השילוב של משקל לידה נמוך ואורח חיים לא-בריא מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 (BMJ)

משני מחקרים שפורסמו בכתב העת British Medical Journal עולה כי לשילוב של משקל לידה נמוך ואורח חיים לא-בריא השפעה משמעותית על הסיכון לסוכרת מסוג 2, כמו גם צריכת משקאות ממותקי-סוכר, ללא תלות בנוכחות השמנה.

במסגרת המחקר הראשון עקבו החוקרים אחר משתתפים עם סוכרת מסוג 2 במשך 10-30 שנים במטרה לבחון אם גורמי סיכון לפני הלידה ולאחר הלידה עשויים להשפיע במשלב, במקום כל אחד בנפרד, על המצב הבריאותי של האדם.

חמישה אורחות חיים נכללו במדד ששימש להערכת אורח-חיים לא-בריא תזונה, עישון, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול ומדד מסת גוף –  על-בסיס חוזק העדויות בהקשר הסיכון לסוכרת מסוג 2. רק משתתפים עם תיעוד של משקל הלידה נכללו במחקר (קטגוריות של מתחת ל-2.5, 2.5-3.15, 3.16-3.82, 3.83-4.5 ומעל 4.5 קילוגרמים).

הנתונים התבססו על מחקר HPFS (Health Professionals Follow-up Study) ו-NHS (Nurses’ Health Study) ו-NHS II. המחקר כלל קרוב ל-150,000 משתתפים ללא מחלות לב וכלי דם, ממאירות וסוכרת בתחילת הדרך, עם תיעוד של משקל הלידה, כמו גם תיעוד מלא של אורחות החיים ומשקל הגוף.

מהנתונים עולה אינטראקציה משמעותית בין משקל לידה נמוך ואורחות חיים לא-בריאים והסיכון לסוכרת.

מניתוח הנתונים עלה כי הסיכון היחסי המתוקן לסוכרת מסוג 2 עמד על 1.45 עם כל ירידה של 1 קילוגרמים במשקל הלידה ו-2.10 לכל אורח חיים לא-בריא. הסיכון היחסי לסוכרת מסוג 2 למשלב של ירידה של 1 קילוגרמים במשקל הלידה ואורח חיים לא-בריא אחד עמד על 2.86, סיכון שהיה גבוה יותר משילוב השניים בלבד.

השיעור המיוחס להשפעה המשולבת עמד על 22% עם משקל לידה נמוך יותר בלבד, 59% עם אורחות חיים בלבד, ו-18% עם האינטראקציה של השניים.

החוקרים מציינים קשר עקבי בין משקל לידה נמוך ובין סיכון לסוכרת מסוג 2 בכל שלושת המדגמים. הסיכון היחסי לסוכרת מסוג 2 עמד על 1.49 באלו עם משקל הלידה הנמוך ביותר (פחות מ-2.5 קילוגרמים) בהשוואה לאלו בקטגוריה האמצעית של משקל הלידה (3.18-3.82 קילוגרמים).

כל אורח חיים לא-בריא אחד נקשר באופן מובהק עם הסיכון לסוכרת מסוג 2, לאחר תקנון לגורמים שכללו גיל, מוצא והיסטוריה משפחתית של סוכרת.

משתתפים עם משקל לידה של 3.18-3.82 קילוגרמים ולפחות ארבעה אורחות חיים לא-בריאים שימשו כקבוצת ביקורת. בהשוואה, במשתתפים עם משקל לידה של 3.83-4.5 קילוגרמים וללא גורמי סיכון אחרים תועד הסיכון הנמוך ביותר לסוכרת מסוג 2 (סיכון יחסי של 0.08). עם זאת, נרשמה עליה הדרגתית בסיכון לסוכרת מסוג 2 עם עליה במספר גורמי הסיכון, והשפעה זו תוארה בחמש קטגוריות משקל הלידה.

במחקר שני להערכת ההשפעה של משקאות ממותקי-סוכר על היארעות סוכרת מסוג 2, זיהו החוקרים קשר חיובי בין משקאות ממותקי-סוכר ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2, ללא תלות בנוכחות השמנה.

החוקרים הביעו תקווה כי ממצאים אלו יובילו להשלמת מחקרים נוספים ודיונים בנוגע להתערבויות לשינוי המדיניות להפחתת צריכת משקאות ממותקי-סוכר.

BMJ 2015;351

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה