהלך חודש יוני בכתב העת Nature.

החוקרים מדווחים כי האקסוזום המכיל את חלבון GPC1 (Glypican-1) ניתן לזיהוי כבר ב-150-200 מיקרוליטר של דם, ובמחקרם, בדיקה לא-פולשנית זו הבחינה בין משתתפים בריאים ובין חולים עם ממאירות של הלבלב בדיוק של 100%; התוצאות היו חיוביות בחלק מהנשים עם סרטן שד.

במחקרם בודדו תחילה החוקרים אקסוזומים מתאי סרטן, פיברובלאסטים ותאים שאינם מעורבים בגידול, באמצעות אולטרה-צנטריפוגה. ניתוח נוסף זיהה 48 חלבונים ייחודיים לאקסוזומים של גידולים. לאחר מכן הם התבססו על בדיקת ספקטרומטריה ומצאו כי GPC1 נפוץ בתאים שמקורם באקסוזומים של תאי סרטן, אך ברמה נמוכה באקסוזומים בתאים תקינים.

לאחר מכן, בדיקת Flow Cytometry שימשה לבידוד וניטור GPC CrExos (GPC1+) בדם קפוא מחולים ועכברים עם ממאירויות. המחקר כלל חולים עם אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב, הצורה הנפוצה ביותר של ממאירות לבלב.

הממצאים הדגימו רמות גבוהות באופן עקבי של GPC1+ בחולים ממאירות לבלב, בהשוואה לנבדקים בריאים וחולים עם מחלה שפירה של הלבלב. בנבדקים בריאים (100 נבדקים) שיעורי GPC1+ עמדו על 0.3% עד 4.7%. בכל 190 חולי הסרטן תועדו רמות גבוהות יותר של GPC1+ בהשוואה לנבדקים בריאים.

עם זאת, נראה כי האקסוזום אינו ספציפי לסרטן לבלב, אלא עשוי לשמש כסמן כללי לממאירויות. במחקר הנוכחי, ב-75% מהנשים עם סרטן שד (24 מבין 32) תועדו רמות GPC1+ גבוהות יותר בהשוואה לנבדקים בריאים (p<0.0001). עם זאת, התוצאות עם סרטן לבלב היו מרשימות במיוחד.

מדידת רמות GPC1+ היו כמעט מושלמות, עם רגישות וסגוליות של 100% וערך מנבא שלילי של 100% – להבחנה בין חולים עם סרטן לבלב בכל שלב, נבדקים בריאים ונבדקים עם מחלה שפירה של הלבלב.

בחולים עם נגעים מקדימים לסרטן לבלב (5 חולים) תועדו רמות גבוהות באופן עקבי של GPC1+, בהשוואה לנבדקים בריאים ואלו עם מחלה שפירה של הלבלב. בחולים עם מחלה שפירה של הלבלב תועדו רמות דומות של GPC1+ כמו בנבדקים בריאים.

עוד תועדה קורלציה בין רמות GPC1+ ובין עומס הגידול. בחולים עם גרורות מרוחקות תועדו רמות גבוהות משמעותית של GPC1+ (ממוצע, 58.5%) בהשוואה לאלו עם מחלה המוגבלת לקשריות הלימפה (ממוצע, 50.5%) ואלו ללא גרורות (ממוצע, 39.9%). לאחר הניתוח, רמות GPC1+ ירדו משמעותית בחולים עם ממאירות של הלבלב ונגעים מקדימים.

רמות GPC1+ היו מהימנות יותר מרמות CA19-9, הסמן הקליני הסטנדרטי לאדנוקרצינומה של סרטן לבלב. במחצית מהנבדקים ללא ממאירות תועדו רמות CA19-9 מוגברות, אך באף אחד לא תועדו רמות GPC1+ מוגברות . רמות CA19-9 היו מוגברות משמעותית בחולים עם מחלה שפירה של הלבלב ואלו עם ממאירות של הלבלב.

תוצאות דומות תועדו במדגם בלתי-תלוי של חולים עם דלקת לבלב כרונית, סרטן לבלב ונבדקים בריאים.

Nature. Published online June 24, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide לבדו כנגד זיהום כרוני בהפטיטיס D (מתוך N Engl J Med)

    משלב Bulevirtide במינון 10 מ”ג עם Peginterferon Alfa-2a עדיף על Bulevirtide במינון 10 מ”ג בלבד בטיפול בחולים עם זיהום כרוני בנגיף הפטיטיס D (HDV, או Hepatitis D Virus) כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. במחקר בשלב 3, טיפול מונותרפי ב- Bulevirtide הוביל לתגובה נגיפית בחולים עם זיהום כרוני […]

  • רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    רמות AMH בגיל צעיר מנבאות תסמיני מנופאוזה בגיל מבוגר (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי רמות AMH (או Anti-Mullerian Hormone) נמוכות יותר בשנות ה-30 לחייהן מלווה בהופעה מוקדמת יותר של מנופאוזה ושכיחות גבוהה יותר של יובש נרתיקי, אך פחות תסמינים פסיכולוגיים לאחר למעלה מעשור. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין רמות AMH בנשים הרות באמצע […]

  • בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-DDW)

    בנשים עם מחלת כבד אוטואימונית ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Digestive Disease Week. באופן ספציפי יותר, תעד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים עם דלקת כבד אוטואימונית (Autoimmune Hepatitis) ודלקת ראשונית של דרכי המרה (Primary Biliary Cholangitis). החוקרים השלימו מחקר עוקבה רב-מרכזי, רטרוספקטיבי, […]

  • האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    האם הנקה בינקות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום בבגרות? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי במבוגרים אשר ניזונו מהנקה בינקות ייתכן סיכון מוגבר לאבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בבגרות, כולל במבוגרים צעירים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על החשיבות של גורמי חשיפה במהלך ההיריון ובשלב מוקדם במהלך החיים ובין הסיכון להתפתחות סרטן מעי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

    דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024. מתוך הגליון הראשון של מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב.

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Risankizumab (סקייריזי) לטיפול במבוגרים עם קוליטיס כיבית פעילה בדרגה חמורה. בעקבות אישור זה, הטיפול בנוגדן חד-שבטי כנגד IL-23 הספציפי מאושר לשימוש בחולים עם קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן בדרגה בינונית-עד-חמורה. התרופה מאושרת לשימוש בארצות הברית גם לטיפול במבוגרים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה ופסוריאזיס רובדי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה