ranibizumab עשוי לשפר ראייה בחולים עם דגנרציה מקולרית הקשורה בגיל (מתוך NEJM)

טיפול ב- ranibizumab (שם מסחרי – לוסנטיס –Lucentis) בחולים הסובלים מדגנרציה מקולרית הקשורה בגיל (AMD או ARMD ובעברית – נמ”ג)  משפר את חדות הראייה עם מעט תופעות לוואי- כך עולה מתוצאות שני מחקרים נפרדים, שפורסמו בגיליון אוקטובר של The New England Journal of Medicine.

ranibizumab– נוגדן מונוקלונאלי, רקומביננטי מואנש, שמנטרל את גורם הגדילה האנדותליאלי הווסקולרי (VEGF), הוערך בטיפול ב- neovascular ARMD.

במסגרת המחקר, 716 חולים חולקו באקראי לקבלת 24 זריקות חודשיות של Ranibizumab לתוך העין (0.3 או 0.5 מ”ג) או זריקות דמה. החולים סבלו מנגעים חבויים או מינימאליים של ניאווסקולריזציה כורויידלית (יצירת כלי דם כורויידלים חדשים). התוצאה העיקרית התייחסה לפרופורציית החולים שאיבדו פחות מ-15 אותיות בבדיקת חדות ראייה לאחר 12 חודשים ביחס להתחלה.

לאחר 12 חודשים, תוצאה זו התרחשה ב-94.5% מהקבוצה שקיבלה 0.3 מ”ג ranibizumab; ב-94.6% מהקבוצה שקיבלה 0.5 מ”ג ranibizumab; וב-62.2% מהחולים שקיבלו זריקות דמה (0.001>P). חדות הראייה השתפרה ב-15 אותיות ויותר ב-24.8% בקבוצת ה-0.3 מ”ג, ב-33.8% מקבוצת ה-0.5 מ”ג, וב-5% מקבוצת הפלצבו (0.001>P).

חדות ראייה ממוצעת עלתה ב-6.5 אותיות בקבוצת ה-0.3 מ”ג וב-7.2 אותיות בקבוצת ה-0.5 מ”ג, אך ירדה ב-10.4 בקבוצת הפלצבו. היתרונות בחדות הראייה נשמרו גם לאחר 24 חודשים.

במהלך 24 חודשי המחקר, 5 חולים (1%) שקיבלו ranibizumab פיתחו endophthalmitis, ו-6 חולים (1.3%) פיתחו uveitis חמורה.

כלומר, הזרקת ranibizumab לתוך העין במשך שנתיים מנעה אובדן ראייה ושיפרה את חדות הראייה הממוצעת, עם שיעורים נמוכים של תופעות לוואי חמורות, בחולים עם נגעים חבויים או מינימאליים של ניאווסקולריזציה כורויידלית, משנית ל- ARMD.

המחקר השני שנערך בנושא, השווה טיפול ב- ranibizumab בשילוב טיפול פוטודינמי עם verteporfin כטיפול עיקרי ב- classic neovascular ARMD.

במהלך השנה הראשונה מתוך השנתיים של המחקר, 423 חולים חולקו באקראי ביחס של 1:1:1 לקבלת זריקות חודשיות שלranibizumab לתוך העין (0.3 או 0.5 מ”ג) בנוסף לזריקות מדומות של verteporfin או זריקות דמה חודשיות בשילוב טיפול אקטיבי ב- verteporfin. התוצאה העיקרית שנמדדה הייתה הפרופורציה של החולים שאיבדו פחות מ-15 אותיות בחדות הראייה לאחר 12 חודשים ביחס לנקודת ההתחלה.

פרופורציית החולים שאיבדו פחות מ-15 אותיות הייתה 94.3% בקבוצת ה-0.3 מ”ג, 96.4% בקבוצת ה-0.5 מ”ג, ו-64.3% בקבוצת ה- verteporfin (0.001>P). חדות הראייה השתפרה ב-15 אותיות או יותר ב-35.7% בקבוצת ה-0.3 מ”ג, 40.3% בקבוצת ה-0.5 מ”ג, ו-5.6% בקבוצת ה- verteporfin (0.001>P).

חדות הראייה הממוצעת עלתה ב-8.5 אותיות בקבוצת ה-0.3 מ”ג וב-11.3 בקבוצת ה-0.5 מ”ג, אך ירדה ב-9.5 אותיות בקבוצת ה- verteporfin(0.001>P). מתוך 140 חולים שטופלו ב-0.5 מ”ג ranibizumab, 2 (1.4%) פיתחו endophthalmitis ו-1 (0.7%) פיתחו uveitis חמורה.

כלומר, ranibizumab היה עדיף על פני verteporfin כטיפול תוך-עיני ב- ARMD classic neovascular, עם שיעור נמוך של תופעות לוואי עיניות חמורות. הטיפול שיפר את חדות הראייה הממוצעת גם כעבור שנה.

התוצאות בשנה הראשונה במחקר זה ובשנה השנייה במחקר הקודם, מראות כי ranibizumab היה יעיל עם פרופיל תופעות לוואי מתקבל על הדעת בטיפול בכל תתי הקבוצות האנגיוגרפיות של הניאווסקולריזציה הכורויידלית ב- ARMD.

יעילות ranibizumab בשני המחקרים היא מצוינת, אך עדיין נותרו שאלות פתוחות הדורשות בדיקה נוספת. אלה כוללות השוואה בין bevacizumab ו- ranibizumab מבחינת ניאווסקולריזציה כורויידלית.

על הרופא לתת שלוש זריקות או יותר על מנת לשלוט בניאווסקולריזציה הכורויידלית, ולעקוב אחר החולה ע”י בדיקות קליניות תכופות וטומוגרפיה אופטית עקבית במטרה לקבוע האם, כאשר ניתנות זריקות נוספות הן אכן דרושות.

החדשות הטובות לחולים הן שישנן שתי תרופות חדשות עבור ARMD neovascular, ששתיהן עובדות טוב יחסית לאלטרנטיבות הקיימות. אך מאחר שהן מעולם לא עברו השוואה ישירה, רופאים יכולים רק לשער איזה מהן עדיפה מבחינת יעילות, בטיחות ותכיפות הטיפול.

N Engl J Med. 2006;355:1409-1412, 1419-1431, 1432-1444, 1493-1495

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    כתבה חדשה שפורסמה ב- Pharmacy Times דנה בדחיית הטיפול ב- MDMA בהפרעת דחק פוסט-טראומטית על ידי ועדת ייעוץ עצמאית של ה-FDA והשלכותיה על המחקר וההערכה של תרופות פסיכדליות. יהונתן ניסן משתף את הכתבה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

  • אנטיביוטיקות חדשות ומוגבלות (U.S. Pharmacist)

    אנטיביוטיקות חדשות ומוגבלות (U.S. Pharmacist)

    בשנים האחרונות, ה-FDA אישר מספר אנטיביוטיקות חדשות למאבק בחיידקים עמידים: סקירה חדשה שפורסמה בירחון U.S. Pharmacist בחנה תרופות אלו המשמשות בעיקר בבתי החולים. יהונתן ניסן משתף את הסקירה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    השילוב של טיפול אנטיביוטי תוך-עיני סלקטיבי עם 1% Povidone Iodine עשוי לשמש כחלופה לטיפול הסטנדרטי ב-5% Povidone Iodine למניעת אנדופתלמיטיס לאחר ניתוח קטרקט, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים בחנו מקרים של אנדופתלמיטיס לאחר-ניתוח קטרקט במרכז שלישוני לאורך שלוש תקופות: 1993-1999 (שימוש ב-5% Povidone Iodine, ללא טיפול אנטיביוטי); 2000-2010 (שימוש […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • תוצאות מבטיחות ל- Licaminlimab להקלה על סימני עין יבשה (מתוך הודעת חברת Oculis)

    תוצאות מבטיחות ל- Licaminlimab להקלה על סימני עין יבשה (מתוך הודעת חברת Oculis)

    טיפול ב- Licaminlimab כנגד מחלת עין יבשה הוביל לשיפור בסימנים רבים של המחלה, עם תועלת בולטת יותר בחולים עם סמן גנטי TNFR1, כך עולה מתוצאות מחקר בשלב 2b לפי הודעה לעיתונות מטעם חברת Oculis. מחברת התרופות נמסר כי הם מתרגשים מאוד מהתוצאות לפיהן Licaminlimab, תכשיר בעל מנגנון פעולה כפול עם פעילות נוגדת-דלקת ונוגדת-אפופטוזיס, פועל כנגד […]

  • השפעות תוספי חומצות שומן אומגה שלוש על התקדמות הסתיידות עורקים כליליים בחולי סוכרת (Am J Cardiol)

    השפעות תוספי חומצות שומן אומגה שלוש על התקדמות הסתיידות עורקים כליליים בחולי סוכרת (Am J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תוספי EPA (או Eicospentaenoic Acid) ו-DHA (או Docosahexaenoic Acid) מלווים בהתקדמות גדולה יותר של הסתיידות עורקים כליליים בחולי סוכרת, בהשוואה לחולי סוכרת שלא נטלו תוספים אלו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדדי CAC (או Coronary Artery Calcium) גבוהים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה