גם בתינוקות מתחת לגיל שנה קיימים התקפי אסתמה והטיפול באמצעות סטרואידים נשאפים מדגים יעילות דומה לזו שמוכרת בילדים (Pediatrics & Therapeutics)

מחקר שנערך על ידי פרופ’ בנימין וולוביץ קובע כי התקפי אסתמה שכיחים גם בתינוקות מתחת לגיל שנה, וכי הם מגיבים היטב לטיפול בסטרואידים נשאפים ולרוב לא מצריכים טיפול בסטרואידים הניתנים דרך הפה Pediatrics & Therapeutics  עריכה

תסמינים דמויי אסתמה כגון שיעול וצפצופים בנשיפה שכיחים בקרב תינוקות, מתחת לגיל שנה אך ההבחנה בין אסתמה לדלקות זיהומיות של דרכי הנשימה מאתגרת ולעתים איננה אפשרית.

על רקע זה, פרופ’ בנימין וולוביץ שניהל את מרפאת אסתמה במרכז “שניידר” לרפואת ילדים ערך מחקר מקיף, שנועד לבדוק אם גם תינוקות חווים התקפי קוצר-נשימה העומדים באמות המידה של אסתמה , ובנוסף, אם טיפול בקורטיקוסטרואידים נשאפים – קו טיפולי ראשון באסתמה בינונית וקשה בילדים – יועיל גם לתינוקות הצעירים. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת Pediatrics & Therapeutics.

מדגם המחקר כלל 1,500 ילדים בני פחות מחמש שנים, אשר הופנו למרכז רפואי שלישוני בין השנים 2000 ל-2013 בשל התקף אסתמה שלא הגיב באופן מספק לטיפול בקהילה. מאפיינים קליניים של תינוקות עד גיל שנה נבדקו מול מאפיינים מקבילים של ילדים בקבוצת הגיל 1-5.

31% מילדי המדגם היו בני פחות משנה. לא נמצאו הבדלים מהותיים בין הקבוצות בשיעורי הפניות למחלקות לרפואה דחופה או אשפוזים, משך תסמיני הקצרת, שיעור השימוש בביתא אגוניסטים וטיפול בסטרואידים דרך הפה . גם לא נרשם הבדל משמעותי בשיעורי התחלואה באסתמה בקרב בני המשפחה של ילדי המדגם.

כל הילדים סבלו משיעול פרק זמן ממושך והשתעלו במהלך ביקורם הראשון בבית החולים, צפצופים בבדיקה הריאות   נצפו רק ב -45% מהילדים.

הטיפול במסגרת המחקר נחלק לשלושה פרוטוקולים – הפרוטוקול הראשון התבסס על מרחיבי סמפונות קצרי טווח (ונטולין ודומיו) יחד עם סטרואידים נשאפים: בודזונייד (budesonide) או פלוטיקזון (Fluticasone) ) . הפרוטוקול השני כלל אינהלציות של מרחיבי סמפונות וסטרואידים נשאפים .  והפרוטוקול השלישי כלל טיפול באינהלציות בתוספת אזיתרומיצין והופעל במידה ולא נצפה שיפור מספק תחת טיפול בשני הפרוטוקולים הראשונים או במידה ואובחנו תסמינים המכוונים למרכיב זיהומי בחיידקים אטיפים

מרבית הילדים (88%) , עם וללא צפצופים, הגיבו היטב לפרוטוקולים הטיפוליים ללא הבדל מהותי בין תינוקות לילדים גדולים יותר (בני 1-5 שנים). שיעורי הפניות למיון ואשפוזים בעקבות התקפי אסתמה פחתו באופן מובהק, ללא שימוש בסטרואידים דרך הפה .

החוקר הראשי פרופ’ וולוביץ מציין מספר נקודות מרכזיות שעלו מן המחקר:

1. גם לתינוקות מתחת לגיל שנה יש אסתמה ויש התקפי אסתמה שדומים בכל הפרמטרים שלהם לאסתמה ולהתקפי אסתמה בילדים גדולים יותר.

2. הטיפול בהתקפי אסתמה בסטרואידים נשאפים יעיל ביותר גם בילדים מתחת לגיל שנה (כמו בילדים גדולים יותר).

3. בילדים קטנים (גם מתחת לגיל 5 וגם מתחת לגיל שנה) סיפור של שיעול
ממושך (גם ללא צפצופים בבדיקה) צריך להיחשב כאסתמה וצריך לטפל בו כפי שמטפלים באסתמה עם צפצופים. תוצאות הטיפול טובות כמו הטיפול בילדים המפגינים צפצופים בנשימה.

4. טיפול משולב בתרופות אנטי אסתמטיות ואזניל יעיל ביותר בהתקפי אסתמה קשים בילדים קטנים.

מקור:Volovitz B, Nussinovitch M (2016) Presence and Treatment of Asthma Exacerbation in Infants and Children. Pediat Therapeut 6:276. doi:10.4172/2161-0665.1000276

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה