סיכון מוגבר לשבץ והתקף לב בנוכחות מיגרנה המלווה באאורה (JAMA)

ממחקר חדש עולה כי קיים סיכון מוגבר להתקף לב ושבץ בחולים הסובלים ממיגרנה המלווה באאורה, קשר זה אינו קיים עבור מיגרנה ללא אאורה.

נמצא קשר בין מיגרנה המלווה אאורה ובין תופעות קרדיווסקולריות ופקטורים מעודדי-קרישה, שבשילוב עם הפיזיולוגיה של מיגרנה, עשויה להעלות את הסיכון לאירועים וסקולרים. למרות שמיגרנה עם אאורה נקשרה בסיכון מוגבר לשבץ איסכמי, הקשר עם מחלה קרדיווסקולרית, ובייחוד אירועים קורונרים, נותר מעורפל.

במחקר הנוכחי כללו החוקרים 27,840 נשים מארה”ב בגילאי 45 ומעלה, שלא סבלו ממחלה קרדיווסקולרית או אנגיה בתחילת המחקר (1992-1995), שדיווחו על מיגרנה עם אאורה, ונתונים אודות רמות הליפידים.

המדד העיקרי במחקר כלל אירוע קרדיווסקולרי מג’ורי (אירוע ראשון של שבץ לא-פטאלי, התקף לב לא-פטאלי, או תמותה עקב מחלה קרדיווסקולרית איסכמית). מדדים משניים כללו שבץ איסכמי ראשון, התקף לב, רה-וסקולריזציה קורונרית, אנגינה ותמותה עקב אירוע קרדיווסקולרי איסכמי.

בתחילת המחקר דיווחו 5125 נשים (18.4%) על סיפור מיגרנה כלשהו בעבר. מבין 3610 נשים עם מיגרנה פעילה, שהוגדרה כמיגרנה בשנה החולפת, 1434 (39.7%) דיווחו על תסמיני אאורה. במהלך מעקב של 10 שנים בממוצע, נרשמו 580 אירועים קרדיווסקולרים מג’וריים.

Hazard Ratio בנשים שדיווחו על מיגרנה פעילה עם אאורה, בהשוואה לנשים ללא סיפור של מיגרנה, עמד על 2.15 ((95% CI = 1.58-2.92, P<0.001 עבור אירוע קרדיווסקולרי מג’ורי, 1.91 (95% CI = 1.17-3.10, P<0.01) עבור שבץ איסכמי, 2.08 (95% CI = 1.30-3.31, P=0.002) עבור התקף לב, 1.74 (95% CI = 1.23-2.46, P=0.002) עבור רה-וסקולריזציה קורונרית, 1.71 (95% CI = 1.16-2.53, P=0.007) עבור אנגינה ו-2.33 (95% CI = 1.21-4.51, P=0.01) עבור תמותה עקב אירוע איסכמי.

לאחר תיקנון לגיל זוהו 18 אירועים קרדיווסקולרים מגו’ריים שייוחסו למיגרנה עם אאורה לכל 10,000 נשים בשנה. נשים שדיווחו על מיגרנה ללא אאורה לא היו בסיכון מוגבר לאירוע וסקולרי כלשהו או אנגינה.

במחקר הגדול הפרוספקטיבי הנ”ל, נמצא קשר בין מיגרנה עם אאורה ובין סיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולרי מג’ורי, התקף לב, שבץ איסכמי, ותמותה עקב אירוע קרדיווסקולרי איסכמי, כמו גם רה-וסקולריזציה קורורנית ואנגינה. מיגרנה פעילה ללא אאורה, לא העלתה את הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי כלשהו.

מגבלות המחקר כללו מיגרנה עם אאורה שדווחה ע”י המטופלות עצמם, והאאורה לא סווגה לפי קריטריוני International Headache Society, שימוש בהגדרה רחבה של אאורה, קשיים בהבחנה בין מאפיינים מסוימים של אאורה מתסמינים של TIA (Transient Ischemic Attack), העדר פירוט מידע באשר לתרופות לטיפול במיגרנה, ערפלנים אפשריים עקב מבנה מחקר תצפיתי, העדר נתונים באשר למשך המיגרנה לפני הכניסה למחקר, או תדירות המיגרנה בזמן המעקב.

מאחר שמיגרנה ללא אאורה שכיחה בהרבה ממיגרנה עם אאורה, נראה כי אין סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית במרבית חולי מיגרנה. מחקרים עתידיים צריכים להתמקד בהבנה טובה יותר של הקשר בין מיגרנה, מצב אאורה, ואירוע קרדיווסקולרי.

במאמר מערכת דנו בהסברים אפשריים לקשר בין מיגרנה עם אאורה ומחלה קרדיווסקולרית. בחולים הסובלים ממיגרנה עם אאורה, רופאים צריכים להיות מודעים לגורמי סיכון קרדיווסקולרים הניתנים לשינוי, דוגמאת יל”ד, היפרליפידמיה, ועישון. בסופו של דבר, חשוב לקבוע אם מיגרנה עם אאורה בפני עצמה היא גורם סיכון הניתן לשינוי בחולים עם מחלה קרדיווסקולרית. מחקרים עתידיים צריכים לבחון את האפשרות שתרופות מניעתיות למיגרנה או טיפול נוגד-טסיות עשויים להוריד את הסיכון למחלה קרדיווסקולרית בחולים הסובלים ממיגרנה עם אאורה.

JAMA. 2006;296:283-291, 332-333

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה